Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, toukokuuta 26, 2008

MyPa saalisti pisteen Finnairstadionilta

Kaiken kaikkiaan upea jalkapallon täyteinen toukokuu oli viimeistä kierrosta vaille päätöksessään. Kotimaisen futiksen ystäville tämä on ollut juhlaa, mutta joukkueiden pelaajat ja valmentajat ovat varmasti erimieltä, kun pelaajat ovat joutuneet rasituksen äärirajoille. Paljon on ikävä kyllä tullut loukkaantumisia ja esimerkiksi mestarisuosikki TPS on menettänyt pitkäksi aikaa avainpelaajiaan, kun Jani Sarajärvi (koko kausi paketissa), Simo Valakari (paluu heinäkuussa) ja Chris Cleaver (kolme kuukautta) ovat pitkään poissa. Tosiasia onkin, että edelleen suomalaisten seurojen pelaajaringit ovat liian pieniä ja tavoite, jossa kaikilla joukkueilla myös vaihtopenkki olisi riittävän vahva on vielä matkaa. Seurojen onneksi enää yksi kierros oli jäljellä ennen EM-lopputurnaustaukoa (huom. kaikkia divisioonia pelataan normaalisti koko kesäkuun ja Suomen cuppia myös) ja edessä oli katsojan kannalta pitkä tauko.

HJK:n illan vastustaja MyPa on yllättänyt minut täysin. Nimittäin sarja-avauksessa FC Honkaa vastaan joukkue oli täysin hengetön, joten jatko sen jälkeen (4 voittoa, yksi tasapeli, yksi tappio) on ollut mahtava. Seura lähtikin otteluun sarjakolmosena ja lievänä ennakkosuosikkina. HJK sitä vastoin kärsi viime torstaina paikalliskahinassa kirvelevän 1-0 tappion Hongalle, joten kurssi haluttiin heti kääntymään.
Tilastot olivatkin HJK:n puolella, kun viimeisin MyPa:n vierasvoitto Helsingissä on vuodelta 1996!
MyPa:n valmentaja Janne Hyppönen sanoikin ennen peliä, että historia kirjoitetaan nyt kerralla uusiksi. Extra-latauksen otteluun toi seikka, että HJK:lla on riveissään tukku entisiä MyPa-pelaajia kuten: Tuomas Kansikas, Tuomas Aho, Tuomas Haapala ja Miikka Multaharju. Voikin kysyä miksi Tuomas Haapala tai Miikka Multharju eivät palanneet MyPa-paitaan ulkomailta palatessaan? Harmi, että MyPa:n Ilari Äijälä (entinen HJK-peluri) oli loukkaantuneena sivussa, eikä päässyt näyttämään todellista osaamistaan Helsingissä.
Valmennuspuolella kohtasivat nuoruus ja valtava kokemus, kun MyPa:n valmennuskaksikko Janne Hyppönen/Janne Lindberg (mittava peliura takana) haastoivat HJK-luotsi Antti Muurisen.

Suurin ero joukkueiden välillä löytyy kokonaisbudjeteissa, kun HJK operoi 1 800 000 euron panostuksella jää MyPa 1 210 000 euroon. Ei MyPa:lla kuitenkaan ole mitään hävettävää tässäkään asiassa, koska budjetti on liigan viidenneksi suurin ja seurassa on aina hoidettu asiat pelaajien vapaa-ajan viettoa myöten (joukkueella on käytössä oma talo, jossa erilaista aktiviteettia) loistavasti. Eikä ole lainkaan sattumaa, että juuri MyPa:sta lähti maailmalle Suomi-futiksen ikonit Jari Litmanen ja Sami Hyypiä!
Ainekset tiukkaan, tuliseen ja tapahtumarikkaaseen otteluun olivat valmiit!
***********************************************
Kotijoukkue HJK lähti otteluun Antti Muuriselta epätavallisemmalla puolustavamalla taktiikalla, kun viime peleissä vahvasti peliä pyörittänyt Tuomas Haapala oli loukkaantuneena sivussa. Haapalan paikan otti selvästi puolustavampi nuori lupaus Sakari Mattila.
MyPa otti heti alusta asti ohjat käsiinsä ja vain kuusi minuuttia oli ehtinyt kulua, kun anjalankoskelaiset jo iskivät. Viime viikkoina maalihanat auki saanut Tarmo Neemelo keskitti oikealta maalin eteen ja paikalle hiipinyt Nebi Mustafi iski pelivälineen verkkoon. HJK oli kuin unessa ja se ei saanut varsinkaan puolustustaan kuntoon. Ensimmäinen maali meni täysin (juuri maajoukkueeseen loukkaantuneen Hongan Hannu Patrosen tilalle nostetun) Jukka Sauson piikkiin. Vain neljä minuuttia edellisestä pääsi Tarmo Neemelo loistavaan tekopaikkaan, mutta HJK-maalilla Ville Wallén kesti.
Seuraavaksi tapahtui, jotain yllättävää kesken MyPa-painostuksen. Ennakkoluuloton Sakari Mattila päätti kokeilla noin 25 metristä tarkkaa laukaustaan ja veto menikin täysin kontrolloidusti suoraan alakulmaan. Kannattaakin pistää heinakuussa 19 vuotta täyttävän nuoren miehen nimi muistiin! Tasoituksen jälkeen sai HJK pelin juonesta paremmin kiinni, mutta peli tyrehtyi aina kärkien kohdalla (Tomasz Sajdak, Juho Mäkelä), jotka pelasivat epävarmasti.
40 minuuttia oli kulunut, kun Dawda Bah pääsi puskupaikkaan, mutta pusku meni hienoisesti ohi maalin. Juuri ennen taukovihellystä pääsi jälleen HJK:n "pelin sieluna" toiminut Medo laukomaan tulisesti, mutta johtoasema jäi haaveeksi.

Toisen puoliajan alussa ihmetytti Antti Muurisen vaihto, kun hän vaihtoi jälleen vaisusti pelanneen Juho Mäkelän sijasta Sajdakin pois. Sajdakin tilalle juoksi Paulus Roiha, mutta Jarno Parikka jäi istumaan penkille! Seuraavaksi 56 minuutilla Muurinen joutui ottamaan aivotärähdyksen saaneen hyviä otteita esittäneen Sakari Mattilan pois ja tilalle tuli Ville Taulo, joka ei päässyt lainkaan peliin sisään.
HJK jatkoi kuitenkin hallintaansa ja 66 minuutilla se saikin loistopaikan. Medo laukoi jälleen tulisesti ja pallo pyöri jo maaliviivalla, mutta MyPa-puolustus ehti väliin. 68 minuutilla MyPa-ikoni Saku Puhakainen loukkaantui ja tilalle tuli Mohamed Fofana. Vasta 81 minuutilla Muurinen antoi tilaisuuden Jarno Parikalle, kun hän tuli Juho Mäkelän tilalle. Kyllä harmittaa Parikan puolesta, kun pelituntuman täydellisesti kadottanut Mäkelä vie huippukuntoiselta Parikalta paikan. Onko Mäkelän väkisin peluuttamisen syynä huippupalkka ( on Skotlannin Heartsista lainalla ja HJK maksaa palkan), vai mikä? Nyt, kun Paulus Roiha on kunnossa ja Parikka sekä Sajdak vireessä kannattaisi Mäkelä lähettää takaisin.
HJK painoi vielä lopussa, mutta tilanteita ei saatu päätettyä. 85 minuutilla pääsi Parikka vielä avopaikkaan, mutta MyPa säästyi takaiskuilta.
Näin pisteet jaettiin, mikä ei varmasti kumpaakaan seuraa tyydyttänyt.
Molemmista joukkueista nousi esiin useampi avainpelaaja. HJK-leiristä Medo oli "man of the match! Puolustuksessa Tuomas Aho oli taas itsevarmuus ja avaukseen jälleen päässyt Jukka Raitala oikealla laidalla erinomainen, jonka laitanousut olivat varsinkin vahvoja. Myöskin Petri Oravaisen paikan ottanut Erfan Zeneli oli mainio. MyPa-leirissä Saku Puhakainen oli esimerkillinen, kun hän osallistui ahkerasti myös puolustuspelaamiseen. Myös Nebi Mustafi, Tarmo Neemelo ja Heikki Pulkkinen pitää nostaa esiin.

MyPa-luotsi Janne Hyppönen kertoi pelin jälkeen, että: - "aloitettiin todella vahvasti ja luotiin neljä hyvää paikkaa, joista olisimme voineet ratkaista ottelun. Toisella puoliajalla potku ei ihan riittänyt, mutta jätkät taistelivat loistavasti", hän kiitteli ottelun jälkeen.
HJK:n valmentaja Antti Muurinen ei ollut täysin tyytyväinen: "MyPan maalissa tuli todella iso virhe puolustuksessa, eikä hyökkäyspäässä pystytty luomaan ihan niin paljoa paikkoja kuin haluaisimme. Viimeistelyssä hyökkääjät eivät myöskään ole riittävän teräviä", hän kertoi.

Tässä se sitten oli huikea Veikkausliigan aloitus, josta jäljellä vielä tänään pelattavat kaksi peliä. Urheilukanavan TV-peli on VPS-Tamu ja toisessa ottelussa Rops voi voitolla FC Haka:sta nousta sarjataulokossa toiseksi! Se olisikin loistava päätös tälle ennakkoveikkaukset romukoppaan heittäneelle toukokuulle. Tiivistettynä on tämä Veikkausliigan aloitus ollut paras vuosikausiin ja se on tarjonnut tunnetta, sekä draamaa koko rahan edestä! Ainoa kysymys kuuluukin, että mihin katosivat katsojat? Nyt Veikkausliiga, Palloliitto ja seurat, jotain on tehtävä, että hurmos saadaan takaisin!
***************************************************
Lopuksi katseet kääntyvät maajoukkueeseen, joka on aina ollut avain hurmoksen nostamiseen.
Torstaina on luvassa vierasottelu Turkkia vastaan, joka pelataan Saksassa Duisburgissa ja ensi maanantaina Turkuun (tällä hetkellä jalkapallopääkaupunki) Veritas Stadionille saapuu Valko-Venäjä. Molemmat ottelut televisoi Canal +.

Päävalmentaja Stuart Baxterin mukaan kutsuma ryhmä tarjoaa kaksi täysin uutta nimeä, kun FC Zwollen Niklas Moisander ja FC Lahden Berat Sadik saivat kutsun. Moisanderia Baxter haluaa kokeilla vasempana pakkina (ongelmapaikka ollut pitkään maajoukkueessa). Viime viikolla listaan tuli vielä muutoksia, kun Markus Halsti jää pois (loukkaantuminen) ja U-21 maajoukkuemiehet (pelaavat vain Turkki-pelissä) Tim Sparv, sekä Kasper Hämäläinen nostettiin ryhmään. Baxter on rohkeasti tuonut esiin minkälaista peliä hän haluaa nähdä näissä otteluissa. Ensiksi Turkki-pelissä lähdetään puolustuksen kautta. Sitten kotona Valko-Venäjää vastaan on tarkoitus hyökätä ja viihdyttää pitkästä aikaa kotiyleisöä. Tässä onkin mentaalisella puolella suuri ero hänen edeltäjäänsä Roy Hodgsoniin, joka lähti aina puolustuksen kautta myös kotona oli kyseessä sitten harjoitusottelu tai karsinta peli.
Nyt näistä kahdesta ottelusta vähintään vierastasapeli ja kotivoitto, niin saadaan Veikkausliigaankin hurmos jälleen EM-lopputurnaustauon jälkeen!

Ne, jotka eivät ole kuulleet maestro Jari Litmasesta mitään vähään aikaan, niin kyllä hän on jälleen maajoukkueen mukana! Tämä onkin jo todella vahva singnaali siitä, että Litmanen on sitoutunut myös MM-karsinta projektiin, mikä on meidän menestymisen kannalta elintärkeää!

Nämä seuraavat Stuart Baxterin sanat parin viikon takaa kertovan kaiken olennaisen. "Jos katsotaan vaikka Jaria, niin hän on saanut upean elämän jalkapallolta ja hän haluaa siksi antaa takaisin. Hän on käynyt läpi monta kivuliasta loukkaantumista ja kuntoutusprosessia, mutta aina hän on tullut takaisin. Se vain osoittaa, että hän yksinkertaisesti rakastaa jalkapalloa"!