Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, toukokuuta 23, 2008

FC Honka säilytti pääkaupunkiseudun herruuden

Kauden 2008 ensimmäinen pääkaupunkiseudun "derby" oli valmiina alkamaan. Paikalliskahinalle antoi hyvän startin juuri tällä viikolla hyväksytty ympäristöystävällisen länsimetron rakentamisen aloittaminen vuonna 2009. Tämä päätös lähentää näitä kahta kaupunkia entisestään ja noin kuuden vuoden päästä voikin metro olla ennen "derbyä" täynnä kannatuslauluja hoilaavia faneja!

Joukkueet lähtivät illan peliin täysin erilaisista lähtökohdista. Kotijoukkue FC Honka kärsi kirvelevän 1-0 tappion edellisellä kierroksella kärkiryhmä FC Lahden vieraana. Otteluraportit kuitenkin kertoivat, että ottelu olisi voinut aivan hyvin päättyä, vaikka 5-4. FC Hongalla oli ottelussa paikkansa, mutta viimeistely "boxissa" on joukkeelle edelleen tervanjuontia.
FC Hongan ongelma onkin ollut tänäkin vuonna vieraspelit, joissa voittoja ei tule. Tämä kurssi pitää korjata nopeasti, koska muuten mestaruudesta on turha haaveilla. Sitä vastoin kotona Hongalla on kulkenut, kun saldona on kaksi voittoa ja tasuri. Merkille pantavaa on myös, ettei joukkue ole päästänyt vielä maaliakaan kotona.

HJK:n leirissä sen sijaan tunnelmat olivat pilvissä, kun viime kierroksella mestari-Tamu tyrmättiin täysin kanveesiin 5-1 voitolla. Näin HJK lähti otteluun sarjakolmosena ja ero Honkaan oli venähtänyt jo viiteen pisteeseen. FC Hongan puolella olivat kuitenkin tilastot, koska HJK ei ole pystynyt voittamaan joukkuetta peräti kolmessa edellisessä liigapelissä. Myös organisaatiopuolella innovaatinen naapuri Espoosta on menossa satavuotiaan seuran edelle. Kokonaisbudjetit ovat seuroilla täysin samat (1 800 000 euroa), mutta Honka tekee voittoa, kun taas HJK tappiota.

Mielenkiintoa peliin toi myös se, että moni Honka-pelaaja omaa HJK taustan ja varsinkin valmentaja Mika Lehkosuolle peli on todella suuri, koska pelasihan mies koko uransa Klubi-paidassa.
HJK itse asiassa yritti värvätä viime syksynä Lehkosuota valmentajakseen, mutta vastaus tuli nopeasti. Lehkosuo kertoi, ettei pystyisi tekemään samaa pitkäjänteistä pelaajia kehittävää työtä tuloksia tuijottavassa HJK:ssa. Tämä on täysin totta, koska viime vuodet ovat osoittaneet, että HJK:ssa on menetetty monta lahjakasta pelaaja muihin seuroihin tai he ovat jumittuneet farmiseura Klubi-04:ään. Uskomatonta oli myös se, että maajoukkuetoppari Markus Halsti pääsi lähtemään viime syksynä ilmaiseksi Allsvenskan seura GAIS:iin, mutta Malmö FF maksoi miehestä nyt keväällä miljoona euroa! Tälläisiä summia Suomi-futiksella ei todellakaan ole varaa menettää!
Nyt itse ottelu oli valmiina alkamaan ja aurinkoinen sää oli houkutellut 4800 katsojaa paikan päälle. Lievä pettymys oli, että viime kaudella pelatun "derbyn" kaltaista suurta hurmosta ei koettu (stadion täynnä ja osa jäi ulkopuolelle). Kaikesta huolimatta pitää tähänkin olla tyytyväinen, koska muilla paikkakunnilla katsojaluvut olivat katasrofaaliset: Mypa-FC Lahti 2-0 (yl: 1693), FF Jaro-Haka 0-4 (yl:1552), Rops-TPS 1-0 (yl:1785), FC Inter-VPS 2-0 (yl:2324), Tamu-KooTeePee 4-2 (yl:2474) ja IFK Mariehamn-Kups 1-1 (yl:1508)!
*********************************************

Ottelu lähti odotetusti käyntiin kovalla taistelulla, eikä mitään annettu ilmaiseksi. FC Honka tuli kuitenkin otteluun selvästi valmiimpana ja HJK taisikin olla vielä Tamu-voiton euforiassa.
Vain 4. minuuttia oli pelattu, kun Hongan Hermanni Vuorinen karkasi jo läpiajoon, mutta HJK-maalilla Ville Wallén torjui upeasti. 7. minuuttia oli vasta ehtinyt kulua, kun espoolaisyleisö sai mitä halusi. Aleksandr Kokko pelasi pystysyötöllä John Weckströmille pallon rangaistusalueelle ja John liukui nostamaan pelivälineen yli Wallénin. Näin FC Honka siirtyi ansaitusti johtoon. HJK pääsi peliin paremmin mukaan, kun aikaa kului. 20. minuuttia oli pelattu, kun määlipörssiä viidellä maalillaan johtava Tomasz Sajdak pääsi laukomaan tulisesti, mutta Honka-maalilla Tomi Maanoja ei ollut yllätettävissä. Seuraavaksi "varjojen mailla" koko pelin ollut HJK-kärki Juho Mäkelä pääsi puskupaikkaan, mutta puskussa ei ollut riittävästi voimaa. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen puoli-aika tarjosi enemmän kovaa painia kuin näyttävää peliä.

Tauolla HJK-luotsi Antti Muurinen oli saanut joukkueensa herätettyä, koska kentälle juoksi aivan erinäköinen HJK. Muurinen otti myös heikon Juho Mäkelän pois ja tilalle juoksi täysin kuntoutunut Paulus Roiha. Jo 48. minuutilla Roiha pääsi maalipaikkaan, kun hän kurottautui loistavaan keskityspalloon, mutta pallo suuntautui ohi maalin. 55. minuutilla jälleen vahvasti pelannut Medo pääsi puskemaan aivan maalin edustalta, mutta pusku meni ylitse. Seuraavaksi Mika Lehkosuo teki yllättävän vaihdon, kun vahvasti pelannut John Weckström tuli pois ja tilalle kirmasi Jussi Vasara. 76. minuutilla Hermanni Vuorinen otettiin vaihtoon ja Jami Puustinen sai tilaisuuden juosta kentälle. 78. minuutilla oli Paulus Roiha taasen tekopaikassa, kun Erfan Zeneli pelasi hänet vapaaksi, mutta Maanoja tuli hyvin vastaan ja piti maalinsa puhtaana. 82. minuutilla sai HJK parhaan paikkansa, kun Erfan Zeneli laukoi ja takatolpalle hiipinyt Jarno Parikka pääsi tuikkaamaan kohti tyhjää maalia, mutta maajoukkuetoppari Hannu Patronen ehti kuitenkin heittäytymään vedon tielle.

Näin Hongan puolustus kesti HJK:n koko toisen puoliajan kestäneen painostuksen. Tämä tiesi myös sitä, ettei yksikään vieraileva joukkue ole vielä tällä kaudella onnistunut maalinteossa Tapiolassa! HJK:lle tappio oli kuitenkin vasta ensimmäinen ja joukkue jatkaa hyvissä asemissa neljäntenä. Hongalle voitto oli elintärkeä ja pisteet kotiin sunnuntaina Kotkasta, niin joukkue voi hyvillä mielin lähteä tauolle.
Hongalta onnistui tänään varsinkin puolustuspelaaminen, joka oli tiivistä ja yhtenäistä. Tomi Maanoja maalilla oli itsevarmuus ja hänen edessään Hannu Patronen sekä Rami Hakanpää olivat fantastisia. Myös John Weckström ja Hermanni Vuorinen saavat erityismaininnan.
HJK-leirissä onnistujia olivat Ville Wallén, joka teki useamman tärkeän torjunnan ja Mikko Hauhia.

FC Hongan valmentaja Mika Lehkosuo kertoi pelin jälkeen, että nämä HJK-pelit ovat hänelle todella suuria ja hänen oli vaikea pysyä rauhallisena. Hän myönsi, että ottelu oli tasainen ja ensimmäinen puoliaika oli Hongan, kun taas toinen HJK:n. Hän oli mielissään, että viisi alinta pelaaja teki hyvää työtä.
HJK-luotsi Antti Muurinen sen sijaan ihmetteli miksi joukkue tuli peliin, niin vaisulla asenteella. "Olimme alussa niin surkeita, että sitä ei voi hyväksyä ja erinomaisen Tamu-pelin jälkeen edes uskoa", Muurinen harmitteli. Muurinen jatkoi, että toisella puoliajalla HJK oli selvästi parempi, mutta paikoista ei saatu maalia.

Pääkaupunkiseudun herruus pysyy näin vahvasti Espoossa, mutta taistelu mestaruudesta sen, kun vain kiihtyy. Nyt on enää yksi kierros jäljellä ennen EM-lopputurnaustaukoa ja toivotaan, että kisat ja seuraavien viikkojen maajoukkuepelit nostavat jälleen jalkapallohuuman! Muistakaa, että jalkapallo on parasta paikan päällä!