Sivun näyttöjä yhteensä

tiistaina, toukokuuta 20, 2008

HJK syvensi Tamu:n ahdinkoa Finnairstadionilla







Veikkausliigan "härkäviikot" lähenivät loppuaan ennen EM-lopputurnaustaukoa, kun kuudes kierros saatiin päätökseen ja kaksi oli vain jäljellä. Tiivis pelitahti on osoittanut raadollisuutensa, kun monissa seuroissa avainpelaajat ovat joutuneet sairastuvalle. Kaikesta huolimatta on tämä kuluva toukokuu tarjonnut draamaa ja varsinkin yllätyksiä koko rahan edestä. Vai olisiko joku osannut veikata, että tuplamestari Tamu:lla on tähän mennessä vaivaiset kolme pistettä, eikä ainuttakaan voittoa? Tai, että valmentajasekoiluilla otsikoissa viihtynyt Rops olisi pystynyt haastamaan kärkiseuroja ja olemaan keskikastissa sarjataulukossa? Kärjessä porskuttavat ansaitusti FC Lahti ja Inter, mutta tämä ei ainakaan minulle ollut Liigacupin jälkeen mikään yllätys.

Veikkausliiga on osoittanut mielenkiintonsa, mutta missä ovat katsojat? Esimerkiksi viime kierroksella perinteikkäässä Kuopiossa (Kups-KooTeePee) oli surkeat 1610 katsojaa ja Anjalankoskella (MyPa-TPS) vaivaiset 1043 silmäparia. Miksi tätä samaa asiaa pitää vuodesta toiseen päivitellä ja hakea siihen syitä? Mikäli syynä on jääkiekon tasoltaan lähinnä säälittävät MM-kisat, niin mitä se kertoo meidän jalkapallokulttuuristamme? Sen, että se on edelleen Jari Litmasen sanoin "nuorta ja ohutta"!
Siirrytään itse illan peliin, jossa viime kaudella täydellisesti flopannut HJK haastoi mestari-Tamu:n. Osasyy Tamu:n surkeaan alkukauteen löytyy avainpelaajien loukkaantumisista, mutta suurin syy on Tamu-sielu Jarkko Wissin lopettaminen viime kauden jälkeen. Nyt Tamu:n urheilutoimenjohtajana toimivan Wissin jättämä aukko on niin suuri, että se on näkynyt varsinkin johtajan puuttumisena kentällä. Olisiko Tamu:n valmentajan Ari Hjelmin pitänyt hankkia tilalle joku muu kuin HJK:sta tullut Vili Savolainen, vaikka Mika Nurmela?

Sen sijaan HJK koki täydellisen muodon muutoksen viime kauden jälkeen, kun peräti 14 pelaajaa lähti ja tilalle tuli varsinkin viime jutussani mainitsemia paluumuuttajia. Joukon valmentajaksi tuli A-maajoukkueen luotsaamisen jälkeen omien sanojensa mukaan alimpaan helvettiin sysätty Antti Muurinen. Muurisen myötä Klubiin on palannut peli-ilo ja myös tulosta on syntynyt.

Edellisellä kierroksella HJK jäi tasapeliin (1-1) sarjajohtaja FC Inter:in vieraana, kun Tamu kärsi shokkitappion kotonaan (0-2) FC Lahdelle. HJK-luotsi Antti Muurinen uskoikin ennen peliä, että Tamu ei tyydy tilanteeseensa, vaan vastaan tulee taisteleva joukkue. Tamu onkin hallinnut liigapelejä HJK:ta vastaan viime vuosina ja edellisestä HJK:n kotivoitosta on kulunut jo viisi vuotta! Organisaatio puolella seurat painivat samassa sarjassa, mutta erojakin löytyy. Tamu:n budjetti kasvoi viime vuodesta peräti 27 prosenttia (1 931 500 euroa), kun taasen HJK pienensi omaansa 15 prosenttia (1 800 000 euroa).
Lisämausteensa otteluun toi seikka, että entiset HJK-pelurit Vili Savolainen ja Iiro Aalto palasivat tutulle stadionille vieraassa paidassa.

Koleasta säästä huolimatta paikan päälle oli tullut mukavasti väkeä (5627 katsojaa) ja tämä entisestään vankisti isojen kaupunkien Turku, Helsinki ja Espoo asemaa yleisökeskiarvojen kärjessä.
***********************************************
HJK pääsi otteluun täysin terveellä miehistöllä ja myös Tamu:n loukkaantumistilanne oli paranemaan päin, kun vain Henri Sheweleff oli poissa. Tämän lisäksi puolustuksen johtohahmo Mathias Lindström teki paluun ja Tomi Petrescu oli jo sunnuntaina TPV:n mukana Ykkösen ottelussa VIFK vastaan.
Ottelu lähti käyntiin tunnustellen ja paikoin hermostuneesti. HJK otti enemmän peliä haltuunsa ja yritti kaukolaukauksilla yllättää Tamu-maalivahti Mikko Kavénin.
Parhaat paikat tulivat HJK:n Juho Mäkelälle, joka kuitenkin kunnostautui "tuhlaajapoikana".
20. minuuttia oli pelattu, kun Mäkelä pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus suuntautui sivuverkkoon. Pari minuuttia tästä "man of the match" Tomasz Sajdakin keskitys löysi Mäkelän, joka yritti vetoa suoraan ilmasta, mutta veto meni yli. Kyllä näistä paikoista maalintekijän pitää onnistua ja näyttääkin siltä, ettei Mäkelä ole kehittynyt lainkaan Skotlannin Heartsiin siirtymisen jälkeen. Viimein pelikellon näyttäessä 35. minuuttia HJK:n hallinta tuotti tulosta. Jälleen kerran keskikentän pohjalla vahvasti pelannut Mohamed Kamara (Medo) otti tyhjät pois ja laukoi fantastisesti 30-metristä yläriman kautta maaliin. "Oi oi mikä maali"! Se joka kutsuu Suomi-futista vieläkin "potkupalloksi" voi pitää turpansa kiinni! Nyt vauhdilla miehelle Suomen passi (Sierra-Leonen poikamaajoukkueen peluri, joka jäi vuoden 2003 MM-kisoissa Suomeen)!
Medon upean maalin jälkeen tauolle siirryttiin HJK:n ansaitussa johdossa.

Tamu-luotsi Ari Hjelm ei saanut herätettyä joukkuettaan tauolla, vaan kentälle juoksi hengetön ja alistunut Mestari-ryhmä. HJK jatkoi hallintaansa ja vain viisi minuuttia oli pelattu, kun Medo pääsi jälleen vapaasti laukomaan, mutta nyt Tamu-puolustus ehti pallon tielle. Seuraavaksi 58. minuutilla Hjelm yritti herättää joukkuettaan kahdella vaihdolla, kun Sakari Saarinen tuli Chris Jamesin tillalle ja Daniel juoksi Jari Niemen paikalle. Noin tunnin pelin jälkeen oli Tamu päästä tasoittamaan, kun Antti Hynynen eteni yksin läpi, mutta HJK-maalilla Ville Wallén torjui jalallaan pallon kulmaksi. Näyttää siltä, että onnikin on hylännyt Tamu:n.
63. minuuttia oli pelattu, kun nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu. Juho Mäkelä petasi Sajdakille vetopaikan ja puolalainen laukoi pallon tarkasti alakulmaan. Heti seuraavalla minuutilla Tamu lyötiin kanveesiin, kun kulman jälkitilanteesta Medo laukoi voimalla, eikä Kavén saanut palloa haltuunsa ja näin Sajdak pääsi tuikkaamaan pallon maaliviivalta verkkoon.
Kymmenen minuuttia oli ehtinyt vain kulua edellisestä täysosumasta, kun Sajdak puski Tuomas Kansikkaan keskityksen verkon perukoille ja näin puhdas "hat-rick" oli valmis!
78. minuutilla vaihdosta sisään tullut Daniel sai kunnian tehdä Tamu:n illan ainoan osuman ja lukemat olivat 4-1. Kaikkia maaleja ei kuitenkaan oltu vielä nähty, vaan 81. minuutilla Bah jätti pallon vaihdosta Mäkelän tilalle tulleelle Jarno Parikalle, joka laukoi tarkasti rangaistusalueen kulmalta pallon alakulmaan.
Täten Tamu kärsi seurahistoriansa suurimman tappion ja viimein nyt on selvää, että joukkue on täydellisessä kriisissä. Kuudesta ottelusta joukkueella on vain kolme pistettä ja sarjakärki on jo 13 pisteen päässä! Kuka olisikaan uskonut, että torstaina pelattava Tamu-FC KooTeePee tulisi olemaan tässä vaiheessa kautta jumbofinaali! Tässäkin ottelussa tuli selvästi esiin, että joukkueelta puuttuu keskikentänjohtohahmo. Uskonkin, että urheilutoimenjohtaja Jarkko Wiss on nyt vimmatusti sitä etsimässä, koska Tamu:n on pakko vahvistaa joukkuetta ennen Mestareiden liigan karsintoja. Tämä on aivan uusi tilanne myös menestymiseen tottuneelle Ari Hjelmille, koska seuralle on tullut lähinnä vain menestystä koko sen seurahistorian ajan (Tamu perustettu 1998).
Haluan kuitenkin kaikesta huolimatta uskoa, että Tamu tulee vahvasti viimeistään heinäkuussa, kun Mestareiden liigan karsinnat alkavat!
Tamu:n joukkueessa onnistujat olivat harvassa, mutta yksi pelaajaa nousee esiin. Entinen HJK-peluri Iiro Aalto oli pirteällä pelipäällä ja hänen erinomaiset nousunsa tuovat vielä jatkossa maalitilanteita Tamu:lle. HJK:n leirissä sen sijaan oli monta onnistujaa, joista "hat-rick"-mies Sajdak oli koko ottelun paras. Puolustuksessa Tuomas Aho pelasi virheettömästi ja hänen edessään Medo ja Tuomas Haapala toimivat keskikentän moottoreina.

Pelin jälkeen HJK-luotsi Antti Muurinen kertoi nähneensä jo alkuverryttelyissä, että pelaajat ovat syttyneet otteluun. United on varmasti saanut huomata, miten haluttu mestarin "päänahka" on Muurinen jatkoi. Muurinen sanoi, että Medon superlaukaus vapautti HJK:n pelaamisen. HJK:n syöttöpeli ja liikkuminen oli parempaa kuin Inter-pelissä hän päätti.
Tamu-luotsi Ari Hjelm kertoi ottelun jälkeen, että Tamu tallustaa nyt syvimmällä, missä se on koskaan ollut. Kuitenkin myös pieni valonpilkahdus nähtiin, kun Mathias Lindström saatiin viimein takaisin ruotuun Hjelm päätti.
*************************************************
Kuusi kierrosta on nyt Veikkausliigaa takana ( http://www.mtv3.fi/urheilu/futis/uutiset.shtml/arkistot/futis/2008/05/647469) ja kaksi kierrosta edessä, jonka jälkeen sarja vetäytyy EM-lopputurnaustauolle. FC Inter ja FC Lahti porskuttavat kärjessä kannoillaan mestarisuosikit HJK ja TPS. Kaiken kaikkiaan sarja on todella tasainen kärkijoukkueiden takana, sekä erittäin mielenkiintoinen. Nousija-joukkueista Rops pysyy keskikastissa ja Kups yrittää sinnitellä mukana. Jumbojoukkue FC KooTeePee sitä vastoin tuskin pärjäisi nykyisellä joukkueellaan edes Ykkösessä! FC KooTeePee:n kaltaiset "turistit" luovat juuri sitä väärää "potkupalloimagoa".
Lopuksi vinkki kaikille pääkaupunkiseudulla asuville. Torstaina ei tunnetta ja draamaa puutu Tapiolan uhrheilpuistossa, kun HJK saapuu FC Hongan vieraaksi kello 19.00 alkavassa ottelussa. Muistaen viime vuoden yleisöryntäyksen kannattaa lippu ostaa jo ennakkoon!

Ei kommentteja: