Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, toukokuuta 21, 2007

Vuosaaren paikallistaistelu FC Viikingit-HJK

Matkustin kätevästi metrolla ensimmäiseen paikallisotteluun sitten vuoden 2003, jolloin surullisen kuuluisa FC Jokerit haastoi viimeksi HJK:n pääkaupunkiseudun herruudesta. Metrossa ääntä pitivät Forza-HJK niminen kannattajaporukka ja ilmassa olikin orastavaa jalkapallokulttuurin tuntua. Itse ottelussa vastakkain olivat kaksi joukkuetta, joiden alkukausi on mennyt hieman vaisusti. Viikingeillä oli viidestä ottelusta kasassa neljä ja HJK:lla kahdeksan pistettä. Vuosaarelaiset olivat hävinneet kolme viimeistä otteluaan ja HJK oli saalistanut kahdesta viime pelistä vain yhden pisteen. Viikingit ja HJK olivat kohdanneet ennen illan peliä useasti viime vuosina erilaisissa harjoitusotteluissa sekä virallisissa otteluissa. Viime vuonna Suomen Cupissa HJK tiputti Viikingit jatkosta 1-0 voitolla. Tämän talven Liigacupissa HJK ryöpytti Viikinkejä peräti 5-1. Lisämausteen peliin toi seikka, että Viikinkien riveissä on yli puolentusinaa HJK taustan omaavaa pelaajaa ja valmentajana on klubissa aikanaan komean uran pelannut Jari Europaeus.
Kauden ensimmäinen paikallisottelu oli valmiina alkamaan ja mikä hienointa kesäinen sää oli houkutellut paikalle ennätysyleisön 4255!
************************************************ HJK:n valmentaja Keith Armstrong oli rukannut viime aikoina heikosti pelanneen puolustuksen uuteen uskoon. Jukka Raitala oli laitettu toppariksi ja Vili Savolainen siirretty omalle paikalleen puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi, kun taas Medo otti oikean pakin paikan.
HJK aloitti pelin nopealla tempolla ja saikin heti hyvästä paikasta vapaapotkun, mutta Mika Nurmela ja Farid Ghazi juonivat sen päin muuria. 3. minuuttia oli vasta pelattu, kun Nurmela tarjoili tekopaikan kärjessä pelanneelle Kabba Samuralle, mutta tämä puski ohi maalin. Pelikellon osoittaessa 13. minuuttia Viikingit sai ensimmäisen kunnon tekopaikan, kun Jukka Hirvonen antoi vapaapotkun ja Lasse Lind puski yli maalin. Puolen tunnin pelin jälkeen Viikingit sai järjesteltyä "hässäkän" HJK:n maalille ja hyvin pelannut Jussi Peteri pääsi laukomaan "boxin" kulmasta, mutta pallo meni päin HJK:n puolustusta. Ensimmäisen puoliajan loppu tarjosi tilanteita koko rahan edestä. 40. minuutilla Viikinkien paikka siunaantui ensin Risto Ojaselle, mutta hän laukoi päin puolustajaa. Seuranneesta "reboundista" Jukka Hirvonen pääsi kokeilemaan, mutta laukoi yli maalin. Ottelun ensimmäisen puoliajan paras paikka tarjoutui 42. minuutilla HJK:lle, kun Nurmela eteni oikealta laidalta ja keskitti maalille. Farid Ghazi pääsi puskemaan talkatolpalta, mutta Viikinkien puolustus siivosi pallon maaliviivalta selvemmille vesille. Tauolle siirryttiin värikkäiden vaiheiden jälkeen 0-0 tilanteessa.

Viikingeillä oli heti toisen puoliajan alussa erinomainen paikka siirtyä johtoon, kun Joonas Sarelius pelasi pallon takatolpalle Jussi Peterille, mutta hän laukoi suoraan "volleysta" yli maalin. HJK sensijaan osui seuraavasta tilanteestaan 49. minuutilla. Kulmapotkun jälkitilanteesta Erfan Zeneli keskitti maalille ja pallo pomppi hieman onnekkaasti Ghazille, joka toimitti pallon maaliin. 60. minuutilla Iiro Aalto järjesti vetopaikan Medolle, mutta Medon tulinen laukaus rangaistuspotkualueen rajalta osui päin maalivahti Luis Fernandoa. Tähän loppuivatkin HJK:n tilanteet ja se alkoi selvästi varmistelemaan voittoa. Farid Ghazi otettiin vaihtoon ja pitkän loukkaantumisen jälkeen pelikuntoon palannut Markus Halsti laitettiin puolustamaan johtoa. HJK jatkoi vain yhdellä kärjellä ja Viikingit saivat otetta pelistä. Viikinkien upea taistelu palkittiin 85. minuutilla, kun Jussi Peteri eteni vasemmalta laidalta HJK:n puolustajan ohitse kohti maalia. Peterin kova veto osui tolppaan ja kimposi siitä takatolpalle, jossa oli paikalla vaihdosta juuri sisään tullut Vjatsheslav Malakejev. Hän siirsi pallon sisäsyrjällä maaliin. Heteniityn upea jalkapalloilta päättyi pistejakoon ja vuosaarelaisyleisö sai varmasti mitä halusi, kun oma joukkue katkaisi tappiokierteen. Joukkue sai varmasti myös lisää itseluottamusta ja sen on helpompi jatkaa tästä eteenpäin.

HJK:n leirissä sensijaan on varmasti eri tunnelmat, kun peli ei kulje toivotulla tavalla. Joukkueessa vallitseva potentiaali ei näy lainkaan kentällä ja tuntuu siltä, kuin voittamisen palo olisi kokonaan poissa. Ihmetystä herättää myös Keken pelaajavalinnat, jotka eivät näytä toimivan. Miksi U-21 maajoukkueeseen kuuluvat Mehmet Hetemaj ja Jarno Parikka istuvat pelistä toiseen penkillä, kun B-luokan ulkomaalaiset Kabba Samura ja Mohamed Medjoudj saavat peliaikaa? Tämä johtaa väistämättä siihen, että HJK:n omat lupaavat pelaajat joutuvat lähtemään muualle hakemaan peliaikaa. Tämän tosiasian FC KooTeePee:hen menneet Mika Hänninen, Antonio Inutile ja Ilari Äijälä osoittavat. Kyllä Keith Armstrong ja urheilutoimenjohtaja Tuomo Saarnio voisivat tässä asiassa katsoa peiliin, koska täysin metsään on menty ulkomaalaisiin panostettaessa. Se on päivänselvää, että myös yleisö haluaa nähdä mieluummin oman kylän poikia. Seuraavassa pelissä voisit Keke laittaa kentälle oman juniorikoulun läpikäyneitä pelaajia, koska he tietävät mikä kunnia ja mahdollisuus on kantaa HJK-paitaa!
************************************************ Tämän illan Urheilukanavan tv-pelinä näytettävän kuuman Kymenlaakson paikallisottelun MyPa-FC KooTeePee jälkeen melkein täydet kuusi kierrosta on takana (TPS ja Haka vasta viisi peliä). Sarja jatkuu todella tasaisena ja vain Haka:lla on mahdollisuus lähteä karkumatkalle. Ennakkosuosikeista Tamu jyrää huonollakin pelillä ja on nyt kärjessä, kun taas Hongan tai HJK:n peli ei vielä vakuuta. Iloisia yllättäjiä ovat ennakkoluulotonta peliä pelaavat AC Oulu sekä FF Jaro ja myös FC Lahti on hyvissä asemissa. VPS:n tilanne peränpitäjänä on vaikea, mutta pitää muistaa vaikea alkuohjelma. Ilmojen ja kenttien parantuessa on lupa odottaa upeaa jalkapallokesää että syksyä! Todella mahtavaa oli myös tämän kierroksen suurilukuiset yleisömäärät, jotka ylittivät 20 000 katsojaa viidellä eri paikkakunnalla! Mieltä lämmitti erityisesti Tampereen (5051) ja Lahden (yli 3000) kasvaneet katsojaluvut. Nyt näyttää vahvasti siltä, että suomalainen jalkapalloyleisö on toden teolla heräämässä. Mielenkiintoisia pelejä on varsinkin pääkaupunkiseudulla luvassa, kun HJK isännöi sarjajohtaja Tamu:a keskiviikkona ja viikko huipentuu ensi sunnuntaina Tapiolassa FC Honka-HJK pelissä. Kohta on edessä myös se kohtalonviikko, kun Suomen A-maajoukkueen EM-karsinta jatkuu kesäkuun alussa Serbiaa ja Belgiaa vastaan. Lippuja on jäljellä vielä molempiin peleihin, joten vielä ehdit mukaan. Nyt, jos koskaan maajoukkueemme tarvitsee täyden Olympiastadionin tuen!