Sivun näyttöjä yhteensä

tiistaina, toukokuuta 15, 2007

MyPa murjoi Viikingit Vuosaaren illassa



Olin kuullut Viikinkien liiga-avauksen Honkaa vastaan olleen todellinen näytös sekä kentällä että katsomossa, joten täytyi lähteä paikanpäälle Vuosaareen katsomaan. Ikävä kyllä Heteniityn hurmoksesta ei enää ollut tietoakaan, kun vaivaiset 1450 ihmistä kansoitti katsomot. Olosuhteetkaan eivät olleet juuri viime kesästä kehittyneet lukuunottamatta kenttävaloja ja lisäkatsomoja. Pelaajien pukukopit ja katsomon puupenkit olivat edelleen suoraan 70-luvulta ja myös pelipaikan löytäminen oli hankalaa. Toisaalta nousija-joukkueelle pitää antaa enemmän aikaa, koska Honka-ilmiö ei tule muualla vähään aikaan toistumaan. Ennen illan peliä molemmilla joukkueilla oli kasassa neljä pistettä yhtä monesta pelistä. Viikingit oli tosin hävinnyt kaksi viimeistä otteluaan, kun taas MyPa nappasi ensimmäisen voittonsa Jaro:sta viime kierroksella. Viikingit voitti viime kaudella MyPa:n Suomen Cupissa ja nyt tämän talven Liigacupissa, mutta nyt oli kyseessä aivan eri peli. Viikingit aloitti Veikkausliigan komeasti Oulua vastaan tasapelillä ja voitolla Hongasta, mutta sen jälkeen varsinkin kotitappio FC KooTeePee:lle oli kirvelevä. MyPa:n leirissä vallitseva potentiaali on vasta hiljattain alkanut näkymään ja joukkueelta onkin lupa odottaa paljon parempaa. Lisämausteen illan peliin toi Urheilukanavan tv-kamerat ja kuurottainen sade. Heteniityn jalkapalloilta oli valmis alkamaan.
**********************************************
MyPa aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi kenttätapahtumia, mutta Viikingit pääsi iskemään ensimmäisestä tilanteestaan. Joonas Sarelius järjesti tekopaikan maalin edustalla Jukka Hirvoselle, jonka epäonnistunut laukaus siirsi pallon maalin eteen Risto Ojaselle ja hän toimitti pelivälineen maaliin. Tähän sitten loppuikin Viikinkien taistelu, jonka jälkeen kentällä alkoi MyPa:n "show". Niki Heleniuksella oli heti Viikinkien johtomaalin jälkeen tilaisuus kaventaa, mutta läpiajotilanne kuivui kokoon. Muutaman minuutin jälkeen edellisestä Helenius murtautui Saku Puhakaisen kanssa kahdestaan läpi, mutta Viikinkien maalilla Luis Fernando torjui vielä tämän yrityksen. Kolmas MyPa:n läpiajo vartin kohdalla tuotti vihdoin tulosta. Luis Fernando ei voinut muuta, kuin kaataa karkuun päässeen kiinalaisvahvistuksen Gao Leilein ja erotuomari Mikko Vuorela osoitti pallon pilkulle. Rangaistuspotkun toimitti varmasti sisään Tuomas Kuparinen. Tämän jälkeen vapaapotkutilanteesta Viiikinkien Ojasella oli vielä mahdollisuus viedä vuosaarelaiset uudelleen johtoon, mutta hän epäonnistui ohjauksessaan. 38. peliminuutin jälkeen loistavasti pelannut Saku Puhakainen (yli 100 maalia liigauralla) karkasi taas kerran hitaasti pelanneelta Viikinkien puolustukselta ja sijoitti pallon upeasti verkkoon. Tauolle mentiin MyPa:n selvässä pelinhallinnassa ja 2-1 johdossa. Heti toisen puoliajan alussa MyPa ratkaisi pelin lopullisesti, kun Viikinkien maalilla Fernando hölmöili ja oli ulkona maalistaan. Gao Leilei laukoi 25 metristä komeasti ensimmäisen Veikkausliiga maalinsa. Leilei oli illan tähti ja hän tuplasi maalisaldonsa 72. minuutilla hallitulla nostolla rangaistusalueen kulmasta yli vastaan tulleen Luis Fernandon. Kuutisen minuuttia ennen päätöstä Gao ehti vielä estämään Viikinkien kavennuksen, kun hän torjui Ojasen puskun maaliviivalta. Lisäosumia ei enää nähty ja MyPa otti jo toisen peräkkeisen voittonsa, kun taas Viikingit kärsi kolmannen tappionsa. MyPa:n vahvuudet alkavat tulla esiin ja se tulee taistelemaan kärkisijoista. Nähdyn perusteella Gao Leilei voi olla yksi tämän kauden tähdistä, kun hän vielä pääsee paremmin joukkueeseen sisään. Viikingeillä näyttää olevan puolustuksessa pahoja ongelmia, mutta hyökkäys on kelvollista. Puoli-ammattilaisryhmällä operoiminen on vaikeaa nykyisessä kovatasoisessa Veikkausliigassa. Mielestäni Viikingeille pitää antaa vielä puolitoista kuukautta aikaa näyttää, että pelaavatko he oikeassa sarjassa. Tärkeää on saada tappiokierre mahdollisimman nopeasti poikki ja sen jälkeen kaikki on vielä mahdollista.
********************************************** Euroopan eri kentillä pelaavien suomalaispelaajien kausi on lähenemässä loppuaan. Englannin Valioliigassa kausi päättyi viikonloppuna ja täten myös Sami Hyypiän, Jussi Jääskeläisen, Teemu Tainion ja Antti Niemen raskas vuosi on takana. Yksi onnistujista oli upean kauden pelannut (kaikki 38 peliä) Jussi Jääskeläinen, joka viimeistään nyt lunasti paikkansa Valioliigan maalivahtieliittiin. En ihmettelisi yhtään, jos joku "suurseuroista" hankkisi "Jässin" kesällä riveihinsä. Teemu Tainion saldoksi tuli 19 peliä aloituksessa ja hän olikin aina terveenä ollessaan kentällä. Tainion ura jatkaa tasaista nousuaan ja parhaat vuodet ovat vasta edessä. Liverpoolin Sami Hyypiä sai kauden aikana täyteen 400 Valioliigapeliä seuran paidassa, mikä on aivan uskomaton saavutus. Sami Hyypiä tulee aina olemaan yksi suurista Liverpool legendoista ja sen merkitystä Suomessa ei vielä täysin käsitetä. Kokonaan eri asia on jatkaako Sami enää ensi kaudella Liverpoolissa, koska saavutettu peli-aika ei varmasti täysin tyydyttänyt voikkaalaista. Maajoukkueen kannalta on myös tärkeää, että Werder Bremenissä pelaava Petri Pasanen on saanut paljon vastuuta viime Bundesliiga kierroksilla. Suomalaiset jalkapalloilijat ovat taas kuluneella kaudella näyttäneet osaamistaan Euroopassa, mutta Suomessa on vain keskitytty kiekkohuumaan. Veikkausliigan katsojatavoitteista on jääty reilusti, mutta nyt luulisi vihdoin ihmisten löytävän katsomoihin. Suomalaisten pitäisi lopultakin nähdä, että vain kahdeksassa maassa pelattava jääkiekko on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain "väkivaltaviihdettä". Jalkapallo sensijaan voi parhaimillaan olla, kuin taidetta. Asiaa ei yhtään auta Yleisradion ainainen valtava panostus kiekkoon. Ville Lyytikäinen kirjoitti tästä seikasta hyvin omassa kolumnissaan IS-Veikkaajassa ja toi esiin surkeasti toteutetut Mestareiden liiga lähetykset. Kirjoitin samasta aiheesta viime syksynä, mutta tuskin muutosta Yle:llä nähdään? Mitä tekikään toimitusjohtaja Mikael Jungerin aikakaudella tasoltaan romahtanut Yle viime lauantaina Euroviisu lähetyksessään. Se näytti koko Euroopalle, että Suomessa jalkapalloa pelataan suossa! Ei tälläinen loukkaus mene edes vitsinä läpi. Onneksi kesäkuun tärkeät EM-karsintapelit lähestyvät ja me voimme näyttää koko maailmalle katsomossa sekä kentällä, että jalkapallo on ykköslaji Suomessa! Ainoa mustapilvi taivaalla on kapteenimme Jari Litmasen pysyminen loukkaantuneena ja hän ei ole vielä pystynyt pelata peliäkään Malmön riveissä. Toisaalta Litmasen ollessa kyseessä hän tulee totutusti johdattamaan Suomen kesäkuussa kentälle. Jari Litmanen on aina mukana, kun häntä eniten tarvitaan!

Ei kommentteja: