Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikkona, huhtikuuta 15, 2009

Liigacupin finaali Tamu-HJK

Nyt se oli vihdoin käsillä, kun Liigacup sai huipennuksensa ja uusi Veikkausliigakausi oli ovella. Talvi on ollut jälleen pitkä, kun me futisihmiset olemme olleet sivussa ja yksin. Olemme joutuneet pitämään innostuksemme piilossa, koska maassamme kansa on kyllästetty hiihdolla, jääkiekolla ja tusinahevillä. Onneksi Liigacup on pitänyt meidät elossa ja nyt pääsemmekin taas omiemme joukkoon.

Finaalissa ovat oikeat joukkueet Tamu ja HJK, jotka voittivat lohkonsa, eivätkä ole vielä hävinneet otteluakaan. Vuonna 1998 TPV:n ja Ilveksen fuusiosta syntyneen Tampere Unitedin historia on käsittämättömän upea. Kaudella 2001 päävalmentajaksi nousi Harri Kampmanin kakkosvalmentaja Ari Hjelm ja heti kauden päätteeksi juhlittiin seuran ensimmäistä mestaruutta. Seuraavat mestaruudet tulivat 2006 ja 2007, sekä Suomen cupin voitto 2007. Ari Hjelm johdatti myös joukkueen ilmiömäisesti vuonna 2007 Mestareiden liigan kolmannelle karsintakierroksella, jossa norjalainen Rosenborg oli vahvempi. Pohjoismaiden kansainvälisesti menestyneimmästä seurasta tuli myös kirous, kun puheenjohtaja Jari Viita halusi Tamu:sta suomalaisen Rosenborgin. Kauden 2007 jälkeen seuran toimistolle palkattiin lisää väkeä, mutta urheilullinen puoli unohdettiin. Tamu:lla ei ollut koko 2008 kaudella edes maalivahtivalmentajaa! Kaiken lisäksi joukkue joutui harjoittelemaan surkeissa hallioloissa ennen kautta 2008 ja tämän johdosta syntyi pelaajien loukkaantumissuma, joka hellitti vasta loppukaudesta. Tamu sijoittui sarjassa lopulta vasta seitsemänneksi, mikä oli mestarisuosikilta katasrofi ja samalla loppui myös Tamu:n 7 vuoden putki eurokentillä. Puheenjohtaja Viita jatkoi tempoilevaa toimintaansa erottamalla pitkäaikaisen joukkueenjohtajan Juha Koskimäen, sekä manageri Kalevi Salosen. Moni pelkäsikin, että myös valmentaja Ari Hjelm saisi potkut tai lähtisi itse, mutta 100 A-maaottelun (joissa 21 tehtyä maalia) miehellä ei ole tapana juosta karkuun vaikeuksien keskellä. Surkeaa kautta leimasi myös urheilutoimenjohtajaksi siirtyneen Jarkko Wissin välillä epäselvä rooli. Huonot uutiset jatkuivat, kun selvisi, että seura oli tehnyt 187 000 euroa tappiota 2007 marraskuusta 2008 marraskuuhun, kun vielä edellisellä tilikaudella voittoa oli tullut 213 000 euroa. Lopulta finanssikriisi iski suurimmam osakkeenomistajan, sekä puheenjohtajan Jari Viidan omaan yritykseen, joten hän jätti paikkansa ja Harri pyhältö tuli tilalle.

Tamu:n kelkka kääntyi ja Hjelm sai tuekseen kakkosvalmentajaksi Mikko Kujalan, sekä maalivahtivalmentajaksi Mika Malisen. Nyt Ari Hjelmillä on taustaryhmässä (on elintärkeä menestyvälle jalkapalloseuralle) myös joukkueenjohtaja, huoltaja, kaksi lääkäriä ja fysioterapeutti. Pelaajapuolella ilouutinen oli "johtaja" Juska Savolaisen (ex-Tamu pelaaja) laina Rosenborgista heinäkuun loppuun asti. Muita tulijoita ovat: Aleksei Kangaskolkka (MyPa), Juha Pirinen (Haka), Johannes Mononen (JIPPO), Aapo Lappalainen (Ilves) ja Ilari Ruuth (Ilves). Lähtijöitä ovat: Heikki Aho (Jaro), Antti Hynynen (Haka), Tomi Petrescu (Ascoli, ITA, laina) ja Henri Myntti (Hansa Rostock). Nyt Tamu on saanut myös harjoitella hyvissä olosuhteissa Valkeakosella (nyt herätys Tampereen kaupunki ja olosuhteet kuntoon!) ja joukkue onkin jälleen mukana mestaruustaistossa. Tamu lähtee kauteen 1 656 630 euron (-3%) budjetilla, josta pelaajabudjetti on 796 800 euroa. Viime tilikausi oli 187 000 euroa tappiollinen ja tulevalle kaudelle tavoite on 33 370 euroa voittoa. Liigasijoitustavoite on sijat 1-3 ja se näyttääkin juuri nyt realistiselta. Suuri kiitos Ari Hjelmille, että jaksoit uskoa parempaan myrskyjen keskellä ja luotit pitkäjänteisyyteen, vaikka jäit välillä todella yksin sen kanssa. ******************************************
Paikanpäälle Myyrmäkeen oli tullut tuhatmäärin väkeä, vaikka jäämereltä puhalsi kylmä tuuli. Tamu lähti peliin heti ennakkoluulottomasti ja otti peliä hallintaansa. 9 minuutin jälkeen pääsi kuitenkin HJK:n Jarno Parikka hyvään vetopaikkaan, mutta tulosta ei syntynyt. Kaksi minuuttia edellisestä, kun HJK:n Sebastian Sorsa viiletti oikeaa laitaa ja keskitti maalille, mutta jatkajaa ei löytynyt. Varttitunti oli pelattu ja Tamu alkoi luomaan painetta. 24 minuutilla Juska Savolainen rakensi upealla läpisyötöllä tilanteen rangaistusalueelle, josta tuloksena oli kulmapotku. Puolituntia oli pelattu, eikä HJK saanut keskikentällä syöttöpeliään totutusti kulkemaan. Tämän johdosta HJK-kärjet Parikka ja Juho Mäkelä joutuivat tulemaan alas hakemaan palloa. 40 minuuttia oli pelattu, kun Jonne Hjelm laukoi vapaapotkusta 20 metristä pallon HJK-maalin yläkulmaan. Tälläiset maalit tukkivat Veikkausliigan vähättelijöiden suut!

Toiselle puoliajalle HJK:n valmentaja Antti Muurinen teki odotetun vaihdon, kun Juho Mäkelä löntysti pois ja Valeri Popovits kirmasi kentälle. Myös Ari Hjelm otti Jari Niemen pois ja siirtyi puolustavampaan taktiikkaan Vili Savolaisen tullessa kentälle. 54 minuttia oli pelattu, kun HJK:n Dawda Bah nousi hyvin ja pääsi vetopaikkaan, mutta Mikko Kavén maalilla torjui. Paluupalloon pääsi vielä Jarno parikka, mutta Tamu kesti. Tämän jälkeen HJK jatkoi painostusta. Ihmetystä muuten herätti hyvin oikealta laidalta nousevan pakin Jukka Raitalan poissaolo (ei ole suostunut jatkosopimukseen, koska haluaa ulkomaille, joten suljettu pois joukkueesta). 62 minuutin kohdalla lupaava Ilveksen kasvatti Aapo Lappalainen nousi vasemmalta ja syötti keskelle Antti Pohjalle, joka laukoi ulkosyrjällä hieman yli maalin. HJK sen sijaan ei tuntunut saavan ratkaisevia syöttöjä rangaistusalueella läpi. Seuraavaksi HJK lisäsi kierroksia ja Tamu joutui puolustuskannalle. 73 minuutilla Antti Muurinen lisäsi hyökkäysvoimaa ottamalla Tuomas Kansikkaan pois ja tilalle juoksi hyökkääjä Akseli Pelvas. 77 minuutin kohdalla HJK:n Sorsa nousi komeasti ja keskitti, mutta Parikka puski pallon ohi maalin. Heti seuraavaksi pääsi HJK:n Medo laukomaan tulisesti, mutta pallo viuhui hienoisesti yli maalin. 85 minuutin kohdalla nähtiin ottelun ratkaisu, kun Tamu:n Antti Pohja kuljetti pallon kohti päätyrajaa ja syötti maalille Jonne Hjelmille, joka maalasi upeasti.

Näin Tamu pääsi juhlimaan ensimmäistä Liigacupin voittoaan ja on valmis myös Veikkausliigaan. Ari Hjelm kertoi lehdistötilaisuudessa, että Tomi Petrescu (laina-aika Ascolissa päättyy) on liittymässä ryhmään ja näin hänellä on 13-14 vahvaa pelaajaa liigaa varten. Ilahduttavaa oli myös nähdä, että tamperelaisia oman kylän poikia on nousemassa liigatasolle, kuten Aapo Lappalainen ja nyt penkillä ollut Ilari Ruuth. Onnistujia Tamu:n ryhmästä olivat etenkin puolustuksessa Jussi Kujala, Mathias Lindström ja Rafinha (uusi rooli löytynyt oikeana pakkina), sekä hyökkäyksessä Jonne Hjelm. HJK:sta esiin nousi Sebastian Sorsa.

Nyt Liigacup on saatu komeasti päätökseen ja kutkuttavan mielenkiintoinen Veikkausliigakausi käynnistyy launtaina. On tämä yhtä juhlaa ei muuta voi sanoa!