Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, huhtikuuta 30, 2009

FC Lahti-Rops

Nyt piti lähteä Lahteen, kun pääkaupunkiseudulla on taukoa liigapeleistä. Päijät-Hämeen maakunnassa sijaitseva 100 252 asukkaan Lahti on tunnettu urheilu-ja kulttuurikaupunki. 2000-luvulla valmistui upea kulttuuritila ja konserttisali Sibeliustalo, jonka käyttäjänä on mm. Lahden kuuuluisa sinfoniaorkesteri. Lahdessa on järjestetty varsinkin talviurheilussa suuria kansainvälisiä kisoja ja vuosittaisia Salpausselän kisoja. Omat lämpimät muistoni Lahdesta liittyvät lapsuuteen, kun kävimme siellä Mummun luona. Tuolloin kävimme muutaman kerran myös isän kanssa katsomassa Kuusysin (seuran 80-luvun suuruuden päivät) otteluita.

Lahdesta onkin tullut vuosien saatossa paljon huippu-urheilijoita, kuten esimerkiksi mäkihypyssä, hiihdossa, jääkiekossa ja jalkapallossa. Suurin näistä kaikista on myös kansainvälisesti Jari Litmanen, joka on aina ollut ja varsinkin nyt oleellinen osa lajia Lahdessa. Litmanen kertoi viime kauden päätteeksi olleensa vuodesta 1996 asti, jollain tavalla koko ajan FC Lahden toiminnassa mukana. Jari kertoi taannoin Veikkaajassa, että hän on saanut omina juniorivuosinaan paljon oppia muilta lahtelaisilta jalkapalloilijoilta kuten: Esa Pekoselta, Petri Tiaiselta ja Markus Törnvallilta. "Jalkapallo on ollut aina tärkeässä asemassa Lahdessa. Reipas oli 1960-ja 70-luvuilla Suomen huippua, samoin Kuusysi 1980-luvulla ja mikä tärkeintä on juniorityö ollut aina hyvää" Litmanen jatkaa. Litmasen lisäksi nykyisessä maajoukkueessa pelaavat myös lahtelaiset Petri Pasanen ja Joonas Kolkka. Varmasti myös Suomen ensimmäinen tekonurmipinnoitteinen jalkapallon talviharjoitteluun soveltuva Lahden suurhalli on ollut merkittävässä osassa kyseisen kolmikon kehityksessä. Sanonta kuuluukin "Ei oo Lahden voittanutta!".

Vierailija Rovaniemen palloseura pääsi aloittamaan kautensa vasta nyt, kun ottelut Jaroa (Pietarsaaressa), sekä JJK:ta (Jyväskylässä) vastaan jouduttiin perumaan kenttien pelikiellon takia. Lukuisat ottelusiirrot ovatkin olleet täysi fiasko Veikkausliigan imagolle. Ongelma on, että useilla paikkakunnilla ei ole lämmitystä kenttien alla ja siellä missä on, niin säästösyistä niitä ei käytetä. Kysynkin, miten kaupungeilla on kyllä varaa hiihtoputkiin, sekä jäähalleihin, muttei ympäristöystävällisiin kunnon jalkapallokenttiin?

Helppoa ei ole Rovaniemelläkään, kun joukkueenjohtaja Jorma Turpeenniemi kertoi, että Rovaniemellä on nähty viimeksi luonnonnurmea pääsiäisenä rairuohona tipujen alla. Rovaniemellä on aina kaikki tehty oman pään mukaan ja "Helsingin herroille" on näytetty lähinnä keskisormea. Olosuhteet ovatkin Rovaniemellä edelleen suoraan 80-luvulta, mutta mikä huolestuttavinta myös joukkueen toimintavat. Joukkue nimittäin kokoontui ensimmäisen kerran yhteen ennen kauden alkua vasta helmikuussa! Viime kaudella joukkue säilyi liigassa pitkälti ex-maajoukkuepelaaja Mika Nurmelan ansiosta, mutta nyt mies on AC Oulussa. Kenellekkään ei varmasti ole yllätys, että Rops:in joukkue on rakennettu afrikkalaispelaajista. Eikö Rovaniemen alueelta todellakaan löydy pelaajia? Joukkueesta lähtikin paljon osaamista viime kauden jälkeen, kun: Juha Majava (AC Oulu), Antti Uimaniemi (MyPa), Antti Peura (FC YPA) ja Mika Nurmela (AC Oulu) jättivät seuran. Tulijoista suurin osa on täysin tuntemattomia (lue "mututuntumalla" ulkomailta): Marko Koivuranta (FC YPA), Joonas Ikäläinen (VPS), Jarno Tenkula (AC Oulu), Jeferson Pires (BRA), Echiabhi Okodugha (KuPS), Jung-Hyuk Kwon (FC Soul, ROC), White Simwanza (Young Arrows, ZAM), Godfrey Chibanga (ZAM) ja Christopher Musonda (Forest Rangers, ZAM). Joukkuetta valmentaa venäläinen Valeri Bodarenko, joka on Veikkaajan mukaan "tikittävä aikapommi" huutaessaan välillä pelaajilla kuin hinaaja. Uskon kuitenkin kaikesta huolimatta, että Rops jatkaa omia polkujaan ja säilyy nykyisen kokoisessa (lue liian iso) liigassa.
************************************************
Ottelun alussa järjestettiin hiljainen hetki, jolla kunnioitettiin lahtelaisen suuren jalkapallomiehen Keijo Lähdesmäen poismenoa. Myöhemmin myös Drilon Shala omisti maalinsa hänelle.

Ottelu lähti Lahden hallinnassa liikkeelle. 3 minuuttia oli vasta pelattu, kun odotettua aiemmin loukkaantumisesta toipunut Rafael syötti maalin edustalle ja Mohamed Fofana maalasi. Vain kolme minuuttia edellisestä pelasi Heikki Haara epävarmasti Lahden puolustuksessa, jolloin Ropsin Christopher Musonda pääsi läpi ja teki maalin. 8 minuuttia oli pelattu, kun Musonda nousi taas hyvin ja syötti maalin eteen Chibangalle, joka kuitenkin kaatui juuri ratkaisevalla hetkellä. Rops oli lähtenyt hyökkäävällä taktiikalla peliin ja karvasi ylhäältä. FC Lahden Jukka Vanninen alkoi ottamaan enemmän roolia keskikentällä. 19 minuutin kohdalla Rafael/Litmanen akseli rakensi hyvän hyökkäyksen, mutta Drilon Shala ei aivan päässyt karkuun. Heikki Haara jatkoi epävarmana Lahden puolustuksessa. FC Lahti ei saanut hyökkäyksiään täydellä teholla käyntiin ja syötöissä oli ongelmia. Rops loi painetta ja Lahti joutui puolustuskannalle. 35 minuutttia ja Litmanen antoi loistavan vaparin Ropsin maalille, mutta ei löytynyt pääpelivoimaa. Lahti jatkoi paineen luomista Litmanen kapelimestarina ja Litmanen hoiti myös lähes kaikki Lahden erikoistilanteet. 43 minuuttia ja Litmanen vapautti loistavalla pystysyötöllä Rafaelin, mutta mies ei onnistu maalinteossa. Heti seuraavassa hyökkäyksessä Litmanen vapautti jälleen Rafaelin ja hän syötti Eero Korteelle, joka maalasi.

Toiselle puoliajalle juoksi entistä energisempi Lahti. Joonas Ikäläinen ja Stephan Kunda kuitenkin muodostivat ihan hyvän toppariparin Ropsin puolustuksessa. 60 minuuttia oli pelattu ja Lahti loi painetta kohti Ropsin maalia. Litmanen syötti loistavasti laitaan Rafaelille, mutta pelituntuma ei näyttänyt olevan vielä miehellä parhaimmillaan. Kenttä vaikutti vielä muhkuraiselta, eikä kaunis lyhytsyöttöpeli ollut mahdollista. 65 minuuttia oli pelattu ja Lahden nuori puolustaja Henri Toivomäki syötti erinomaisen poikittaissyötön Konsta Hietaselle oikeaan laitaan. Hietanen jatkoi keskityksellä maalille ja Drilon Shala puski pallon pömpeliin. Lahti jatkoi painamistaan, eikä Ropsilla ollut enää maalintekopaikkoja ja tuntuikin, että joukkue oli väsynyt. Lahden joukkue oli myös päässyt selvästi paremmin sisään Jari Litmasen aivoituksiin. Tunnelma Lahden stadionilla oli lämmin ja mukava, vaikka kyseessä olikin hiihtostadion. 74 minuuttia ja Litmanen oli tekopaikassa Ropsin maalilla, mutta hän vielä syötti. 81 minuuttia ja Litmanen antoi kulman lyhyenä Konsta Hietaselle, joka syötti maalille ja Jussi Länsitalo puski pallon sisään (näkyy videolla). Näin ottelu päättyi Lahden vakuuttavaan 4-1 voittoon ja ainoa mikä ihmetytti oli yleisömäärä, 1415 katsojaa urheilukaupungissa.

FC Lahden leirissä paras oli Jari Litmanen, joka ehti jokapaikkaan ja oli kaikissa maaleissa jollain tavalla mukana. Myös puolustuksessa nuori Henri Toivomäki ansaitsee kehut ja hyökkäyksessä Drilon Shala. Ropsin leiristä nostaisin Christopher Musondan, josta on vielä paljon iloa joukkueelle.

FC Lahti jatkaa tappioitta ja kun vain kentät paranee on Lahti mukana mitalitaistossa. Rops:illa on vielä paljon tekemistä, mutta kotikentällään he tulevat ottamaan jälleen pisteitä.

Kylläpä oli hieno reissu Lahteen ja juna vei vielä nopeasti, sekä kätevästi molempiin suuntiin!