Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, lokakuuta 23, 2008

FC Honka-Tamu Suomen cupin puolivälierässä





Nyt oli vuorossa Suomen cupin puolivälieräottelu, joka on lykkääntynyt yli kahdella kuukaudella FC Hongan eurokiireiden takia. Toisaalta onko kukaan edes tähän kiinnittänyt huomiota, kun Suomen cupin arvostus yleisön ja sen järjestäjän (Palloliitto) keskuudessa on pohjamudissa. Joukkueille se on lyhin tie eurooppaan (voittaja pääsee Uefa cupiin), mutta järjestäjä Palloliitolle vain kilpailu joka nyt on pakko järjestää. Ottelun voittaja kohtaa välierissä 29.10 Valkeakoskella FC Hakan ja toisessa välierässä kohtaavat HJK ja VPS.

Hongan illan vastustaja Tamu lähes murensi espoolaisjoukkueen unelman Suomen mestaruudesta viime lauantaina voittamalla vaiherikkaan ottelun Tapiolan urheilupuistossa 3-4. Muutoin tamperelaisjoukkueen kausi on ollut lähinnä katasrofi, kun surkea loukkaantumisten vaivaama alkukausi pudotti sen jo varhain mestaruustaistosta. Myös Mestareiden liigan karsinnoissa noutaja tuli jo toisella karsintakierroksella. Miten tähän tilanteeseen on tultu? Palataan ajassa viime syksyyn, kun Tamu juhli lyhyen seurahistoriansa kolmatta Suomen mestaruutta, joista viimeiset kaksi olivat tulleet peräkkäin. Myös Mestareiden liigan karsinnoissa joukkue voitti sensaatiomaisesti Levski Sofian toisella kierroksella ja pääsi lohkovaiheen porteille kolmannelle kierrokselle, jossa Rosenborg oli parempi. Joukkue voitti myös Suomen cupin ja kunnianhimoinen kolmesti 2000- luvulla vuoden jalkapallovalmentajaksi valittu Ari Hjelm oli valmis uusiin haasteisiin ja sen hän uskoi löytyvän Suomen A-maajoukkueen päävalmentajan paikalta. Ikävä kyllä Palloliiton johto ei edes pohtinut paikalle suomalaista valmentajaa. Pettynyt Hjelm jäi tampereelle ja hän solmi vuoteen 2010 ulottuvan sopimuksen. Seuraavaksi avainpelaaja Juska Savolainen myytiin Rosenborgiin (Hjelm olisi pitänyt hänet) ja joukkueen pelillinen johtaja Jarkko Wiss lopetti uransa ja siirtyi urheilutoimenjohtajaksi Hjelmin yläpuolelle. Menestys kentillä toi uusia sponsoreita ja myös Mestareiden liigan kolmannelle kierrokselle pääsystä tuli rahaa. Tätä rahaa ei kuitenkaan panostettu joukkueeseen, vaan toimistoon palkattiin uusia työntekijöitä ja esimerkiksi maalivahtivalmentajaa ei palkattu. Kokonaisbudjetti nousi +27 prosenttia (1 931 500 euroon), mutta pelaajabudjetti vain +9 prosenttia (1 015 400 euroon). Hjelm ei saanut enää päättää pelaaja-asioista, vaan siitä päätti Jarkko Wiss yhdessä puheenjohtaja Jari Viidan kanssa. Joukkuetta ei vahvistettu tarpeeksi ja nyt Hjelmillä onkin vain kymmenen tervettä pelaajaa ja lisäksi ryhmään on täytynyt nostaa A-junioreita! Viimeisin käänne Tampereella tapahtui lokakuun alussa, kun seuran johtokunta erotti pitkäaikaisen managerin Kalevi Salosen ja joukkueenjohtajan Juha Koskimäen. Nyt heidän tehtäviään hoitaa muun työn lisäksi Jarkko Wiss. Hjelm järkyttyi näistä uutisista ja kertoi siitä avoimesti julkisuudessa.
Nähtäväksi jääkin milloin Tampereella seuraavan kerran juhlitaan mestaruutta, kun seurajohdon toiminta on näin tempoilevaa?

Kotijoukkue Honka sitä vastoin pelaa historiansa parasta kautta ja sillä on mahdollisuus vielä Suomen mestaruuteen (Inter on edellä yhdellä pisteellä). Suomen cupissa se voi pelata vähemmällä paineella kuin muut välieräjoukkueet, koska sillä on jo paikka Uefa cupissa. Tärkeää olisi kuitenkin imagon takia voittaa jotain tällä kaudella. On erikoista miten asiat voivat muuttua vuodessa, kun Tamu oli vielä viime vuonna Suomen johtava seura, niin on Honka ottanut tällä kaudella tuon paikan itselleen.
Honka on tullut tähän tilanteeseen pitkäjänteisellä työllä, jota myös Tamu aina viime syksyyn asti teki.
*******************************************
Ottelu lähti yhtä vauhdikkaasti käyntiin kuin viime lauantaina ja jo toisella minuutilla oli Tamu:lla tekopaikka. Tuomo Turuselle sattui virhe puolustuksessa, jolloin Jonne Hjelm pääsi riistämään pallon ja laukoi sen ylärimaan. Pikkuhiljaa pääsi myös kotijoukkue paremmin peliin mukaan ja seitsemännellä minuutilla Nicholas Otaru rakensi hyvin oikealta, mutta tilanteelle ei löytynyt päättäjää. Honka jatkoi hallintaansa ja 9 minuutilla pääsi Jussi Vasara laukomaan, mutta Tamu:n maalilla Mikko Kavén torjui. 23 minuutilla Otaru keskitti jälleen vaarallisesti, mutta John Weckström laukoi pallon yli maalin. Tämän jälkeen pelin tempo laski selvästi ja näytti, että Tamu janosi enemmän voittoa.

Heti toisen puoli-ajan alussa Hjelm vaihtoi "turisti" Chris Jamesin pois ja tilalle juoksi kokenut Jari Niemi. 47 minuutilla Tamu painoi hyvin keskeltä, mutta Hongan puolustus pääsi peittämään laukaukset. Hongan puolustukselle sattuikin tavanomaista enemmän virhesyöttöjä. 50 minuutilla Sampo Koskinen nousi mainiosti vasemmalta ja keskitti maalille, mutta jatkajaa ei löytynyt. Tempo alkoi nousemaan ja vauhtia ja jopa vaarallisia taklauksia alkoi näkymään. Hongalla ei syötöt menneet omille ja 61 minuutilla Jani Bäckman otettiin pois ja Jaakko Lepola tuli tilalle, jonka tulo paransi selvästi Hongan keskikenttäpeliä. Ottelu jatkui tasaisena, mutta näytti katsomoon kuin Hongan pelirytmi olisi kadonnut maajoukkuetauolla. Loppua kohden Tamu:n pelaajat alkoivat väsymään ja tämä olikin pelinratkaisu, kun mentiin jatkoajalle. Jatkoajalla kuin salamaniskusta Honka löysi hetkeksi kadonneen pelirytminsä ja tulosta syntyi. Jatkoaikaa oli pelattu 7 minuuttia, kun Ville Jalasto laukoi pallon tarkasti maaliin ja muutama sata paikalle löytänyttä katsojaa tuuletti katsomossa. 10 minuutilla koko pelin harhasyöttöjä jaellut Joel Perovuo löysi upealla syötöllä Jaakko Lepolan pään, joka puski illan komeimman kuvion päätteeksi pallon maaliin.

Näin 120 minuutin jälkeen Honka jatkaa Suomen cupissa välieriin, jossa vastaan tulee Haka. Hongan leiristä onnistujia olivat Ville Jalasto ja puolustuksen lukko Rami Hakanpää. Tamu:n joukkueesta esiin nousi joka paikkaan ehtinyt Antti Pohja ja puolustuksessa erinomaisesti pelannut Matias Lindström. Tamu:n kaikinpuolin karmea kausi päättyy näin myös cupissa ja Tamu ei pelaa eurokentillä ensi vuonna. Ari Hjelm sanoi lehdistötilaisuudessa, että pelkäsi jatkoaikaa, koska varamiehinen joukkue alkoi väsyä loppuakohden. Hän sanoi myös, että haluaa jatkaa tampereella valmentamista, mutta korosti, ettei se ole hänen halusta kiinni.

Ensi sunnuntaina saadaan upea Veikkausliigakausi pakettiin ja mestaruutta juhlitaan joko Turussa (Inter) tai Espoossa (FC Honka). Kävi miten kävi nämä joukkueet ovat tehneet pitkäjänteistä työtä ja näyttäneet, että myös kauniilla pelaavalla jalkapallolla voi pärjätä myös Suomessa.
*********************************************
Lopuksi pitää vielä palata viime viikkoon, jolloin tehtiin suomalaista jalkapallohistoriaa! Suomen U-21 maajoukkue selvisi ensi kesän nuorten EM-kisoihin yhdessä isäntämaan Ruotsin, Espanjan, Englannin, Serbian, Saksan, Valko-Venäjän ja Italian kanssa. Suomi hoiti karsinnat vakuuttavasti ja hävisi vain yhden ottelun Skotlannille. Viime viikon tiistaina pelatussa jatkokarsinnan toisessa osassa Itävaltaa vastaan Suomi nousi 0-1 tappioasemasta 2-1 voittoon, jolloin yhteismaalit olivat samat ja ottelu meni jatkoajalle. Jatkoaikakaan ei tuonut tulosta, jolloin rangaistuspotkut ratkaisivat. Tuolloin aisti mikä itseluottamus tällä joukkueella on, kun kaikki Suomen vetäjät onnistuivat ja maalilla Tomi Maanoja hoiti kahdella ilmiömäisellä torjunnalla loput. Paljon "puukkoa selkään" edellisten karsintojen jälkeen saanut valmentaja Markku Kanerva oli iskoistanut pelaajiin puolustuksen kautta lähtevän pelisysteemin ja lisäksi luonut itseluottamusta. Tämä nuorten joukkue onkin ainutlaatuinen ja sillä on vielä laaja rinki. Kiitos kuuluu myös Hongan ja Interin (suurin osa rungosta tulee näistä joukkueista) valmentajille Mika Lehkosuolle, sekä Job Dragtsmalle, jotka ovat kehittäneet näistä pelaajista päivä päivältä harjoituksissa parempia. Kerrankin sai tuulettaa sydämensä kyllyydestä suomalaisen jalkapallojoukkueen puolesta ja itkeä ilon kyyneleitä! Ei edes seuraavana päivänä A-maajoukkueen vierastappio Venäjää vastaan harmittanut niin paljon. Tuntuukin, että nykyisen maajoukkueen "momentum" meni jo Muurisen valmennuskaudella 2000-2005. Näin tienraivaajat Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja kumppanit eivät välttämättä ikinä pääse pelaajina arvokisoihin (tietenkin loppuun asti siihen vielä uskomme), mutta toisaalta eikö kaikki ole ollut sen arvoista mikäli 2012 EM-kisoissa nykyinen nuorten maajoukkue on mukana?

Ei kommentteja: