Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, helmikuuta 27, 2009

HJK murskasi FC Hongan Talin jalkapallohallissa






HJK herättää varmasti kaikissa jalkapalloihmisissä, jotain tunteita, puolesta tai vastaan. HJK onkin aina sytyttänyt vastustajansa ja juuri sen voittaminen tuntuu erityiseltä. HJK on vahvasti stadilainen joukkue, joka on aina ollut lähellä jalkapallopäättäjiä, joten varsinkin pienemmillä paikkakunnilla sen voittaminen nostattaa itseluottamuksen pilviin. Vuonna 1907 perustettu seura on Suomen vanhimpia yhdessä vuotta aiemmin perustetun myös helsinkiläisen Unitaksen kanssa, joka oli johtamassa jalkapallopelin järjestäytymistä Suomessa. 1900-luvun alussa helsinkiläisjoukkueet pelasivat Kaisaniemen kentällä, josta siirryttiin syksyllä 1909 Eläintarhan uudelle urheilukentälle. HJK:n aikalaisista vain HIFK (jalkapallojaosto pelaa nykyään Kakkosessa) on säilynyt tähän päivään, kun Unitas, Viipurin Reipas ja PUS ovat poissa. HJK on 21 Suomen mestaruudellaan ja kahdeksalla Suomen cupin voitolla ehdottamasti maamme menestynein jalkapalloseura. Sillä on myös Suomen laajin junioritoiminta, jonka ikäkausi-ja kaupunginosa joukkueissa pelaa noin 2500 juonioria. HJK:n upeaa historiaa ei kiistä kukaan, mutta onko seura valmis tämän päivän haasteisiin? HJK:n suurin ongelma tai mahdollisuus onkin sen omistajassa Olli-Pekka Lyytikäisessä, joka haluaa vastata kaikesta seurassa. Tästä huolimatta, kun joukkueella menee huonosti on hän heti laittamassa kaiken valmentajan piikkiin, kun taas menestyksen kohdalla hän ottaa kunnian itselleen. Toinen suuri kysymys on, miksi seurassa ei osattu hyödyntää paremmin vuoden 1998 Mestareiden liigaan pääsyn jälkeistä aikaa.

Viime kausi oli seuralla jälleen vaikea (neljäs Veikkausliigassa) ja ainoa mikä pelasti valmentaja Antti Muurisen potkuilta oli Suomen cupin voitto. Ihmetystä kyllä herätti, miksi Muurinen ei saanut nimimiehiä täynnä olleesta joukkueesta enemmän irti. Onko Antti Muurinen kehittänyt itseään tai uudistunut maajoukkuepestin jälkeen? Edellisestä HJK:n voittamasta mestaruudesta on jo kuusi vuotta (tuli valmentaja Keith Armstrongin johdolla) ja se on seuralle ikuisuus. Tämän kauden kohutuin siirto oli Valeri Popovitsin siirtyminen FC Hakasta HJK:n leiriin. Popovits, joka sai Hakan uudelta omistajalta Seppo "Sedu" Koskiselta 14 vuoden, 366 ottelun ja 176 maalin jälkeen täysin käsittämättömällä tavalla "potkun persuksiin". Muita tulijoita ovat: Cheyne Fowler (Haka), Pyry Kärkkäinen (Lahti) ja Sebastian Sorsa (Hamilton, SCO). Lähtijöitä ovat: Tuomas Aho (MyPa), Miikka Multaharju (MyPa) ja Sakari Mattila (Udinese). Tähän, kun lisätään huippulupaukset Nosh A Lody ja Johannes Westö (uusi kymppipaikan virtuoosi), niin tällä ryhmällä pitää taistella mestaruudesta.

Vierailija FC Honka onkin ottanut kolmessa vuodessa pääkaupunkiseudun herruuden itselleen olemalla: energinen, innovaatinen ja kaikista tärkeintä pitkäjänteinen. Toivottavasti tämä on herättänyt myös jähmeän, vanhanaikaisen ja lyhytjänteisen HJK:n.
***************************************
Ottelu alkoi paikallistaistoille tyypillisesti tasaisena. 7 minuuttia oli pelattu, kun HJK:n Sebastian Sorsa nousi hyvin keskeltä ja laukoi, mutta Hongan maalilla Tuomas Peltonen torjui. HJK otti ohjat käsiinsä, kun 9 minuutilla Medo nousi keskeltä ja laukoi tarkasti pallon Hongan maalin alakulmaan. Maalin jälkeen Honka yritti luoda painetta, mutta tuloksetta. 21 minuuttia oli pelattu, kun Hermanni Vuorinen nousi oikealta laidalta ja syötti rangaistusalueelle Jussi Vasaralle, mutta hä aikaili. 25 minuutilla John Weckström pääsi laukomaan, mutta Ville Wallén HJK:n maalilla torjui. 34 minuutin kohdalla Hermanni Vuorinen loukkasi jalkansa ja joutui tulemaan vaihtoon. HJK prässäsi koko ajan hyvin, eikä Honka päässyt maalipaikkoihin. 37 minuutilla HJK:n vastahyökkäyksestä Akseli Pelvas maalasi. Tauolle mentiin kotijoukkueen komennossa ja Honka pysyi pelkääjän paikalla.

HJK vaihtoi puoliajalla Jarno Parikan pois ja tilalle juoksi Dawda Bah. Honka tuli hieman piristyneenä toiselle jaksolle. 55 minuutilla Mikko Sumusalo otettiin pois ja "vauhtikone" Petri Oravainen kirmasi sisään. 56 minuutilla Pelvas nousi hyvin vasenta laitaa ja laukoi pallon sivuverkkoon. 58 minuutilla Hongan valmentaja Mika Lehkosuo otti Jarkko Värtön pois ja viime pelissä loistanut Henri Aalto tuli sisään. Honka ei kuitenkaan millään saanut syöttöpeliään kulkemaan, kun HJK jatkoi kovaa prässiä. 74 minuutin kohdalla tuli odotettu vaihto, kun HJK:n valmentaja Antti Muurinen lähetti Valeri Popovitsin kentälle. Pelikellon osoittaessa 84 minuuttia sai Honka vielä luotua jonkinlaista painetta, mutta tulosta se ei muuttanut. Vähän ennen loppua Popovits pääsi väläyttämään osaamistaan, kun hän rakensi hyökkäyksen muutamilla kosketuksilla ja seinäsyötöillä. HJK teki vielä lisäajalla illan kolmannen maalin, kun Dawda Bah rakensi Tuomas Kansikkaalle maalipaikan, josta mies ei erehtynyt.

Näin ollen HJK otti täysin ansaitun voiton ja se osoitti olevansa valmis kesän haasteisiin. HJK:n leiristä yksi oli ylitse muiden ja hän oli toppari Jukka Sauso (upeita katkoja, pelin avauksia, HJK-puolustus onkin saanut jälleen johtajan). Muita onnistujia olivat Sebastian Sorsa, kapteeni Tuomas Haapala ja hyökkääjä Akseli Pelvas.
Hongan peli ei kulkenut tänään ja ehkä joukkueen oli hyväkin palautua takaisin maan pinalle pitkän voittoputken jälkeen. Molemmat joukkueet ovat varmistaneet jatkopaikan Liigacupissa, jonka erittäin mielenkiintoiset puolivälierät alkavat 21.3.

Liigacup jatkuu useilla paikkakunnilla tiiviinä, eikä Veikkausliigan alkuunkaan ole kuin vajaat kaksi kuukautta. Mahtavaa!

HJK-kippari Tuomas Haapala

Honka-luotsi Mika Lehkosuo
<
HJK-luotsi Antti Muurinen

Ei kommentteja: