Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, helmikuuta 20, 2009

FC Honka otti voiton Jarosta Liigacupissa

Kahdella voitolla tämän vuoden Liigacupin aloittanut Espoon Honka kohtasi Pietarsaaren ylpeyden Jaron. FF Jaro on kerännyt kolmesta ottelusta yhden voiton ja kaksi tappiota. Viime kaudella Jaro sijoittui Veikkausliigassa vasta yhdeksänneksi, vaikka peli kulkikin ajoittain mallikkaasti. Vuonna 1965 perustetun seuran parhaat saavutukset ovat Suomen cupin hopeaa vuosina 1992 ja 1998, sekä Liigacupin hopeaa vuonna 1998. Seuraa on edustanut vuosien varrella monia suuria nimiä kuten: Alexei Eremenko senior, Roman Eremenko, Jari Vanhala, Ville Nylund ja Fredrik Svanbäck. Seuraa valmentaa kolmatta kauttaan Mika Laurikainen (45v.), joka on tuonut Jaroon entistä pelaavampaa tyyliä. Ovi on kuitenkin käynyt viime kauden jälkeen tiuhaan Jaron toimistolla, joten se ei ainakaan ole helpottanut Laurikaisen työtä. Lähtijöitä ovat: Jukka-Pekka Tuomanen(JJK), Jussi Aalto (VPS), Toni Junnila (PoPa), Jussi Roiko (KPV), Niklas Storbacka (?) ja Mathias Kullström (?). Tulijoita on sen sijaan yksi enemmän: Janne Vellamo (TPS), Jani Sarajärvi (TPS), Jani Tanska (KooTeePee), Petter Meyer (GrIFK), Papa Niang (AC Oulu), Heikki Aho (TamU) ja Jesse Öst (JBK).
FC Hongan leirissä vaihtuvuus on ollut hallitumpaa ja joukkue onkin entistä valmiimpi kauden haasteisiin. Tästä hyvänä osoituksena helmikuun alussa pelatun La Mangan kansainvälisen harjoitusturnauksen voitto. Turnauksessa Honka voitti Norjan mestarin Staebaekin, Venäjän liigan viime kauden kuutosen Krylia Sovetovin ja finaalissa kaatui Tanskan liigan FC Nordsjaelland. Honka saikin kovatasoisen turnauksen voiton ja osoituksen, että jo tässä vaiheessa kautta joukkue pysyy kansainvälisessä vauhdissa. Turnaus myös osoitti, että hiljattain kuopatun Royal-liigan tapaiselle talvella pelattavalle sarjalle voisi olla kysyntää?
Nyt ottelu oli valmiina alkamaan. ******************************************
Ottelu lähti heti käyntiin kovalla temmolla ja tilanteisiin mentiin lujaa. 12 minuuttia oli pelattu, kun vielä viime kaudella Kauniaisten GRIFK:ta edustanut Jaron Petter Meyer pääsi avopaikkaan, mutta vimeistely ontui. Heti seuraavalla minuutilla Hongan Joel Perovuo oli laukaisupaikassa. 16 minuutin kohdalla avauskokoonpanopaikan itselleen lunastanut Jami Puustinen pääsi laukomaan kohti maalia, mutta Jaron maalilla Markus Koljander oli tilanteen tasalla. 23 minuutilla pääsi John "taikuri" Weckström laukomaan tarkan kudin, mutta Koljander otti pallon kiinni. Puolen tunnin kohdalla pelin ote oli selvästi kotijoukkueella, mutta Jaro hankasi vastaan. 40 minuutin kohdalla Demba Savage harhautteli mallikkaasti Jaron rangaistusalueella, mutta tulosta ei syntynyt. Tauolle mentiin Hongan hallinnassa. Toinen puoliaika alkoi rikkonaisella pelillä ja erotuomari Antti Munukka saikin olla tarkkana.59 minuutin kohdalla Hongan valmentaja Mika Lehkosuo otti Jami Puustisen, sekä Hannu Haaralan pois ja tilalle kirmasivat Hermanni Vuorinen, sekä Jaakko Lepola. Neljä minuuttia vaihdosta ja Hermanni Vuorinen nousi jo vauhdikkaasti laitaa pitkin.70 minuutin kohdalla peli jatkui tasaisena vääntönä. 80 minuutin kohdalla Jaron Jonas Emet pääsi laukomaan vaarallisesti. Heti jo seuraavalla minuutilla John Weckström laittoi pallon Jaron maaliin Demba Savagen hyvästä esityöstä. 86 minuutin kohdalla Hermanni Vuorinen laukoi tarkasti pallon Jaro-maalin alakulmaan ja ottelu oli paketissa.

Ottelu oli aika rikkonainen, kun Jaro karvasi ylhäältä ja rikkoi näin Hongan pelinrakentelua. Honka varmisti voitolla jatkopaikan Liigacupissa, kun taas Jaron pitää jatkossa ottaa vielä lisäpisteitä. Hongalta erityisesti onnistuivat: Henri Aalto (korvasi lupaavasti Ville Jalastoa), Ville Koskimaa, Rami Hakanpää (johtaja) ja John Weckström. Jarolta poimisin: Jonas Emetin, Marco Matronen ja Sebastian Mannströmin. Viikonlopun jälkeen Liigacup on puolivälissä ja jatkoon menijät alkavat erottua. Ensi viikon perjantaina on Talin jalkapallohalissa pääkaupunkiseudun tämän kauden ensimmäinen "derby", kun HJK saa vieraakseen Hongan kello 19.30 alkavassa taistossa.
**********************************************
Pakko on palata vielä lopuksi viime viikolla pelattuun maaotteluun Portugali-Suomi. Ottelun piti olla kenraaliharjoitus 28.3 pelattavalle elintärkeälle Wales-Suomi MM-karsintapelille ja antaa myös vastauksia Suomen nykykunnosta, mutta ikävä kyllä käteen jäi vain kysymyksiä. Totta puhuen maajoukkueen peli on ollut sekaisin Roy Hodgsonin lähdöstä alkaen. Roy Hodgson tilkitsi Suomen puolustuksen ja meillä olikin viime EM-karsinnoissa yksi Euroopan parhaista puolustuksista. Stuart Baxterin, jota Roy Hodgson suositteli seuraajakseen piti saada myös hyökkäys toimimaan paremmin. Ikävä kyllä tuloksena on ollut "kauhun tasapaino", jossa ei toimi puolustus, eikä hyökkäys. Tämän osoitti viimeistään viime syksynä pelattu Venäjä-Suomi (3-0) MM-karsintapeli, jossa Suomen pelaajat eivät tienneet, mitä tehdä kentällä. Tietenkään Suomen maajoukkueen valmentaminen ei ole helppo homma, kun kapea rinki kärsii aina avainpelaajien loukkaantumisista (viimeksi Teemu Taino ja Mika Väyrynen), sekä moni pelaajistamme Euroopassa kuluttaa vaihtopenkkiä. Muistuukin mieleen Harri Kampmanin sanat, että pääsy arvokisoihin on realistisella pohjalla silloin, kun meillä on kymmenen pelaajaa merkittävissä rooleissa suurseuroissa. Tällä hetkellä niitä on vain kaksi: Sami Hyypiä (Liverpool) ja Petri Pasanen(Werder Bremen), sekä Jussi Jääskeläinen (Bolton) on yksi Euroopan huippumolareista. Itse pelissä onnistujia olivat Jussi Jääskeläinen (jälleen huipputorjuntoja), Sami Hyypiä, Markus Heikkinen ja Jari Litmanen. On uskomatonta, että uudistuneen Veikkaajan (muutettiin naistenlehti tyyliseksi, pieni fontti ja isot kuvat) toimittajan Juha Kanervan sanoin "seuraton ja karjaton" Jari Litmanen on edelleen elintärkeä pelaaja Suomelle. Vastustaja Portugali oli muuten täysin väärä harjoitusvastustaja Wales-peliä ajatellen, koska lusitaanit eivät ottaneet missään vaiheessa tosissaan koko peliä.
Pelon sekaisin tuntein tässä lähdetään kohti Wales-peliä, josta tuloksena ei kelpaa kuin voitto. Toivottavasti Stuart Baxter on nyt kokeilunsa kokeillut, eikä lähde enää rikkomaan Suomen peliä. Alexei Eremenko junior pitää ottaa ehdottomasti mukaan, koska meillä ei ole varaa pitää, niin lahjakasta "taiteilijaa" sivussa ( poistettiin maajoukkueesta rattijuoppouden takia viime keväänä). Myöskin Teemu Pukki pitää nostaa suoraan avaukseen Mikael Forsselin kärkipariksi, ettei Forssel jää liian yksinäiseksi kärjessä. Mikäli tulos Walesista on tappio, niin sitten pitäisi rohkeasti suorittaa sukupolvenvaihdos maajoukkueessa jo U-21 maajoukkueen nuorten ensi kesän EM-kisojen jälkeen ja ottaa tavoitteeksi 2012 EM-kisat. FIFA:n maajoukkueranking ei valehtele, kun vielä toukokuussa 2008 olimme sijalla 34, niin nyt olemme sijalla 61! Nykyistä tilannetta kuvaa hyvin se, että Venäjän valmentaja Guus Hiddink voi valmentaa koko kevään Chelsea:ta ennen 10. kesäkuuta pelattavaa Suomi-Venäjä peliä.