Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

FC Honka ja FC Inter kohtasivat jalkapallotrillerissä Tapiolan urheilupuistossa

Nyt oli lupa odottaa viihdyttävää jalkapalloiltaa, kun kaksi pelaavaa joukkuetta oli vastakkain. Sarjajohtaja FC Inter on yllättänyt monet, mutta ne jotka seurasivat joukkueen edesottamuksia jo talven Liigacupissa ovat menestystä osanneet odottaa. Kuusi voittoa, neljä tasapeliä, eikä yhtään tappiota! Kyseinen suoritus ei jätä sijaa jossittelulle ja moni kauden alla joukkueen iskukykyä epäillyt onkin pysynyt hiljaa. Miten tähän on tultu, kun esimerkiksi IS/Veikkaaja kirjoitti kauden alla, että joukkue ei ole vielä valmis? Joukkueen historia onkin kieltämättä erikoinen ja suomalaisessa jalkapallossa harvinainen. FC Inter perustettiin vuonna 1993, koska turkulainen laivanvarustaja Stefan Håkans tarvitsi pojalleen sopivan junioriseuran. Seura nousi Veikkausliigaan jo 1996 ja kahden kauden jälkeen putosi takaisin 1. divisioonaan, mutta nousi välittömästi vuonna 1999 takaisin. Tämän jälkeen seura onkin pysynyt Veikkausliigassa, jossa sen paras saavutus on neljäs sija vuonna 2004. Merkittävää seuran historiassa on ollut oman stadionin rakentaminen 2003 ja kyseinen Veritas stadion toimii myös TPS:n kotikenttänä. Nykyään seuralla on 14 juniorijoukkuetta ja tavoitteena Euroopan kentät. Tätä varten palkattiin valmentajaksi vuonna 2007 hollantilainen Job Dragtsma. Hän on pitänyt tiukasti kiinni hollantilaisesta pelaavasta tyylistä, jossa pallo pidetään maassa lyhyillä syötöillä. Viime kaudella maksettiin vielä oppirahoja ja moni naureskeli, ettei Suomessa kyseisellä tyylillä voi pärjätä. Nyt joukkue on sisäistänyt Dragtsman pelifilosofian ja tulos näkyy sarjataulukossa, sekä seuran historian ensimmäisessä voitossa (Liigacupin voitto).
Täytyykin nostaa hattua Dragtsmalle ja koko Interin pitkäjänteiselle seuraorganisaatiolle, koska tälläinen toiminta kehittää suomalaista jalkapalloa!

FC Inter on pelannut kolme viimeistä otteluaan tasan, kun sen sijaan kotijoukkue Hongan suoritukset ovat olleet vuoristorataa. FC Honka kuitenkin saalisti elintärkeän vieras/pakkovoiton sinnikästä Kups:ia vastaan viime maanantain Urheilukanavan TV-pelissä. Merkittävin ero tällä hetkellä joukkueiden välillä on se, että FC Inter on toteuttanut omaa pelifilosofiaansa, mutta Hongan leirissä lyhytsyöttöpeli on jäänyt turhan usein vain puheiden tasolle. Näin 11. ottelukierros oli valmiina alkamaan ja myöskin tärkeät viikot koko Suomi-futiksessa olivat käsillä, kun FC Honka, Tamu ja FC Haka (TPS jo Inter toton toisella kierroksella) aloittavat euro-cupien karsinnoissa. Nyt mitataan jälleen meidän kansainvälinen taso ja onko täällä menty eteenpäin! *****************************************
FC Honka pääsi lähtemään otteluun melkein terveellä miehistöllä, kun vain Sampo Koskinen oli poissa. FC Inter sen sijaan joutui tulemaan toimeen ilman neljää pelaajaa, kun Timo Furuholm, Arttu Seppälä ja avainpelaajat Dominic Chatto sekä Diego Corpache olivat poissa.

Ottelu lähti käyntiin molemmin puolin tarkkaa peliä pelaten, kun vastustajaan otettiin tuntumaa. Ottelun edetessä alkoi kotijoukkue Honka saada peliä hallintaansa. Honka vyörytti muutaman hyvän hyökkäyksen, mutta perisynti ei ollut poistunut, kun syötöt "boxissa" menivät edelleen harakoille! FC Inter ottikin seuraavaksi "kapelimestarin" roolin ja heti syntyi tulosta. 25 minuutilla Hongan Hannu Patronen antoi omalla alueella käsittämättömän poikittaissyötön ja Interin Mika Ojala pääsi palloon kiinni. Hän eteni kohti Hongan maalia ja antoi loistavan keskityksen maalin edustalle Mika Mäkitalolle, joka jatkoi pallon maaliin. Näin, kun syötöt löytävät "boxissa" oman pelaajan, niin myös tulosta syntyy! Hongalla oli loistopaikka tasoitukseen 35 minuutilla, mutta Ville Jalasto aikaili laukauksen kanssa ja tilanne kuivui kokoon. FC Honka nousi ensimmäisellä jaksolla vaarallisesti laidoilta, mutta syötöt "boxiin" eivät löytäneet omaa pelaajaa. Silloin, kun Hongan pelaaja pääsi etenemään "boxiin", niin palloa siirreltiin aivan turhaan.

Toisella puoli-ajalla FC Honka janosi tasoitusta entistä enemmän. 47 minuuttia oli pelattu, kun Hannu Haarala pääsi oikealta läpi ja eteni ryminällä suoraan "boxiin" ja laukoi. Interin maalilla Patrick "kumiukko" Bantamoi torjui upeasti pallon, mutta John "taikuri" Weckström pääsi paluupalloon ja laukoi kohti tyhjää maalia. Bantamoi kuitenkin tuli kuin tyhjästä ja piti maalinsa puhtaana. Seuraavaksi 50 minuutilla pääsi Aleksandr Kokko yksin läpi, mutta hän laukoi huonosti, eikä maalia syntynyt. Syötöt menivät edelleen harakoille, joten Hongan valmentaja Mika Lehkosuo reagoi tähän vaihdoilla. 58 minuuttia oli pelattu, kun Kokko juoksi kentältä pois ja Hermanni "hevi" Vuorinen kirmasi tilalle. 64 minuutilla Tero Koskela otettiin pois ja Jussi Vasara juoksi sisään. Tomi Maanoja saa olla Hongan maalilla täysin ilman työtä, kun peli pysyy Interin puoliskolla. Alkaa jo näyttämään, että Hongalta puuttuu se henkinen johtaja ja herättäjä. Honka painaa, mutta viimeistely on onnetonta. 84 minuuttia on pelattu, kun pelin kulku saa dramaattisen käänteen! FC Interin maalilla syntyy oikea "häslinki" ja Bantamoi torjuu kerran pallon, mutta paluupalloon ehtii Hermanni Vuorinen, joka iskee pelivälineen verkon perukoille. Tapiolan keskuskentän kaksi tuhatpäinen yleisö repeää liitoksistaan! Vielä ei kuitenkaan ollut lopputekstien aika, vaan 89 minuutilla Vuorinen pääsi yksin läpi ja Bantamoi joutui kaatamaan miehen rangaistusalueella. Näin meidän ainoa ammattituomari Tero Nieminen (ollut myös Uefa:n tehtävissä), joka oli hoitanut koko ottelun tyylillä antoi Bantamoille suoran punaisen ja Hongalle rangaistuspotkun. Bantamoin tilalle tuli aivan kylmiltään kakkosmaalivahti Oskari Forsman ja millaiseen paikkaan! Hongalla oli nyt voiton avaimet käsissään, kun Vuorinen asetteli palloa pilkulle. Seuraavaksi tapahtui jotain uskomatonta, kun Forsman torjui vasempaan alanurkkaan suuntautuneen vedon. "Padam" "Padam" "Padam", niin kuin Pariisin varpunen Edith Piaf aikoinaan lauloi, oli ottelu saanut arvoisensa lopun!

Näin FC Inter jatkaa tappiottomalla tiellä ja ero toiseksi kivunneeseen MyPa:aan on kaksi pistettä (sarjataulukon näet täältä http://www.veikkausliiga.com/). FC Honka sitä vastoin jatkaa keskikastissa ja mikäli syöttötarkkuutta ei saada kohdilleen, niin ei sijoitus tule juuri paranemaan. FC Inter on todella vahva ja pitää muistaa, että siltä kaiken lisäksi puuttui kaksi avainpelaajaa: Chatto ja Corpache. Interillä on vielä matkaa mestaruuteen, mutta se himoittu europaikka on jo lähellä. Se olisi upea palkinto varsinkin omistaja Stefan Håkansille, joka jälleen oli mukana Interin vaihtopenkin vieressä. Tälläisiä intohimoisia omistajia Suomi-futis tarvitsee, eikä Seppo "Sedu" Koskisen kaltaisia "pintaliitäjiä".

FC Interin leirissä onnistujia olivat: Patrick Bantamoi, Mika Ojala, Sami Sanervuori, Mika Mäkitalo ja Jos Hooiveld. FC Hongalta maininnan ansaitsee väsymättä läpi ottelun ahertanut Nicholas Otaru, sekä Hannu Haarala ja Hermanni Vuorinen.

FC Hongan valmentaja Mika Lehkosuo kaipasi terävyyttä maalintekoon ottelun jälkeen: "- meidän peli kulkee tällä hetkellä maaleja lukuunottamatta niin kuin haluaisinkin sen kulkevan. Siitä puuttuu ehkä jokunen terävämpi ja nopeampi hyökkäys. Interistä kuitenkin huomaa, että kyseessä on todella hyvin organisoitu ja valmennettu joukkue, sillä sieltä ei ole helppo löytää niitä reikiä, Bana jatkoi". FC Interin Job Dragstma muistutti miten heidät aliarvioitiin ennen kauden alkua: "peli ei ollut meiltä yhtään sitä mitä olisin halunnut. Keskikenttä ei ollut niin hyvin kontrollissa kuin olisin halunnut, jonka seurauksena Honka pääsi varsinkin toisella jaksolla pyörittämään peliä. Me pyrimme keskittymään jokaiseen peliin ja voittamaan sen. Meidät veikattiin ennen sarjan alkua sijoille 9-10, joten paineet ovat muilla joukkueilla, kuin meillä, jatkoi Dragtsma ottelun jälkeen".

Olipahan fantastinen ottelu, joka tarjosi juuri sitä tunnetta ja draamaa koko "rahan edestä"! Ainoa kysymys kuuluukin: "MISSÄ OLIVAT KATSOJAT"?