Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, elokuuta 17, 2007

HJK-Aalborg BK Finnairstadionin pimenevässä illassa

Aalborg BK Tanskasta oli taas täällä, kun se nyt kohtasi HJK:n Uefa cupin toisella karsintakierroksella. Aalborg vieraili viimeksi Suomessa FC Hongan vieraana Intertoton toisella kierroksella ja pudotti sen niukasti jatkosta vierasmaalisäännöllä. Silloin jo näki, että joukkue ei ole Tanskan parhaimmistoa, joten HJK:lla kävi hyvä arpaonni. HJK:n valmentaja Keith Armstrong oli scoutannut vierailijan tarkasti painottaen, että joukkue on nyt fyysisesti paremmassa kunnossa, koska Tanskan liiga on juuri alkanut. Mitenkään vakuuttavasti Aalborg ei kuitenkaan Tanskan Superliigaa ole aloittanut, koska se saavutti ensimmäisen voittonsa vasta viidennellä kierroksella. HJK sen sijaan on jo peräti kymmenen tasapelin jälkeen menettämässä otteen tämän kauden mestaruudesta, joten ei ole kovin suuri salaisuus mihin joukkue loppukaudesta keskittyy (Uefa cup, Suomen cup). Paikan päälle oli saapunut vain 2200 katsojaa, mikä taas kerran osoitti, ettei HJK:n organisaatiossa osata edes markkinoinnin alkeita.
*****************************************
HJK:lta oli pelikiellossa viime peleissä loistanut Hermanni Vuorinen, mutta tämän osalta puntit olivat tasan, kun Aalborgilta oli kärjestä Rade Prica niin ikään pelikiellossa.
Juuri ennen peliä alkoi satamaan ja se varmasti vaikeutti entisestään tanskalaisten sopeutumista keinonurmialustalle. HJK aloitti pelin vahvasti ja pääsi heti alusta pelaamaan omaa peliään. Vasta 15. minuuttia oli keretty pelata, kun HJK jo onnistui maalinteossa. Tuomas Haapala sai Aalborgin puolustuksen epäonnistuneen purkupallon hieman keskiympyrän yläpuolella. Haapala otti "tyhjät pois" ja pelasi pallon pystyyn rangaistusalueen edustalla odottaneelle Kabba Samuralle. Samura käännähti upeasti ja laukoi tulisesti HJK:n johtoon. HJK oli jo mennä kahden maalin johtoon, kun kapteeni Mika Nurmela pelasi Grant Smithin puolittain läpi, mutta vain 10 metriä ennen maalia Aalborgin puolustus pääsi väliin. Aalborgilla ei juurikaan tilanteita ensimmäisellä puoliajalla ollut, mutta niin vain se pääsi tekemään tärkeän vierasmaalin, kun 37. minuutilla tanskalaiset saivat vapaapotkun n. 35 metristä. Martin Pedersen laukoi matalan pallon, johon Kasper Risgård pääsi päineen väliin ja puski pallon maaliin.
HJK:lla ei ollut kuitenkaan mitään hätää ensimmäisellä puoliajalla ja vierailija oli selvästi huonompi, kuin taannoin Honkaa vastaan.

Toisen puoliajan alussa Aalborg sai luotua hieman painetta, mutta HJK otti nopeasti pelin hallintaansa. Vain 56. minuuttia oli pelattu, kun HJK meni 2-1 johtoon Samuran illan toisella maalilla. Upealla tavalla uhrautuvasti pelannut Mika Nurmela pelasi pallon vasemmalle laidalle Smithille, joka keskitti maalille. Kabba Samura oli unohtunut vapaaksi maalin edustalle ja hän puski pallon komeasti maalin perukoille. Ottelun loppupuolella pirteästi pelannut HJK oli lähempänä kolmatta maalia, kuin Aalborg tasoitusta. HJK saikin kulmapotkun 71. minuutilla ja sitä seuranneen puskun tanskalaispuolustustaja torjui selvästi kädellään, mutta palloa ei HJK:n epäonneksi viety pilkulle.

HJK ansaitsi voittonsa ja sen esitys olikin fantastinen koko joukkueelta. Esimerkiksi Norjasta hankittu Tuomas Haapala pääsee koko ajan paremmin joukkueeseen sisään ja hänestä onkin jatkossa vielä paljon iloa. Täytyy myös sanoa että, HJK:n puolustusnelikko: Iiro Aalto, Markus Halsti, Vili Savolainen sekä Jukka Raitala on ihan kansainvälistä tasoa! Huolimatta vierasmaalista uskon vakaasti, että HJK menee tästä otteluparista jatkoon. Sen tähden toivonkin, että Urheilukanava televisioisi kahden viikon päästä pelattavan ratkaisevan Aalborg BK-HJK ottelun?
*********************************************
Tämän viikon keskiviikkona alkanutta viikkoa kutsuttiin ihan Palloliiton johdon suusta jalkapallon "superviikoksi" ja ikävä kyllä unohdettiin täysin realismi. Ne jotka satunnaisesti seuraavat tätä upeaa lajia saivat mediasta kuvan, kuin olisimme muuttuneet kyseisen lajin suurmaaksi yhdessä yössä. Tamu:n voitto Levski Sofiasta oli yksi vuoden urheiluteoista ja selviytyminen Mestareiden liigan kolmannelle kierrokselle mahtavaa. Tämä takasi myös pääsyn Uefa cupin ratkaisevalle kolmannelle kierrokselle, jonka jälkeen on vuorossa lohkovaihe. Mediassa olisi pitänyt säilyttää realismi heti siinä vaiheessa, kun oli tiedossa, että Tamu kohtaa seuraavaksi moninkertaisen Norjan mestarin Rosenborgin. Pelkästään Rosenborgin budjetti on suurempi, kuin kaikkien Veikkausliigaseurojen yhteensä. Legendaarinen entinen Rosenborgin valmentaja Nils Arne Eggen loi seurasta viime vuosikymmenellä sellaisen dynastian, josta täällä voimme vain uneksia. Seura on vielä tänäkin päivänä Skandinavian seurajalkapalloilun lippulaiva ja sen pitääkin pelata Mestareiden liigassa, koska se voi siellä myös pärjätä! Sen sijaan Tamu voi alkaa keskittyä Uefa cupin kolmannelle karsintakierrokselle, koska Uefa cup on kilpailu missä realistisesti voimme pärjätä. HJK:lla on myös hyvä mahdollisuus päästä Tamu:n kanssa kolmannelle kierrokselle, kun taas MyPa:lla (Mypa-Blackburn 0-1) ja Haka:lla (FC Haka -FC Midjtjylland 1-2) on selvästi vaikeampaa.
Voi olla, että toistan itseäni, mutta tosiasia on, ettei suurin osa pelaajistamme ole valmiita europeleihin. Peleihin, joissa yhdestäkin virheestä heti rokotetaan.
Täten sanon vielä kerran, että Royal-liigaan tai Baltic-liigaan on päästävä mukaan, jos haluamme viedä tätä hommaa eteenpäin! Palloliitossakin on kaikennäköisen tittelin omaavaa henkilöä, mutta ei vaan saada asiaa vietyä eteenpäin?

Ensi viikon keskiviikkona sitten nähdään Tampereella, kun Suomen A-maajoukkue kohtaa Ratinassa Kazakstanin. Tästä se ikimuistoinen jalkapallosyksy alkaa niin maajoukkueen, Veikkausliigan, kuin myös seurojemme (Tamu, HJK) euromenestyksen osalta! Yksi asia on jo varmaa, että Mikael Forssel on jälleen huippukunnossa!