Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, huhtikuuta 02, 2007

Liigacup välierässä FC Lahti-HJK

Kävellessä kohti Talin jalkapallohallia viime lauantaina melkein kesäisessä säässä alkoi miettiä miksei välieriä siirretty Finnairstadionille? Onko Veikkausliigakin näin jähmeä organisaatio, ettei upeaa säätä osata ottaa huomioon. Tapahtumaa olisi voitu mainostaa eri medioissa ja Finnairstadionille olisi saatu ainakin 4000 katsojaa. Ennen itse peliä oli harmillisesti tiedossa, että HJK:n valmentaja Keith Armstrong makasi sairaalassa Englannissa kovassa flunssassa. Näin ollen kakkosvalmentaja Talatin piti hoitaa homma. HJK:n leiristä huonoin uutinen oli vahvasti Liigacupissa pelanneen Timo Marjamaan jääminen pois loukkaantumisen takia. Täten kaikki HJK:n keskuspuolustajat olivat sairastuvan puolella, joten keskikenttäpelaaja Vili Savolaisen piti siirtyä puolustukseen. Mielenkiintoista oli nähdä mm. Englannin Valioliigassa Arsenalissa pelanneen Nwankwo Kanun pikkuveli Christopher tositoimissa HJK:n oikealla laidalla. Christopher on tällä hetkellä seurassa testissä ja hänen mahdollisesta jatkostaan päätetään myöhemmin. FC Lahti sensijaan oli saanut sairastuvalta Heikki Haaran takaisin tilkitsemään puolustusta ja Ville Tauolon keskikentälle.
*************************************************
Heti pelin alussa oli hienoa nähdä monta kuukautta olkapääleikkauksen takia sivussa olleen maalivahti Ville Wallenin paluu HJK:n maalille. Itse ottelu alkoi todella vauhdikkaasti ja peli kulki päästä päähän nopealla temmolla. Vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen FC Lahti oli jo hukannut kaksi tekopaikkaa ja HJK yhden. Kuopion palloseurasta viime kauden jälkeen Lahteen siirtynyt Berat Sadik yhdessä Rafaelin kanssa osoitti vaarallisuutensa Lahden hyökkäyksessä heti alusta alkaen. 19. minuutilla Rafael tuhlasi kaksi selvää maalintekopaikkaa minuutin sisään ja HJK:n puolustus sai huokaista helpotuksesta. HJK:n parhaat paikat osuivat Farid Ghazille, mutta Slawuta oli hereillä Lahden maalilla. Ensimmäisellä puoliajalla huomasi selvästi, ettei HJK:n peli kulkenut toivotulla tavalla ja varsinkin Vili Savolaisen pelaaminen keskuspuolustuksessa oli pois keskikentältä. Mika Nurmela oli melkein ainoa, joka pelasi omalla tasollaan. Toisella puoliajalla pelin tempo nousi entisestään ja paikkoja syntyi molempiin päätyihin. Varsinkin Lahden Rafael ja Sadik pelasivat kauniisti yhteen ja maali oli lähellä. HJK alkoi painostamaan enemmän ja peli saatiinkin joksikin aikaa Lahden päätyyn. Tauolla sisään vaihdettu Jarno Parikka pääsi puskemaan Sebastian Sorsan hienosta syötöstä 59. minuutilla, mutta Liigacupin maalitykin sihti ei ollut kohdallaan. Lahtelaiset ottivat ohjat käsiinsä 68. minuutin kohdalla. HJK:n maalille syntyi kova hässäkkä ja sekä Rafael että Sadik pääsivät kokeilemaan Wallenin torjuntataitoja. Vili Savolainen ehti pelastamaan pallon maaliviivalta, mutta paluupallon Sadik toimitti varmasti maaliin. HJK haki pelaajavaihdoilla uutta ilmettä peliin ja saikin painetta lahtelaisten maalille. Parhaat paikat siunaantuivat Ghazille ja Parikalle, mutta FC Lahden puolustus kesti loppuun asti. FC Lahden keskuspuolustuksessa pelanneet Heikki Haara ja Pyry Kärkkäinen olivat aivan erinomaisia. FC Lahden valmentaja Antti Muurinen on maajoukkueen kanssa koetun epäonnistumisen jälkeen näyttänyt, että hänellä on seuratasolla vielä paljon annettavaa.
FC Lahti voi jopa olla yksi Veikkausliiga kauden yllättäjistä! Uskon HJK:n toipuvan tappiosta nopeasti ja katseet kääntyvät kohti kesän haasteita. Nyt sen hyvin huomasi, ettei Kekeä voi kukaan korvata penkin päässä. Hyvä uutinen HJK:lle on puolustaja Tuomas Ahon toipuminen pelikuntoon ja Markus Halsti on myös lähellä paluuta. Timo Marjamaakaan ei menetä, kuin pari viikkoa harjoituksista, joten HJK:n rinki on tervehtymään päin. Tämän vuoden Liigacup finaalissa Finnairstadionilla 13.4 kohtaavat FC Lahti ja Inter. Varsinkin hollantilaisvalmentaja Job Dragtsman luotsaama Inter on mielenkiintoista nähdä tositoimissa. Dragtsma on nopeassa ajassa saanut ajettua oman pelifilosofiansa sisään. Erittäin mielenkiintoiseen Veikkausliigankaan alkuun ei ole enää, kuin 19 päivää!
************************************************
Loistavasti EM-karsinnat aloittanut maajoukkueemme koki ensimmäisen tappionsa viime keskiviikkona Azerbaidzanille. Tappion syyt olivat avainpelaajien pelaamattomuus ja surkea kenttä. Luulin, että pelaajien pelaamattomuus ei näy vielä heikompia maita vastaan, mutta toisin kävi. Pelaajat kuten: Toni Kallio, Hannu Tihinen, Jussi Jääskeläinen ja Markus Heikkinen pelaavat jatkuvasti seuroissaan ja he saavat minulta esityksestään tyydyttävän arvosanan. Muut pelasivat täysin alle tasonsa ja esimerkiksi Sami Hyypiän kohdalla voi kysyä missä oli se pallovarmuus ja pelinluku? Sami Hyypiän loistelias ura Liverpoolissa näyttää tulleen tiensä päähän ja hän itse sanoi miettivänsä asiaa kesällä. Voi kysyä myös miksi Alexei Eremenko jnr. ei toteuttanut laadittua taktiikkaa, vaan koko ajan ajautui liiaksi keskelle. Joonas Kolkka ja Mika Väyrynen olivat, kuin varjojen mailla, mutta se johtuu vain ja ainoastaan pelituntuman puutteesta. Kärjessä Jonatan Johansson joutui tekemään turhia juoksuja, kun palloa ei saatu pelattua hänelle jalkaan. Keskikentällä Jari Litmasen syötöt löysivät tuttuun tyyliinsä osoitteen, vaikka edellisestä pelistä oli kulunut melkein puolivuotta! Roy Hodgson sanoi ennen peliä, että tuskin Jari on unohtanut, miten jalkapalloa pelataan. Jari Litmanen sanoi, että kentällä oli mahdotonta pelata jalkapalloa. Pakko häntä on uskoa, koska sen verran monta kenttää maestro on uransa aikana nähnyt. Huono kenttä palveli Azerbaidzanin pelaajia ja tekniseltä taidoltaan paremmat suomalaiset eivät pystyneet pelata palloa maata pitkin. Kyllä pitää tässä asiassa osoittaa syyttävä sormi kohti Uefa:aa ja Fifa:aa. Miten jalkapallon kattojärjestöt sallivat näin huonot alustat? Takuuvarma asia on kuitenkin, että myös muut lohkomme kärkijoukkueet menettävät näillä kentillä pisteitä. Näin myös tapahtui lohkon toisessa yllätyksessä, kun Kazakstan voitti Serbian. Jalkapallon taso on selvästi nousussa näissäkin maissa ja heittopusseja ei enää ole.
Ottelun jälkeen alkoi mediassa syyttely ja jopa Hodgsonia haukuttiin. Maajoukkueen annettiin taas kerran mennä likaveden mukana, vaikka kyseessä oli ensimmäinen tappio! On myös erikoista huomata, miten maajoukkueesta kirjoitetaan sivukaupalla, mutta ei nähdä elämää sen ulkopuolella. Esimerkiksi käynnissä oleva Liigacup on jäänyt täysin paitsioon mediassa. Kyllä suomalaisen jalkapallon mukana pitää elää tappion sekä voiton hetkellä. Yleensä tappioista oppii enemmän, kuin voitoista. Roy Hodgson sanoi hyvin, että voitolla emme olisi menneet kisoihin ja häviöllä emme ole myöskään ulkona. Hodgson on sen verran kokenut valmentaja, että hän osaa suhtaua tähän oikealla tavalla. Turha jossittelu pitäisi unohtaa ja katsoa eteenpäin. Mikään ei ole selvää meidän karsinta lohkossa ja mikä tärkeintä mikään joukkue ei ole karussa. Seuraavista kolmesta kotipelistä vähintään seitsemän pistettä ja lopuista viidestä pelistä kahdeksan pistettä, niin olemme 26. pisteellä kisoissa!

Ei kommentteja: