Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, heinäkuuta 30, 2009

FC Honka-FK Qarabagh 0-1

FC Honka eteni viime vuonna Uefa-cupissa ensimmäiselle varsinaiselle kierrokselle Racing Santanderia vastaan, joka kuitenkin tiputti joukkueen ja lohkopaikka jäi haaveeksi. Saavutus oli kuitenkin suomalaisen seurajoukkueen kovin 2000-luvulla yhdessä Tamu:n selviytymisen Mestareiden liigan kolmannelle kierrokselle 2007 Rosenborgia vastaan. Tanä vuonna Uefa-cup korvattiin uudella Eurooppa-liigalla, jossa Honka hoiti ensimmäisen haasteensa toisella kierroksella puoli-ammattilaista Bangoria (Wales) vastaan tyylillä yhteismaalein 3-0. Nyt vastus tulisi kovenemaan, kun azerbaidzhanilainen FK Qarabagh oli vastassa.

FK Qarabagh on vuonna 1950 perustettu seura ja se on voittanut maan AFFA Supreme Leaguen kerran ja sitä edeltäneen Azerbaidzhanin pääsarjan kolmesti. Nykyisen Azerbaidzhanin Cupin mestaruuksia seuralla on kolme, joista viimeisin viime kaudelta. FK Qarabagh kaatoi edellisellä kierroksella sensaatiomaisesti Mestareiden liigassakin useasti esiintyneen norjalaisen Rosenborgin. Tuleekin mieleen, kun katsoo muiden resursseiltaan suurempien pohjoismaisten seurojen vaatimatonta menestystä viime vuosina euro-cupeissa, että miksei Royal-liigan tapaista (Suomi mukaan) pohjoismaista liigaa saada talvella järjestettyä? Pitää kuitenkin muistaa, että jalkapallo kehittyy hurjalla vauhdilla joka puolella, kuten esimerkiksi Azerbaidzhanissa. Azerbaidzhan onkin ollut 2000-luvulla Suomen maajoukkueen kiusana lähes kaikissa karsinnoissa ja Qarabaghin joukkueessa pelaa kahdeksan maajoukkueen avainpelaajaa. Joukkue kaikenlisäksi saapui Suomeen yksityiskoneella ja 40 ihmisen voimin, jollaisesta suomalaisissa seuroissa vasta haaveillaan. FC Honka tuskin kuitenkaan aliarvioi vastustajaansa samalla tavalla kuin HJK teki liettualaista Vétraa vastaan. Honka otti vapauttavan voiton myös liigassa pitkästä aikaa, kun VPS kaatui 3-0 lukemin. Kaikki merkit viittaavatkin viime vuoden tapaan siihen, että Hongassa nautitaan otteluruuhkasta.

Täytyy vielä ihmetellä miksi ottelu pelataan Finnairstadionilla. Palloliitosta oli kuulemma luvattu, että Honka saisi pelata kaksi ensimmäistä euro-otteluaan Tapiolassa, mutta maanantaina asia muuttui. Miksi Palloliitto ilmoitti asiasta vain kolme päivää ennen ottelua? Vaikuttiko asiaan HJK:n putoaminen Eurooppa-ligasta (alunperin HJK-Fulham olisi pelattu samana iltana), jolloin Finnairstadionin osakas Palloliitto ei saanut kaavailtua tuottoa? Näin FC Hongan puheenjohtaja Jouko Harjunpää asian näki:" Meillä oli Portugalin liiton edustaja delegaattina viime ottelussa ja hän kertoi, että Portugalissa ei ole yhtään näin hyväkuntoista kenttää. En ole saanut selkeää vastausta siihen, mitä meidän oikein pitäisi tehdä kentän suhteen. Ei tunnu olevan Palloliitolla halua viedä suomalaista seurajoukkuetoimintaa kansainvälisille kentille. Tämä on mielestäni farssi, Harjunpää jatkoi.". Toivottavasti tässä ei nyt ole kyse halusta näpäyttää Honkaa ja sen ajamaa stadionhanketta. Ei todellakaan toivoisi, että Suomessa viime aikoina paljastuneet "hyvä veli verkostot" ulottuisivat myös jalkapalloon. ****************************************
Ottelu lähti kansainvälisellä temmolla vauhtiin ja vain 1.45 minuuttia oli pelattu, kun Honka pääsi jo maalipaikkaan. Demba Savage murtautui boxiin, mutta tilanteesta seurasi vain maalipotku vierailijoille. Honka pelasi kontrolloidusti ja maltilla. 10 minuuttia oli takana, kun Jussi Vasara oli boxissa ja pääsi laukomaan kahdesti, mutta Qarabaghin maalilla Farhad Valiyev torjui varmasti. Qarabaghilla liikkui pallo sujuvasti maata pitkin. 16 minuuttia oli pelattu, kun Jaakko Lepola antoi loisteliaan vapaapotkun ja Jami Puustinen pääsi jatkamaan vielä päällä, mutta pallo lipui hieman tolpan ohi. Kolme minuuttia oli kulunut edellisestä, kun Jussi Vasara vapautti Demba Savagen karkuun, mutta hän aikaili jatkosyötössä. Puoli tuntia oli pelattu, kun Lepola antoi taas oivan vapaapotkun, mutta Valiyev poimi pallon. 35 minuuttia oli pelattu, kun Maksim Medvedev nousi oikealta laidalta vaarallisesti ja hän laukoi hieman yli Hongan maalin. Minuutti oli kulunut äskeisestä, kun Jami Puustinen oli avopaikassa, mutta pallo meni ohi maalin. Tauolle mentiin Hongan hallinnassa, mutta ilman maaleja.

Toiselle puoliajalle kumpikaan joukkueista ei suorittanut vaihtoja. 47 minuuttia oli pelattu, kun Puustinen pääsi Qarabaghin maalipotkun väliin ja hän nosti boxissa pallon Valiyevin yli, mutta hän ehti kuitenkin ottamaan pallon kiinni. Tämän jälkeen Honka ei enää päässyt kunnon maalipaikkoihin. 59 minuutin kohdalla sattui Sampo Koskiselle karmaiseva virhe, kun hän syötti omalla alueella pallon suoraan Vugar Nadiroville. 63 minuutin jälkeen loukkaantunut Koskinen otettiin pois ja Henri Aalto kirmasi sisään. Honka alkoi selvästi väsymään ja 65 minuutin kohdalla Elvin Mammadov vapautti Vugar Nadirovin, mutta hän laukoi hienoisesti yli maalin. Kolme minuuttia oli kulunut edellisestä, kun syntyi ottelun ratkaisu. Elvin Mammadov laukoi fantastisesti boxin rajalta pallon maalin oikeaan yläkulmaan. Loppuajan Qarabagh piti palloa ja väsynyt Honka juoksi perässä.

FK Qarabagh osoitti olevansa pelätyn vahva ja se pelasi fiksusti. Ensimmäisellä puoliajalla se antoi Hongan pitää palloa ja itse puolusti tarkasti. Toisella puoliajalla väsynyt Honka ei pysynyt Qarabaghin vaarallisissa vastahyökkäyksissä enää mukana. Joukkue oli täynnä taitavia yksilöitä, jotka suojasivat hyvin palloa, mutta kaikki toteuttivat kurinalaisesti valmentaja Gurban Gurbanovin taktiikkaa. "Man of the match" oli Elvin Mammadov ja myös Vugar Nadirov oli alati vaarallinen. Pitää kuitenkin muistaa, ettei Honka ole missään nimessä vielä ulkona pelistä ja kaikki on vielä mahdollista viikon päästä Azerbaidzhanissa!

P.S Sensaatio uutinen vielä Belgiasta! FC Lahti teki kaksi elintärkeää vierasmaalia Club Bruggea vastaan, kun ottelu päättyi Club Bruggen 3-2 voittoon.

Videoissa: FK Qarabaghin valmentaja Gurban Gurbanov ja FC Hongan valmentaja Mika Lehkosuo

contentId="e3a85b2adc486301">