Sivun näyttöjä yhteensä

tiistaina, syyskuuta 04, 2007

FC Honka sysäsi 100-vuotiaan HJK:n kuilun partaalle





FC Honka matkusti HJK:n vieraaksi Töölön Finnairstadionille hakemaan historiansa ensimmäistä liigavoittoa Klubista. Molemmat joukkueet lähtivät otteluun tilanteesta, jossa liian monet tasapelit ovat pudottaneet ne mestaruustaistosta. Honka on pelannut kahdeksan tasapeliä ja HJK:lla niitä on peräti yksitoista! Etenkin 100-vuotisjuhliaan viettävälle Klubille kausi on ollut todella raskas, sillä se on pystynyt voittoon vasta neljästi. Sille kävi karusti myös Uefa cupissa viime torstaina, kun Tanskan Aalborg BK eteni jatkoon 2-4 yhteismaalein. FC Honkaa sen sijaan on vaivannut tehottomuus ja onkin kuvaavaa, että joukkue on neljällä erikoistilannemaalillaan liigan heikoin erikoistilannejoukkue. Hongan kapteeni Janne Saarinen peräänkuuluttikin sitä kuuluisaa "tappamisen meinikiä".
Pääkaupunkiseudun derby oli valmiina alkamaan Finnairstadionin tekonurmella. Paikan päälle oli tullut yli 8000 katsojaa, mutta valitettavasti tämä oli pelkkää silmälumetta, koska ilmaislippuja oli jaettu taas kerran runsaasti.
******************************************
Hongalla oli enemmän huolia loukkaantumisten kanssa, kuin vastustajalla, koska loppukauden sivussa olevan Hannu Patrosen lisäksi Rami Hakanpää ja Lasse Lagerblom joutuivat jättämään ottelun väliin.
Ottelu oli alusta asti todella tarkkaa pelaamista, eikä varsinkaan ensimmäisellä puoliajalla juuri hienouksia nähty. Ottelun tärkeys näkyi selvästi pelaajien otteissa. Ensimmäisen puoliajan paras paikka siunaantui vierailijalle. HJK:n oikea pakki Jukka Raitala tuuppasi rangaistusalueella puskua yrittäneen John Weckströmin ja erotuomari Petteri Kari osoitti pallon kylmän viileästi pilkulle. HJK:n maalivahti Ville Wallén kuitenkin torjui upeasti Jami Puustisen laukauksen. Taukoon oli tuolloin jäljellä enää viisi minuuttia.
Toisella puoliajalla tasainen vääntö jatkui, mutta HJK oli selvästi yritteliäämpi. Se olikin lähellä maalintekoa 53. minuutilla, kun Ilari Äijälän kaukoveto oli painua ohi U-21 maajoukkueen maalivahdin Tomi Maanojan seläntaakse. Tomi Maanoja kuitenkin selvitti tilanteen ja hän onkin osoittanut tällä kaudella olevansa seuraava suomalainen huippuveskari yhdessä TPS:n Jukka Lehtovaaran kanssa. Jatkossakin HJK painoi peliä Hongan päätyyn, mutta ratkaisevat syötöt epäonnistuivat, niin kuin koko kaudella. Vierailijat panostivat vastahyökkäyksiin ja tämä tuottikin tuloksen 59. minuutilla. Tero Koskela pääsi HJK:n puolustusvirheen jälkeen läpiajoon ja sijoitti etukulmasta varmasti ohi Ville Wallénin. Tämän jälkeen isännät hakivat tasoitusta vimmatusti, mutta espoolaispuolustus kesti. Varsinkin Roope Heilalan otteet Tuomo Turusen vierellä olivat loistavia ja katkot olivat varmoja sekä tyylikkäitä. HJK:lle tarjottiin vielä 88. minuutilla tasoituspaikkaa, kun Janne Saarinen kaatoi rangaistusalueella Sebastian Sorsan. Vili Savolainen lauokoi pilkun kuitenkin taivaan tuuliin. FC Honka otti täten ensimmäisen liigavoittonsa HJK:sta ja se vankisti asemiaan Veikkausliigan kolmantena. Upea uutinen oli myös Hongan valmentajan Mika Lehkosuon pelin jälkeen allekirjoittama vuoteen 2011 asti ulottuva jatkosopimus! Hongassa on sitouduttu pitkäjänteiseen työhön ja se varmasti tuottaa vielä upeita tuloksia!

HJK:n leirissä sitä vastoin ollaan täydellisessä paniikiissa ja tätä kuvaa hyvin HJK-pomo Olli-Pekka Lyytikäisen kommentit ottelun jälkeen. Nelosen IS-urheilun toimittaja kysyi aikooko HJK panostaa loppukaudella vain Suomen cupp:iin. Lyytikäinen vastasi, että Suomen cup voidaan unohtaa, koska nyt taistellaan sarjapaikan puolesta! Mitä ihmettä on tapahtunut, kun suuri ja mahtava HJK taistelee sarjapaikastaan, eihän tämän näin pitänyt mennä?
Ennusmerkit olivat kuitenkin ilmassa jo varhain keväällä, kun seurassa päätettiin panostaa ulkomaalaispelaajiin ja unohtaa omien lupaavien nuorten kehittäminen vähäksi aikaa. 100-vuotias HJK halusi mestaruuden hinnalla millä hyvänsä ja uskottiin ettei omista nuorista ole tätä tuomaan. Metsään mentiin ja pahasti, kun ulkomaalaishankinnat pettivät. Nolointa oli tapaus Farid Ghazi, joka "kusetuksellaan" pilasi joukkuehengen ja lopulta häipyi jo kesällä takaisin Algeriaan. Moni varmasti ihmettelee kenellä muulla seuralla olisi varaa pitää U-21 maajoukkuemies Jarno Parikka jatkuvasti penkillä ja vuokrata Mehmet Hetemaj (u-21 maajoukkue) FC Viikingeihin?

Nyt on peiliin katsomisen aika koko HJK:n organisaatiossa. Mikäli Keith Armstrong joutuu lähtemään pitää myös urheilutoimenjohtajan Tuomo Saarnion kantaa vastuu ja poistua. Tästä kaudesta voi kuitenkin oppia paljon, jos näin haluaa? HJK:n pitää olla seura, joka kehittää omia junioreitaan ja antaa heille tämän jälkeen myös vastuuta Veikkausliigassa. Tämän lisäksi sen kannattaa hankkia valmiita kokeneita pelaajia muista seuroista (viime kaudella esim. Antti Pohja) ja lisäksi houkutella Tuomas Haapalan tasoisia paluumuuttajia. Kuka olisi sitten paras valmentaja luotsaamaan lupaavista nuorista koostuvaa ryhmää? No tietenkin Pasi Rautiainen, mutta saadanko hänet, niin se onkin jo toinen juttu.
*****************************************
Seurajalkapalloillumme palasi karusti maanpinnalle viime viikolla, kun FC Haka, HJK ja MyPa tippuivat Uefa cupin toisella karsinta kieroksella. Tappiot oli tyrmääviä kahden ottelun yhteistuloksilla: FC Midtjylland - FC Haka 7-3 , AaB - HJK 4-2 ja Blackburn - MyPa 3-0.
Tamu jatkaa siis ainoana Uefa cupin 1. kierroksella, jossa se kohtaa ranskalaisen Bordeaux.
Nyt pitäsi hälytyskellojen soida, koska me tarvitsemme rajuja muutoksia koskien Veikkausliigaa. Esimerkiksi Tamu:n valmistava peli ennen ratkaisevaa Mestareiden liigan kolmannen kierroksen ottelua Rosenborgia vastaan oli kohdata AC Oulu. Eihän tälläisestä ottelusta ollut mitään hyötyä, kun seuraavaksi kohdattiin Skandinavian suurseura! Ei tälläinen valmista seurojamme kansainvälisiin peleihin. Muiden pohjoismaisten liigojen taso on niin kova, että miksi annamme tasoitusta? Tällä tarkoitan sitä, että 14 joukkuetta Veikkausliigassa on aivan liikaa. Meidän pitää kehittää nopealla aikataululla kymmenen joukkueen ammattilais-sarja, jossa olosuhteet ovat kunnossa ja pelaajat eivät käy pelaamisen lisäksi töissä. Näin saamme seuroillemme kovatasoisia pelejä läpi kauden. Liigalisenssi vaatimuksiin pitää lisätä, että jokainen seura leireilee talven aikana etelässä ja pelaa siellä kovia harjoituspelejä. Myös miesten Ykkönen pitää laittaa vihdoin kuntoon ja sen arvostusta nostaa. Ykköseen pitää myös laittaa olosuhdevaatimukset, jolloin nousijajoukkueen hyppy liigaan ei ole niin iso. Ykkösen arvostusta lisäisi myös se, että siellä pelattaisiin aina mestaruudesta, niin kuin esimerkiksi Englannin mestaruus-sarjassa. Nämä kaikki ehdotukset lisäisivät katsojien kiinnostusta ja ennen kaikkea tällöin jalkapallo nousisi vihdoin ykköslajiksi Suomessa! Kaikki tämä heijastuisi myös maajoukkueisiin ja varsinkin U-21 maajoukkueeseen, joka saisi valmiimpia pelaajia.

Lopuksi pitää katseet kääntää tuleviin kohtalon hetkiin, jolloin ratkeaa "elämää suurempia" asioita. A-maajoukkueemme on siis tulessa ensi lauantaina Belgradin "hornankattilassa", kun vastaan tulee Serbia ja tämän jälkeen on vuorossa kotipeli 12.9 Olympiastadionilla Puolaa vastaan. Nyt maajoukkueemme tarvitsee kaiken tuen, joten menkää ensi lauantaina baareihin ja ystävien luo Canalia katsomaan. Tämän jälkeen täytetään Olympiastadionin ja tehdään siitä ikävä paikka Puolalle. Näistä kahdesta pelistä, kun saamme vähintään neljä pistettä on suuri unelma askeleen lähempänä!
Isoäitini muistolle!

Ei kommentteja: