Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, heinäkuuta 05, 2007

FC Honka-TPS Tapiolan helteisessä kesäillassa



FC Honka oli valmiina pelaamaan kahden opettavaisen europelin jälkeen kotimaista sarjaa. Honka palasi Tallinnasta vasta maanantaina, joten valmistautuminen jäi lyhyeen. Mieliala sen sijaan oli varmasti korkealla, kun jatkopaikka Intertotossa heltisi upealla 4-2 vierasvoitolla TVMK:sta. Mediassa alettiin heti epäillä vedonlyöntivilppiä ja sanottiin TVMK:n hävinneen tahallaan! En ymmärrä kuka näitä juttuja keksii, koska TVMK oli ainakin Myyrmäessä nähdyn perusteella täysin ammattilaisryhmä. Mitä siinä on ihmeellistä, jos "suurpelurit" panostavat enemmän kesällä harvoihin peleihin? Toisella kierroksella Honka kohtaa tanskalaisen Aalborgin ja ensimmäinen peli pelataan jo ensi sunnuntaina Myyrmäessä.

Vierailija TPS hävisi viime pelissään Tamu:lle kotona 1-3 ja raporttien mukaan vain Jukka Lehtovaaran torjunnat pitivät lukemat siedettävinä. Tamu osoitti kyseissä pelissä mikä on rungoltaan pitkään yhdessä olleen mestarin ja vasta rakennusvaiheessa olevan joukkueen välinen ero. Kolmisen viikkoa sitten myös Honka vei Kupittaalta pisteet 3-1 vierasvoitolla, joten se olikin nyt lievä ennakkosuosikki. Sarjataulukossa ennen illan peliä TPS oli toisena ja Honka viidentenä yhden ottelun vähemmän pelanneena, joten luvassa oli huippupeli!
**************************************************
TPS joutui tulemaan pelissä toimeen ilman pelikieltoa kärsinyttä puolustuksen tukipilariaan Jarno Heinikangasta. Hongalta pelikiellossa oli keskikentän "taikuri" John Weckström, mutta hänet oli helpompi korvata, kuin vastapuolen Heinikangas. Lisämielenkiintoa peliin toi toukokuun että kesäkuun Veikkausliigan tähdistöjoukkueeseen valittu melkein parimetrinen ja yli satakiloinen hyökkääjä Armand One.
Ottelu alkoi heti vauhdikkaasti ja varsinkin TPS eteni pallon kanssa välillä turhankin nopeasti.
TPS:n keskikenttäpelaaja Ady pääsi laukomaan 22. minuutilla kaukaa, mutta veto painui ohitse. Puolen tunnin pelin jälkeen alkoi todella tapahtua, kun Honka sai rajaheiton jälkitilanteesta hyvän paikan. "Liekeissä" ollut Jami Puustinen pääsi laukomaan ja veto kimposi ylähirrestä takaisin kentälle. 37. peliminuutilla ei ylähirsi enää pelastanut taas kerran loisteliaasti pelannutta TPS:n maalivahtia Jukka Lehtovaaraa, kun Honka sai vapaapotkun päätyrajan tuntumasta. Kentän yksi hahmoista ollut Tero Koskela asettui pallon taakse ja laukoi sen tarkasti takayläkulmaan. Tapiolan yli 4000-päinen yleisö osoitti seisaaltaan suosiota ja sai varmasti rahoilleen vastinetta. 42. minuutilla TPS sai luotua painetta Hongan päätyyn, mutta espoolaiset saivat riistettyä pallon ja kirmasivat neljällä kahta vastaan vastahyökkäykseen. Peke Huuhtaselle pelattiin pallo keskelle vetopaikkaan ja hän laukoi tulisesti, mutta Lehtovaara maalilla venyi ilmiömäiseen pelastukseen. Tauolle mentiin Hongan selvässä hallinnassa ja TPS vaikutti jotenkin aneemiselta. Varsinkin Yhdysvalloista MLS-liigasta kovalla kohulla Suomeen palannut entinen maajoukkuemies Simo Valakari oli pettymys. Tässä sen huomaa, ettei jalkapallo ole saanut lukuisista yrityksistä huolimatta jalansijaa kyseissä maassa ja sen taso onkin luultua huonompi. TPS:n taktiikka, joka oli pitkiä palloja ylös Onen päähän ei toiminut lainkaan ja varsinkin toinen hyökkääjistä Mikko Paatelainen kärsi tästä.

Toinen puoliaika jatkui Hongan hallinnalla ja jo 55. minuutilla syntyi toinen osuma vastahyökkäyksestä. Tero Koskela syötti oivaltavasti toiseen aaltoon ja ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon liigapelissä päässyt Nicholas Otaru sivalsi pallon tarkasti 16 rajalta maaliin. TPS:n puolustus oli koko pelin ajan todella hidas ja varsinkin laidoilta Honka pääsi tilanteisiin. Hongan toisen maalin jälkeen peli jatkui kiivaana ja tilanteita syntyi. Puolentoista tunnin pelin jälkeen TPS:n Sami Rähmönen esitteli laukaisutekniikkaansa laukomalla 35 metristä maailmanluokan kudin ja Tuomas Peltosen Hongan maalilla oli venyttävä parhaimpaansa. Hongan parhaat paikat lisäosumiin siunaantuivat Peke Huuhtaselle, mutta hänen laukaukset tulevaisuuden maajoukkuemaalivahti Lehtovaara torjui. TPS:n paras paikka kavennukseen syntyi 70. minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta. Jani Sarajärvi pääsi puskemaan ja Hongan puolustus pääsi siivoamaan pallon vasta maaliviivalta.

Honka otti pisteet todella viihdyttävässä ja tapahtumarikkaassa ottelussa ja nousi sarjataulukossa FC Hakan kantaan neljänneksi. Tuntuu siltä, että nyt Hongan peli on loksahtanut paikoilleen ja se voi olla ainoita joukkueita haastamaan Tamu:n mestaruudesta. Yksi merkittävimmistä tekijöistä pelin löytymiseen on Janne Saarisen siirto omalle paikalleen vasemmaksi pakiksi ja tällä paikalla hän on pelannut taas loistavasti. Saarinen voikin löytää itsensä taas maajoukkueesta syksyllä. Myöskin Hannu Patronen topparina on jo nyt yksi tämän kauden sensaatioista! TPS:n leirissä ei tappiosta huolimatta ole kuitenkaan syytä huoleen, koska kakkospaikka tässä vaiheessa sarjaa on loistosuoritus. Pitää muistaa, että TPS:ssa rakennetaan tulevaisuuden joukkuetta valmentaja Mika-Matti Paatelaisen johdolla ja siitä voikin tulla suomalaisen seurajalkapalloilun lippulaiva yhdessä Hongan kanssa!
********************************************
Veikkausliiga on kohta puolivälissä ja tasoeroja alkaa jo näkymään. Tamu:n sijoitus kärjessä ei varmasti ole kenellekkään yllätys, mutta se tapa millä se on tullut on. Tamu pelaa tällä hetkellä luovaa ja viihdyttävää jalkapalloa toisin, kuin on totuttu. Ari Hjelm on osoittanut olevansa tämän hetken paras suomalainen valmentaja ja hän on vahva ehdokas A-maajoukkuevalmentajaksi viiden vuoden päästä. Hjelmillä on käsissään sellainen joukkue mitä Suomessa ei ole pitkään aikaan nähty ja sillä mennään pitkälle Mestareiden liigan karsinnoissa. Pääkaupunkiseudulla vietetään muutaman viikon taukoa Veikkausliigapeleistä europelien takia, mutta kannattaa mennä katsomaan niitäkin. Yleisöä on ollut liigapeleissä mukavasti ja 250 000 katsojan raja menikin rikki FC Honka-TPS pelissä. Yleisökeskiarvo on komeat 3194 ja siinä on lisäystä viime kauden ennätyslukemaan 300 katsojaa! Sarja on niin tasainen Tamu:n jälkeen, että mielenkiintoisia pelejä varmasti riiittää koko loppukaudeksi.

Yksi tämän viikon kovimmista uutisista oli viime kauden maalikuninkaan Hermanni Vuorisen paluu Veikkausliigaan ja HJK:n paitaan. Vuorinen siirtyi Hongasta kesken viime kauden Norjaan Fredrikstadiin ja nyt siis palasi lainasopimuksella klubiin. Epäonnistuneiden talven hankintojen ja Farid Ghazin lopettamispäätöksen jälkeen tälläinen "hätäratkaisu" oli odotettu. Ei yksi mies kuitenkaan HJK:n ongelmia poista, jotka ovat todella syvällä koko organisaatiossa. Kuka tietää edes missä kunnossa Vuorinen on vuoden pelaamattomuuden jälkeen (on pelannut vain reservipelejä Norjassa)? En tiedä kuka hoitaa Vuorisen sopimusasioita, mutta aika vietävissä tuntuu mies olevan. Tietenkin se olisi hienoa, jos Hermanni löytäisi taas peli-ilon HJK:ssa. Hongassa oli vain eri pelityyli, kuin HJK:ssa ja Roni Porokaran syötöt. Jäämme odottamaan miten käy Hermanni Vuorisen ja koko HJK:n, sillä elämä jatkuu ja jokainen ansaitsee sen toisen mahdollisuuden!

Ei kommentteja: