Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, heinäkuuta 20, 2007

HJK-FC Etzella Uefa cupin 1. karsintakierroksella




HJK lähti selkeänä ennakkosuosikkina seurahistoriansa 85. europeliin luxemburgilaista FC Etzellaa vastaan. Veikkausliigassa kausi on mennyt alle odotusten, joten selviytyminen kolmesta karsintakierroksesta Uefa cupin lohkovaiheeseen päättäisi juhlakauden hurmokseen. 480 222 asukkaan suurherttuakunta Luxemburg on tuoreella Fifa:n rankinglistalla sijalla 174, joten jalkapallon taso on maassa valovuoden päässä Suomen vastaavasta. Etzellassa pelaa 6-7 Luxemburgin maajoukkuepelaajaa ja varsinkin maajoukkuehyökkääjä Daniel da Mota oli ennakkoarvioissa pelimies. FC Etzella joutui kaiken lisäksi tulemaan ottelussa toimeen ilman päävalmentajaansa Luc Holtzia, joka oli sydänvaivojen takia sairaslomalla. Väliaikaisluotsi Jean Vanek joutuikin kovan paikan eteen, kun kaikki odottivat HJK:n maalijuhlaa. HJK:n "toimiva" markkinointikoneisto oli taas näyttänyt voimansa, kun vaivaiset 1800 katsojaa oli löytänyt paikan päälle.
************************************************
HJK joutui tulemaan pelissä toimeen ilman kapteeniaan Mika Nurmelaa, joka toipuu vielä n. kaksi viikkoa polven tähystysoperaatiosta. Iloinen uutinen HJK-leirissä oli Markus Halstin selviytyminen säikähdyksellä viime pelissä sattuneesta loukkaantumisesta ja myös keskikentän "pikakiituri" Sebastian Sorsa oli toipunut pelikuntoon. Mielenkiinto HJK:n hyökkäyksessä kiinnittyi KPV:sta vuokrattuun Dawda Bahiin, jonka oli määrä tehdä debyytti HJK-paidassa.

HJK oli heti alusta asti hallitsevampi osapuoli ja Dawda Bah osoittikin pikaisesti olevansa pelimies. Taas kerran yksi kentän parhaista ollut Iiro Aalto antoi keskityksen 24. minuutilla oikealla jalallaan ja Bah puski upeasti pallon maaliin. Etzella oli joutunut jo 9. minuutilla vaihtamaan loukkaantuneen Fabian Febryn pois kentältä ja tilalle tuli viime kaudella lähes 30 osumaa Etzellalle tykittänyt Daniel Alves da Mota, joka olikin vierailijan parhaita pelaajia. Ainoastaan viisi minuuttia Bahin maalin jälkeen HJK:lla oli loistava paikka lisätä johtoaan, kun Hermanni Vuorinen pääsi nokikkain Etzellan maalivahdin kanssa. Hermanni jäi kuitenkin aikailemaan ja tilanne kuivui kokoon. Hermanni olikin selvästi ylilatautunut ja toisella puoliajalla hän hankki varoituksen puskemalla vastustajaa rintaan, joten Keith Armstrongin oli pakko ottaa hänet vaihtoon. Tauolle mentiin HJK:n selvässä hallinnassa ja paikkoja oli useampaankin maaliin. Toisella puoliajalla HJK haki vimmatusti lisämaaleja ja Keke vaihtoi kentälle Jarno Parikan ja Sebastian Sorsan. Etzellalla oli vain muutama paikka iskeä arvokas vierasmaali ja he olivatkin vaarallisia parissa vastahyökkäyksessä, sekä erikoistilanteessa. 69. minuutilla Etzella oli lähellä onnistua kulmapotkusta, mutta takatolpallle rynninyt Paul Mannon ei osunut palloon. HJK vyörytti hyökkäyksiä kohti vastustajan maalia, mutta aivan kuten koko kaudella viimeistely oli surkeaa. Vasta tuomarin antamalla lisäajalla HJK onnistui tekemään toisen maalin. Korkea kaaripallo tavoitti Etzellan maalilla kärkkyneen Sebastian Sorsan, joka puski pallon maaliin melkeinpä maaliviivalta. HJK voi kaikesta huolimatta lähteä levollisin mielin kahden viikon päästä pelattavaan toiseen ja ratkaisevaan osaotteluun. Kyseiseen peliin HJK toivottavasti saa takaisin Mika Nurmelan, koska ottelu osoitti hänen olevan korvaamaton. Upea juttu oli myös Dawda Bahin pirteä esitys ja hänestä voikin olla paljon iloa HJK:lle.

FC Hongan upeat esitykset Intertotossa antoivat toivoa, että suomalaisjoukkueet pärjäävät europeleissä laajalla rintamalla tänä vuonna. Näin ei ikävä kyllä voi sanoa Hakan, MyPa:n, HJK:n ja Tamu:n ensimmäisten pelien jälkeen. Tulokset ovat tässä ja perässä kyseisen seuran kotimaan sijoitus Fifa rankingissa: HJK-FC Etzella(174.) 2-0, MyPa-EB/Streymur/Fäärsaaret(188.) 1-0, SS Murata/San Marino(195.)-Tamu 1-2, Rhyl FC/Wales(74.)-FC Haka 3-1. Suomen maajoukkueen sijoitus tuoreessa Fifa:n rankingissa nousi pykälällä ja se on nyt 41. Tämä osoittaakin karulla tavalla, että seuramme eivät ole valmiita näihin peleihin. Kansainvälisiä pelejä pitää pelata ympäri vuoden, koska silloin nuorille pelaajillemme ei tule ns. hyppyä tuntemattomaan. Korostan vielä kerran, että Royal-liigaan tai Baltic-liigaan on päästävä mukaan! Muuten seuramme, pelaajamme ja sitä kautta koko maajoukkueemme ei tule pysymään edes nykyisessä vauhdissa.
********************************************
Veikkausliigan otteluohjelmasta puhutaan, joka ikinen vuosi eikä tämäkään kausi tuo siihen poikkeusta. Olen jutellut ohjelmasta monien ihmisten kanssa ja he kaikki sanovat samaa, että taas on menty metsään. Suurin osa ihmisistä ihmettelee, että miksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on kolmen viikon tauko peleistä, vaikka nurmet ovat samaan aikaan huippukunnossa. Otteluohjelman laatija Peter Lundström vastaa, että europeleissä oleville seuroille on haluttu antaa keskittymisrauha. En ymmärrä vastausta, koska sen takiahan talvella on harjoiteltu, että kesällä pelataan. Kansainväliset pelit ovat pelaajille piristysruiske, mikä varmasti heijastuisi myös kotimaan kentille. Tämän FC Honka osoitti, kun se pelasi europelejä ja Veikkausliigaa samalla viikolla. Nyt tästä huonosta otteluohjelmasta saa kärsiä osa seuroista, joista esimerkiksi FC Viikiingeille on tullut kolmen viikon tauko peleistä! Eikä sekään ole reilua, että esimerkiksi VPS on päässyt hyvään nousukiitoon pelaamalla enemmän pelejä, kuin muut. Otteluohjelmasta ei myöskään löydy juuri ollenkaan täysiä kierroksia ja tästä kärsivät katsojat sekä myös vakioveikkaajat. Maanantai, keskiviikko sekä perjantai ovat surkeita pelipäiviä, jolloin katsojat eivät liiku ja seurat kärsivät. Myös seikka, että joukkueet pelaavat viikon sisällä samaa seuraa vastaan kahdesti on lähinnä huvittavaa. Nyt herätys siellä Veikkausliigassa, koska emme hyväksy tälläistä ohjelmaa! Herää kysymys miksi esimerkiksi Englannin Valioliigassa on niin loistava otteluohjelma, vaikka siellä seurat osallistuvat enemmän europeleihin. Tietenkin siellä pelataan yhdeksän kuukautta, kun meillä vain kuusi kuukautta, mutta miksi emme voisi pidentää sarjaamme? Moni varmasti katsoi Urheilukanavan loisteliaasti etenkin selostuksen (Tuomas Virkkunen) suhteen toteutetut kaksi viimeisintä Veikkausliiga lähetystä. Ne olivat mitä parhainta mainosta koko Veikkausliigalle ja moni varmasti sai "ahaa" elämyksen, että nyt paikan päälle katsomaan. Ikävä kyllä tämäkin meni hukkaan, kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei nyt pelata! Jäämme odottamaan ensi vuoden otteluohjelmaa, joka varmasti on parempi, koska sen verran hyvää työtä muuten Veikkausliigassa on tehty viime vuodet suomalaisen jalkapallon hyväksi.

Lopuksi haluan lähettää terveiset IS-Veikkaajan toimittajalle Ville Väänäselle, joka meni "ampumaan" alas kolumnissaan kaiken sen upean työn mitä FC Hongassa on tehty. Tälläiset kyyniset, kateelliset ja vain omaa egoaan pönkittävät "jalkapallotoimittajat" voivat ehkä jarruttaa suomalaisen jalkapallokulttuurin nousua, mutta onneksi he eivät sitä tule estämään!

Ei kommentteja: