Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

FC Honka-TVMK Intertoto cupin ensimmäisellä kierroksella




Tätä hetkeä on kauan odotettu Espoossa ja sen ylpeyden FC Hongan leirissä. Viime kausi oli nousijajoukkueelle menestys ja paikka Intertotoon ja sitä kautta eurokentille saavutettiin. Ei varmasti edes Hongan toimitusjohtaja "visionääri" Jouko Harjunpää odottanut näin pian europelejä. Tästä johtuen Tapiolan keskuskenttä ei vielä täyttänyt Uefa:n tiukkoja olosuhdevaatimuksia ja Honka joutui evakkoon Myyrmäkeen. Minusta on ihan oikein toimittu Espoossa, kun ei ole rakennettu vielä pysyvää stadionia. Näin ollen on nähty paljonko katsojia käy matseissa ja pysyykö Honka Veikkausliigassa. Nyt molempiin kysymyksiin on saatu vastaukset ja yhdessä Espoon kaupungin kanssa voidaan alkaa kaavoittamaan stadionia. Esimerkiksi Finnairstadion rakennettiin liian isoksi ja siellä tuntuukin kolkolta useimmissa HJK:n peleissä.
Oli mukava saapua kauniille Pohjola Stadionille, joka on saanut vaipua käyttämättömänä syvään horrokseen. On sääli, ettei näin hienolla stadionilla pelata Veikkausliigaa! Kiitokset stadionin johtoryhmään kuuluvalle Erkki Salolle, että päästi yleisön ilmaiseksi sisään ja katsojia tulikin runsaasti. Vantaa oli taas kerran valmiina isännöimään huippujalkapalloa!
********************************************** Tallinna Vineeri-ja Mööblikombinaatin eli lyhyemmin TVMK:n pelaajaluettelo vilisi venäläis-syntyisiä pelaajia. Tunnetuin pelaaja suomalaisittain ryhmästä oli FC Hakassa kaudet 2002-2004 pelannut Sergei Terehov. Tuolta ajalta ja yhteistyöstä Valeri Popovitsin kanssa periytyy myös lempinini "Tsaarin kuriiri". Viime kaudella Sergei pelasi Hongassa kuusi ottelua, muttei saanut pysyvää sopimusta. Viron kärkiseuroihin kuuluva TVMK oli valmiina näyttämään, että Virossa jalkapallo on nousussa. Hongassa mielenkiinto kohdistui kapteeni Janne Saariseen, joka oli palannut tutulle vasemman pakin tontilleen. Myös Tuomas Peltosen paluu loukkaantumisen jälkeen Hongan maalille rauhoitti tilannetta.

Täytyy sanoa, että Hongan ensimmäisen puoliajan peliä oli ilo katsella ja valmentaja Mika Lehkosuo sanoikin pelin jälkeen sen olleen kauden parasta Honkaa. Omalla paikallaan loistavasti pelanneen Saarisen sekä Ville Jalaston kautta tulvi keskityksiä maalille. Myös keskikentällä Tero Koskela ja John Weckström olivat pelipäällä. Topparit Tuomo Turunen ja Hannu Patronen katkoivat varmasti ja yksi parhaista paikoista syntyikin juuri Turusen katkosta 16. peliminuutin jälkeen. Turunen katkoi hyökkäyksen ja syötti eteenpäin Peke Huuhtaselle. Huuhtanen jatkoi yhdellä kosketuksella laitaan Koskelalle, joka löysi matalalla keskityksellä Jami Puustisen. Puustinen pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta epäonnistui yrityksessään. Puustisella oli "ratkaisun avaimet" käsissään useampaan otteeseen ensimmäisellä puoliajalla, mutta viimeistely ontui. Parinkymmenen minuutin jälkeen ottelu hieman tasoittui, mutta Honka vei koko puoliskon peliä miten tahtoi. TVMK:n maalivahti Vitali Teles pelasi loistavasti ja piti joukkueensa nollilla.
Toiselle puoliajalle virolaiset tulivat paljon paremmin latautuneena ja heti parin minuutin jälkeen avauspotkusta Oliver Konsa oli jo kiertämässä Hongan maalivahtia. Peltonen pelasti kuitenkin tilanteen oikea-aikaisella vastaantulollaan. Seuraavaksi Sergei Terehov säikäytti vajaata 3000-päistä yleisöä kauniilla 30 metristä lähteneellä nostolla, mutta se päätyi Hongan onneksi maalin katolle. Tunnin pelin jälkeen Honka sai taas pelin juonesta kiinni ja alkoi vyöryttämään hyökkäyksiään. Viime peleissä "tuhlaajapoikana" kunnostautuneelle Roni Porokaralle avautui pari melko identtistä paikkaa takatolpalta, mutta molemmissa yrityksissä TVMK:n maalivahti Vitali Teles veti pidemmän korren. Molemmilla joukkueilla oli vielä tilaisuutensa tehdä voittomaali. Ensin TVMK:n vaihtomies Sergei Zenjov pakotti Tuomas Peltosen paraatipelastukseen alakulmaan suuntautuneella laukauksellaan 84. minuutilla. Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Nicholas Otarun keskitys löysi maalilta vielä Puustisen, mutta viimeistely 10 metristä epäonnistui. Näistä paikoista on tällä tasolla pakko onnistua, jos halajaa vielä ulkomaille pelaamaan. Hongan olisi pitänyt tämä peli kyllä voittaa näillä paikoilla selvästi, mutta tulos antaa vieraspeliin kuitenkin hyvät lähtökohdat. Myös Mika Lehkosuo piti oman pään puhtaana pitämistä tärkeänä tulevaa ensi sunnuntain Tallinnan reissua silmällä pitäen.

Ottelu osoitti virolaisen jalkapallon tason olevan todella nousussa ja varsinkin maalivahti Vitali Teles ja koko TVMK:n puolustus oli Veikkausliigan kärkijoukkueiden tasoa. Voi hyvin kysyä, että miksi näin lähellä olevia seuroja vastaan ei pelata esimerkiksi talvella harjoituspelejä? Olisi tärkeää suomalaispelaajien kehityksen kannalta, että näin tapahtuisi. Virolaisen FC Floran valmentaja Pasi Rautiainenkin ihmetteli miksi suomalaisjoukkueet eivät lähde mukaan esimerkiksi Baltic-liigaan? Virolaisten kanssa voisi aivan hyvin syventää yhteistyötä jalkapallonkin saralla, koska niin paljon heistä pidämme ja siellä käymme.
********************************************
Sattuiko, joku olemaan viime torstaina Suomen Cupin kuudennen kierroksen ottelussa HJK-FF Jaro? Ei ihme, jos et ollut paikanpäällä, koska vain n. 500 katsojaa oli tullut katsomaan perinteistä Cup-kilpailua. Miten Suomen Cup on voitu päästää näin alennustilaan? Nyt herätys siellä Palloliitossa, miten voitte hoitaa asioita näin "vasemmalla kädellä"! Missään ei mainosteta otteluita ja niitä pelataankin siellä sun täällä. Miksette lopeta koko kilpailua, jos ette siitä välitä?
Kyllä on mahdollista oikein markkinoimalla saada yleisöä Suomen Cup-peleihin. Tämän todisti JJK Jyväskylässä, kun se omalla työllä sai n. 2000 ihmistä otteluun TPS:aa vastaan. Voisitte myös ottaa mallia Veikkausliigasta, joka toteutti talven Liigacupin menestyksellä ja keräsi väkeä halleihin.
Suomen Cup on hieno kilpailu, jossa divariseurat voivat tiputtaa liigaseuroja. Näin tapahtui JJK:n pudottaessa TPS:n ja JIPPO:n yllättäessä FC Viikingit. Ilman yleisöä ottelut jäävät kuitenkin ilman huomiota, joten Palloliitossa ryhtykää jo hommiin Suomen Cupin suhteen!

Ei kommentteja: