Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, kesäkuuta 18, 2007

HJK-FC Haka 100-vuotisjuhlapelissä





HJK:lla oli selvät sävelet ennen klassikkopeliä Haka:a vastaan, sillä vain voitto kelpaisi 100-vuotisjuhliaan viettävälle seuralle. HJK:lla oli takanaan kuuden ottelun voitoton jakso ja kotona se ei ollut pystynyt voittamaan vielä kertaakaan! Viime sunnuntaina kotivoitto oli taas kerran lähellä, mutta FF Jaro pääsi rankaisemaan lopussa ja pisteet jaettiin. Keith Armstrong olikin viikon treeneissä laittanut joukkueensa harjoittelemaan "prässäämistä", eli sitä miten vastustajaa otetaan silloin, kun sillä on pallo.
HJK oli saanut harjoitella kuvioitaan rauhassa koko viikon, kun taas FC Haka:lla oli takana kovatempoinen ottelu sarjakärki Tamu:a vastaan torstaina. Haka tekikin tasapelituloksella palveluksen koko Veikkausliigalle, kun se ei päästänyt Tamu:a karkumatkalle. Haka:lla oli pelistä sivussa topparit Jarkko Okkonen ja Petri Viljanen, kun taas HJK:lla vain pitkäaikaispotilas Timo Marjamaa.
Lisämausteen toi HJK:n ykköpyssyn Farid Ghazin poissaolo perhesyiden takia ja toppari Tuomas Ahon pelikielto. 6579 katsojaa (osa ilmaislipun saaneista ei ollut paikalla) oli valmiina suomalaisen jalkapallon klassikkoon.
************************************************* Ennen illan peliä kuultiin mahtipontisia juhlapuheita, joista vastasivat HJK-pomo Olli-Pekka Lyytikäinen ja Veikkausliigan puheenjohtaja Hannu Rautiainen. Juhlapuheissa kerrattiin HJK:n upeaa historiaa, jolle ei löydy vertailukohtaa Suomesta. Vilpittömät onnitteluni satavuotiaalle, mutta kritiikki on myös aina paikallaan. Jossain mentiin pahasti pieleen, kun Mestareiden liigassa pelaamisen jälkeen HJK:sta ei tullut todellista suomalaisen seurajalkapalloilun lippulaivaa. Mestareiden liigassa pelannut joukkue (mm. Aki Riihilahti, Janne Saarinen, Mika Lehkosuo, Hannu Tihinen, Mika Kottila, Mikael Forssel) on yksi parhaista Suomessa koskaan nähdyistä ryhmistä, mutta kaikki heidät päästettiin ilmaiseksi maailmalle! Kaikki uskoivat, että Mestareiden liigassa pelaamisen jälkeen HJK:sta muodostuisi Suomen FC Rosenborg tai Malmö FF, mutta tilaisuus meni ja toista tuskin tulee. Helppoa ei tule HJK:lla olemaan Suomenkaan kentillä, kun FC Honka ja TPS porskuttavat ohi. Nyt pitäisi lopettaa menneisyyteen tuijottaminen ja uudistaa koko organisaatio. Hongalla ja TPS:llä on sellainen into ja tekemisen meininki, jota suomalainen jalkapallo on saanut odottaa. HJK:sta paistaa kylmyys ja virkamiesmäisyys, jonka huomaa jo Finnairstadionin porteilla turvatarkastuksessa, missä asiakkaisiin ei luoteta lainkaan!

Ottelun ensimmäinen puolisko sujui isäntien hallinnassa ja heti alusta asti HJK:n otteissa oli havaittavissa todellista taistelumieltä. Haka:n Cheyne Fowlerilla oli osittainen vetopaikka oikeasta kulmasta, mutta laukaus painui yli maalin. Tämän ainoan Haka:n tilanteen jälkeen HJK painoi pelin väkisin sen maalille. Ensin pirteästi pelannut Sebastian Sorsa syötti Mika Nurmelan Haka:n maalivahdin Alexander Dovnbnyan kanssa vastakkain, mutta Dovnbnyn torjui. Hetkeä myöhemmin Kabba Samura keskitti, Sebastian Strandvallin purku epäonnistui ja Grand Smith siirsi pallon viereensä Mika Nurmelalle. "Nure" pamautti sydämensä kyllyydestä pallon takayläkulmaan suoraan syötöstä. Upea maali, jota tuskin kukaan maalivahti maailmassa olisi torjunut. Maalin jälkeen HJK oli vaarallisempi, mutta ei saanut lisäosumia muutamasta hyvästä paikasta. Tauolle mentiin HJK:n johdossa ja mikä tärkeintä koko 45-minuuttinen oli ollut koko kauden parasta HJK:ta. Heti toisen puoliajan alussa tuli tieto Valeri Popovitsin jäämisestä sivuun, koska huippukunto loukkaantumisen jälkeen on vielä hakusessa. Toinen puolisko jatkui siitä mihin edellinen jäi ja Haka ei saanut omaa peliä kulkemaan. Samura pelasi Smithille paikan, mutta laukaus painui vapaasta paikasta ohi. Sorsa ja Smith puolestaan rakensivat Erfan Zenelille paikan, mutta veto meni taivaan tuuliin. Haka oli täysin hampaaton ja sen paras paikka oli Fowlerin riistettyä pallon Vili Savolaiselta HJK:n päätyrajalta. Tilanne kuivui kuitenkin kokoon. Hienosti topparin paikalla pelannut Savolainen oli sen sijaan tarkkana toisessa päädyssä hieman myöhemmin siirtäen kauden neljännellä maalillaan HJK:n 2-0 johtoon. Sorsalla oli paikka iskeä lopullinen niitti vähän sen jälkeen, kun Haka sai Joel Sunabackan kautta pallon HJK:n maalin tolppaan. Sorsa ei kuitenkaan onnistunut yrityksessään ja toisessä päädyssä Haka sai rangaistuspotkun Markus Halstin kaadettua Toni Lehtisen. Erotuomari vihelsi rangaistuspotkun ja pari muuta tuomiota pelin aikana aika heppoisin perustein. Erotuomareiden koulutukseen Veikkausliiga saisikin kiinnittää enemmän huomiota, koska peli on kehittynyt, mutta ikävä kyllä tuomarit eivät. Haka tuli Lehtisen pilkkuosumalla maalin päähän, mutta se ei enää riittänyt. HJK otti tärkeän voiton ja nousi sarjataulukossa viidenneksi, kun taas Haka jatkaa vankasti kolmantena.
Voiton arkitehteina häärivät Mika Nurmela, Medo, Sebastian Sorsa ja Iiro Aalto. Etenkin Mika Nurmelan esitys oli niin mahtava, että sillä pärjäisi vielä Hollannin liigassakin. Tästä on HJK:n hyvä jatkaa ja siirtoikkunan avautuessa voisi muutama huippuvahvistus kuten Joakim Jensen olla se viimeinen linkki mestaruustaistossa. Keith Armstrong osoitti taas, mikä hän on miehiään ja nyt jo luulisi IS-urheilun aloittaman "ajojahdin" loppuvan. Keke on todellinen huippuvalmentaja, joille ottajia löytyy varmasti rajojen ulkopuoleltakin ja mikä olisikaan parempi tapa lähteä kuin mestarina!
************************************************** Tampere United jatkaa erittäin tasaisen Veikkausliigan kärjessä ja voikin kohta alkaa keskittyä levollisin mielin euro-peleihin. Interin voitto MyPa:sta osoittaa tason olevan laaja ja putoamiskamppailusta tulevan armoton. Näyttää siltä, että suomalaisesta jalkapallosyksystä on tulossa kaikkien aikojen kiinnostavin. Mikä hienointa sunnuntain ottelukierroksella Veikkausliigan tämän kauden kokonaisyleisömäärä nousi jo yli 200 000 katsojan. Yleisökeskiarvo on nyt komeat 3097, joten viime vuoden ennätyslukemat 2909 laitetaan tällä vauhdilla historiaan. Nyt tuntuu vahvasti siltä, että kaikilla mittareilla mitattuna elämme todellista jalkapallobuumia!

Ei kommentteja: