Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, lokakuuta 05, 2006

Suomen Palloliitto - Litmanen Jari

Jari "Litti" Litmanen

Oli vuosi 1992 ja istuimme isän kanssa Olympia stadionilla seuraamassa Suomen cupin loppuottelua HJK-Mypa. Ottelun ratkaisi toisenpolven jalkapalloilija Jari Olavi Litmanen, huikella pienellä "zipillä" yli maalivahdin. Tuolloin sen jo tiesi tästä miehestä tulee vielä suuri. Jari on Lahden Reippaan kasvatti, jonka edustusjoukkueessa hän pelasi vuodet 1987-1990. Litmanen hioi juniorina taitojaan kesät ja talvet radiomäen kentällä.
Ensimmäisen kerran hänet valittiin vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa 1990. Tämän jälkeen "raha" miehet Helsingistä halusivat hänet HJK:hon. Litmanen pelasi vuonna 1991 HJK:ssa tehden 16 maalia. Seuraavaksi miestä vietiin Myllykosken palloon, jossa myös Sami Hyypiä pelasi . Litmanen pelasi 18 ottelua tehden seitsemän maalia. Tärkeintä aikajaksossa Mypassa oli seuran valmentajaan Harri Kampmaniin solmittu luottamuksellinen ystävyys. Harri Kampman hoitaa vielä tänäkin päivänä Litmasen asioita. Jari oli tehnyt maajoukkue debyyttinsä jo 22. lokakuuta 1989 Trinad ja Tobagoa vastaan. Ensimmäisen maajoukkuemaalinsa Litmanen teki Maltaa vastaan 1991.
Myllykosken pallosta Litmanen siirtyi vuonna 1992 maineikkaaseen AFC Ajaxin organisaatioon. Jaria kaavailtiin Arsenaliin siirtyneen Dennis Bergkampin isoihin saappaisiin. Hän saikin heti kantaa pelintekijän velvoittavaa 10. paitaa. Litmasen läpimurto Ajaxin paidassa tapahtui kaudella 1993-1994, jolloin hän teki 26 maalia 30:ssä Eredivisie-ottelussa, mikä riitti maalikuninkuuteen.
Jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen hän nousi viimeistään kaudella 1994-1995, kun Ajax dominoi Mestarien liigassa sarjan voittoon saakka. Nyt oli seuraava kerta kun sain ihailla tämän maestron taitoja. Katsoimme isän kanssa minun huoneessa Mestareiden liigaa ja olimme ällistyneitä, miten suomalainen jalkapalloilija tekee maaleja ja pyörittää peliä. Litmanen oli yksi kantavista voimista joukkueessa , jota tähdittävät myös sellaiset nimet kuin Edgar Davids, Patrick Kluivert, Frank Rijaakrd ja Clarence Seedorf. Kausi 1995-1996 oli vieläkin hurjempi; Litti pelasi kaikki pelit koko kauden aikana. Hän voitti Mestareiden liigan maalikuninkuuden yhdeksällä maalillaan. Finaalissa Juventusta vastaan Litmanen teki vielä yhden maalin, mutta Juventus voitti. Tältä kyseiseltä kaudelta ovat peruja loppu-uran loukkaantumisherkkyys, hänen pelatessa aivan äärirajoilla koko kauden.
Litmanen johdatti Ajaxin Hollanin liigamestaruuteen kausina 1994, 1995, 1996,1998. Litmanen saavutti myös Intercontinental Cupin voiton 1995 sekä Euroopan Super Cupin voiton 1995. Mainetta niittänyt Ajaxin miehistö alkoi kuitenkin hajoamaan pelaajien siirtyessä muihin huippu seuroihin. Litmanen oli uskollinen seuralle ja palveli sitä sopimuksen loppuun asti, vuoteen 1999. Vuonna 1999 Litmanen siirtyi vanhan valmentajansa, Louis van Gaalin, perässä tarunhohtoiseen FC Barceloonaan. Asiat eivät kuitenkaan sujuneet suunnitelmien mukaan Litmasen alkaessa kärsiä loukkaantumisista.. Hän ei koskaan päässyt näyttämään todellisia taitojaan Barcelonassa. Barcelonan surkea kausi päättyi keväällä 2000 tippumiseen mestareiden liigasta. Litmanen komennettiin kentälle viimeisiksi minuuteiksi ja oli hirveä katsoa tv:stä, miten 100 000 ihmistä vihelsi Litmaselle.
Louis van Gaal sai lähteä ja se sinetöi myös Litmasen uran Barcelonassa.
Vuonna 2001 Litti siirtyi FC Liverpooliin, joka oli hänen lapsuuden suosikkiseura. Loukkaantumiset ja valmentajan typeryys (hän ei ymmärtänyt miten Littiä kannattaa peluuttaa) pilasivat ajan Liverpoolissa. Litmasen seuraava siirto oli paluu "kotiin" (Ajaxiin) ja kannattajat näkivätkin suosikkinsa pelaavan useita loistavia otteluita. Vieläkään eivät loukkaantumiset jättäneet rauhaan ja Ronald Koeman päätti olla uusimatta sopimusta keväällä 2004. Jari palasi Suomeen ja veikkausliigaan FC Lahteen. Veri veti kuitenkin suuremmille areenoille ja tällä kertaa tammikuussa 2005 Saksan Bundesliigaan FC Hansa Rostockiin. Litmanen ei hienoista otteistaan huolimatta pystynyt edes auttamaan seuraa pysymään Bundesliigassa. Kaikkien yllätykseksi Litmanen siirtyi seuraavaksi kesällä 2005 Ruotsiin Mälmö FF riveihin. Loukkaantumiset alkoivat taas kerran vaivata ja ensimmäisestä kaudesta ei jäänyt paljon kerrottavaa. Nyt alkoivat toimittajat Suomessa, mm. IS-Veikkaajan Vesa Rantanen, haukkua Littiä eilisen tähdeksi. Palaute ryöppy Veikkaaja lehteen oli niin massiivinen, että jääkiekkotoimittaja Rantanen ei tule koskaan enää kirjoittamaan jalkapallosta kyseiseen lehteen.
Litmanen itse ei luovuttanut, koska ei ole ikinä sitä tehnyt. Hän ei koskaan mieti eilistä, vain seuraava peli on ainoa joka merkitsee. Vuonna 2006 keväällä Litmanen palasi ja johdatti Mälmön voitosta voittoon. Hänen peli-alyään ihaili koko Ruotsi. Kesällä hyvin sujuneiden harjoitusten jälkeen Mälmön urheilutoimen johtaja avasi virvoitusjuoma pullon nuuskapurkilla kohtalokkain seurauksin ja se osui Jaria silmään. Hän ei pelannut koko elokuun aikana ja Mälmön peli kangerteli, vaikka kesällä hankittu Jonatan Johansson tekikin maaleja. Litmanen palasi pelikentille Puola-Suomi ottelussa ja iski kaksi maalia johdattaen Suomen voittoon. Kuningas oli palannut, eläköön Kuningas Litmanen! Litmanen on pelannut 104 maaottelua tehden niissä 27 maalia. Lisää on luvassa lauantaina Armenia-Suomi ottelussa, jota isän kanssa taas yhdessä katsomme. Minä uskon, että Litmanen jatkaa loisteliasta uraansa vain sen takia, että haluaa johdattaa Suomen vielä EM-lopputurnaukseen. Hän on saavuttanut jo kaiken muun paitsi pelaamisen arvo turnauksessa. On vuosi 2013 ja Barcelona on voittanut Mestareiden liigan ja Espanjan mestaruuden. Valmentajaa kannetaan kultatuolissa ympäri Camp Noun kenttää, mutta kuka onkaan valmentajana, Jari Litmanen tietenkin. Tällä kertaa hänelle ei todellakaan vihelletä. Faktaa vai fiktiota? Jari Litmasen ollessa kyseessä yhdyn ensimmäiseen.

Ei kommentteja: