Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntaina, lokakuuta 01, 2006

Tuhosiko kaksi polvivammaa Mikael Forsselin uran?

Saksassa syntynyt Mikael Forssell, 25, on helsinkiläisen Pallo-Poikien kasvatti.Hän pelasi seurassa jo kuusivuotiaana. Forssel vaihtoi kymmenkesäisenä suurseura HJK:n
junioreihin käväisten välillä Finnpassa. Hän palasi HJK:n junioreihin uudestaan 1994 . Tällöin kohtasin itse Forsselin Töölön pallokentän nurmella, kun pelasin Helsinki Cupissa, kansainvälisessä turnauksessa, Grankulla IFK:n C-juniorijoukkueessa HJK:ta vastaan. Forssel pyöritti meitä mielin määrin ja teki lukuisia loistavia maaleja. Hän myös voitti Helsinki Cupin parhaan maalintekijän tittelin huikealla maali määrällä.
Mikael Forssel on määrätietoisen juniorityön tulos. Hän harjoitteli Johanneksen kentällä usein yksikseen, kehitti tekniikkaansa ja loi pohjaa maalivainulleen. Taito harhautella ja suojata palloa syntyi. Mikael Forssel halusi maalintekijäksi. Hän oli kuusitoistavuotiaana 1997 mukana HJK:n miesten mestarijoukkueessa. Vuoden kuluttua Forssel siirtyi Englannin valioliigan joukkueeseen Chelseaan. Forssel ampui Chelseassa muutaman makean maalin, mutta ei koskaan pystynyt vakiinnuttamaan tähtisikermässä paikkaansa. Chelsea alkoi lainata Forsselia eri seuroihin, joista ensin Crystal Palaceen . Maajoukkueessa Forssel löi itsensä läpi 2000-luvulla yhdessä Mika Väyrysen ja Teemu Tainion kanssa. Hän on pelannut 42 A-maaottelua ja tehnyt niissä huikeat 16 maalia. Parhaiten muistan Suomi-Saksa ottelun kesäkuussa 2001, jolloin hän nöyryytti maailman
parasta maalivahtia Oliver Kahnia peräti kahdesti. Myös elokuussa 2001 pelattu Suomi-Belgia ottelu oli huikea; maestro Jari Litmasen kanssa yhteistyö sujui maagisesti. Forsselin maailma pimeni ensimmäisen kerran vuonna 2002, kun hän loukkasi polvensa pahasti Englannin 1 divisioonan ottelussa. Pakollista lepoa tuli puoli vuotta ja se oli synnynnäiselle maalintekijälle tervanjuontia.
Forssel kuntoutti itseään hullunlailla ja näki jopa unia maalinteosta. Paluu peleihin tapahtui keväällä 2003 lainaseura Borussia Mönchengladblachissa. Forssel teki huikean paluun, maaleja syntyi ja hän edesauttoi seuran pysymisessä Saksan pääsarja Bundesliigassa. Forssel lähti sankarina seurasta takaisin Chelseaan, mutta seura oli muuttunut. Venäläis-miljardööri Roman Abramovitch oli ostanut seuran ja hankki sen riveihin maailmantähtiä. Mikael Forssel laitettiin taas kerran lainalle, nyt rauta- ja hiilikaivoskaupunki Birginhamiin. Forssel teki todellisen läpimurron ja iski kaudella 2003-2004 Valioliigassa huikeat 19 maalia. Kaikki näytti hyvältä, mutta syksyllä 2004 sama polvi petti taas ja Forssel joutui puoleksi vuodeksi sivuun. Tällä kertaa kuntoutus raasti hermoja vielä enemmän.
Forssel kuitenkin palasi takaisin pelikentille keväällä 2005 henkisesti vahvempana.
Chelsea myi Forsselin kokonaan Birminghamille samana kesänä, jolloin hän pääsisi taas pelaamaan rakastamaansa lajia. Kausi 2005-2006 oli pettymys seuralle ja se tippui valioliigasta. Forssel ei myöskään itse päässyt missään vaiheessa huippuvireeseen pikkuvaivojen rikkoessa kautta.
Tänä kesänä mestaruus-sarjaan tippunut Birginham myi parhaimpia pelaajiaan, mutta Forssel haluttiin pitää. Nyt Forssel on joutunut manageri Steve Brucen puolustusvoittoisen taktiikan uhriksi. Forssel on siis kuluttanut vaihtopenkkiä alkaneella kaudella ja tilanne ärsyttää jo pelaajaa itseään. Hän on sanonut tarvitsevansa 10 peliä alle, että pääsee huippukuntoon. Tammikuussa siirtoikkunan auetessa, uskon Forsselin vaihtavan seuraa, esimerkiksi Saksan Bundesliigaan. Forssel on ajautunut myös maajoukkeessa uuteen tilanteeseen menetettyään ykkös kärkimiehen paikan. Mälmön riveissä, Ruotsin Allsvenskanissa yhdeksän maalia tehnyt Jonatan Johansson on ottanut hänen paikkansa . Roy Hodgson ei tietenkään tiputa Forsselia pois tiedostaessaan hänen potentiaalinsa. Nyt pelatessa Armeniaa ja Kazakstania vastaan, Forssel voisi taas tykittää maaleja ja sitä kautta saada itseluottamusta. On muistettava, että Forssel on jo 25-vuotias. Kello tikittää Forsselin pyrkiessä maailmantähdeksi. Kyynisempi saattaisi sanoa, että kaksi polvivammaa tuhosi hänen uransa. Mutta kuten hän itse sanoo: "Jumala koettelee niitä, joiden uskoo sen kestävän".

Ei kommentteja: