Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, lokakuuta 09, 2006



Näkemykseni Armenia-Suomi ottelusta

Kyllä oli taas hieno isän kanssa jännittää minun luonani Armenia-Suomi EM-karsinta ottelua. Itse lähetys ottelusta alkoi Canal plus Sportilla kello 18.30 . Näki selvästi, että asiaan oli paneuduttu. Keskustelua johti loistavasti uutisvuodon Peter Nyman ja vieraina olivat valmentaja "velho" Keith Amstrong sekä HJK:n hyökkääjä Antti Pohja. Puitteet olivat tyylikkäät ja neliskulmaisen pöydän ympärillä näytti olevan mukava keskustella. Peter Nyman voisi aivan hyvin jättää kulahtaneen uutisvuodon ja siirtyä kokonaan jalkapallon pariin. Sen verran tyylikkäästi ja rakentavasti hän johti keskustelua. Tähän lisätessä paikanpäällä selostavan Mikko Innasen, jonka selostus huokuu innostusta, toisin kuin virkamiesmäisen YLE:n kolleegansa Hannu -Pekka Hännisen. Myös paikanpäällä upeasti sekä suomeksi että englanniksi haastatellut Markus Autero saa kiitokseni. Toteutus on siis aivan eri luokkaa kuin esim. YLE.n mestareiden liiga lähetyksissä. Kyllä minä maksan tästä palvelusta mieluisasti 29 euroa kuukaudessa.
Itse pelin lähtökohdat eivät olleet mitä parhaimmat, kentän ollessa verrattavissa suomalaiseen perunapeltoon. Kyllä se pistää miettimään miksei UEFA syynää näitä olosuhteita tarkemmin. Peli alkoi sekavissa merkeissä pallon pomppiessa, kuin koripallo. Pikkuhiljaa Suomi sai pelin haltuunsa ja Armenialaiset pystyivät vain pieniin pyrähdyksiin Suomen alueella. Sitten tulikin Shefki Kuqille ensimmäinen maalinteko paikka. Hän pääsi yksin läpi ja harhautettavana oli vain maalivahti. Mutta mitä hän teki? Kompuroi omiin jalkoihinsa!. Seuraavaksi Jari Litmanen antoi loistavan vapaapotkun ja Kuqi hiipi takatolpalle. Kugilla ei ollut edessään, kuin tyhjä maali josta laittaa pallo häkkiin, mutta ei. Hän ei valitettavasti vain kuulu tälle taitotasolle, se on julma totuus. Shefki missasi jo 2005 keväällä Tsekkiä vastaan MM-karsinnoissa tuhannentaalan paikan pelin lopussa, joka olisi pitänyt MM haaveet pystyssä. Pelissä ihmetytti myös se miksi Litmanen joutui tuhlaamaan energiaansa ja hakemaan palloja omalta puolustus alueelta. Suomi sai pallon kahdesti avausjaksolla Armenian maalin, mutta molemmat tuomittiin paitsioiksi.
Seuraavaksi Armenia koetti Jääskeläisen terävyytä kaukolaukauksella, mutta hän torjui varmasti.
Toinen puoli-aika alkoi samalla kokoonpanolla Suomen osalta ja hallinta vain yltyi. Kugi ja Johansson saivat paikkoja, mutta eivät saanet palloa maaliin. Sitten hyvin pelanneen Mika Väyrysen maailma pimeni hetkeksi hänen puskiessaan palloa kohti maalia. Pallo ei mennyt maalin ja Gladiaattorin tavoin tilanteeseen tullut Väyrynen törmäsi maalivahti Kasparoviin ja silmäkulma aukesi. Verta vuotava taistelija olisi halunnut jatkaa, mutta hänet vaihdettiin Mika Nurmelaan. Vähän ajan päästä Jonatan Johanssonin pohkeessa vihlaisi ja Mälmön tehomies linkutti vaihtoon. Viimeinkin 67 minuutilla surkea Shefki Kuqi väistyi Mikael Forsselin tieltä ja Miklu olikin heti pirteällä pelipäällä. 80 minuutilla Joonas Kolkka keskitti vasemmalta ja Forssel otti maalin edessä oikeaoppisesti pallon ensin haltuun ja sitten laukoi. Forsselin tyylinäyte oli sitä vanhaa kunnon Miklua, mutta harmi vain että Kasparov maalilla pelasi elämänsä peliä ja torjui reaktiotorjunnalla. Tilannetta seuranneesta kulmasta Mika Nurmela pääsi vielä puskemaan yläriman alle, mutta Kasparov torjui. Upea taistelu ei tuonut maalia ja kolmea pistettä, mutta kenelle tahansa lohkon joukkueelle vierailu Jerevanissa tulee olemaan vaikea. Positiivisinta pelissä oli Forsselin pirteä paluu ja tämän myötä avauskokoonpano paikka Kazakstania vastaan on lunastettu. Pitää muistaa, että Suomi ei ole suostunut häviämään vielä kertaakaan ja se on tärkeintä. Kaikki on omissa käsissä ja pitkä taival edessä. Kyllä se pisti miettimään miten Suomen media teilasi esityksen ja kertoi kaiken taas olevan ohi. Nämä selkäänpuukottajat ovat pahimpia. Heidän välillä kehuessa maasta taivaisiin ja huonona päivänä antavat valua likaveden mukana. Sitä kuitenkaan kukaan ei uskaltanut sanoa, että Shefki Kuqi oli surkea ja voitto meni siinä. Pitäisi muistaa realiteetit: jalkapallo on maailman laajuinen peli. Pienet maat ottavat koko ajan isompia kiinni ja kehittyvät; esim. Skotlanti voitti Ranskan tällä kierroksella. Tämä tekee jalkapallosta juuri niin hienon lajin, koska mikään ei ole ennalta arvattavissa. Jalkapalloa pelataan joka puolella rotuun, uskontoon tai vaurauteen katsomatta.

Ei kommentteja: