Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, elokuuta 26, 2010

Turkkilainen ilta Sonerastadionilla

HJK lähti hyökkäävällä taktiikalla hakemaan avausmaalia. Vasta minuutti oli pelattu, kun HJK:n Johannes Westö vapautti Juho Mäkelän puolittain läpi, mutta ilman tulosta. Ottelun tempo oli kiivas heti alussa ja HJK sai luotua painetta, kun Besiktas tyytyi peruutteluun. 14 minuutin kohdalla kävi kuitenkin samoin kuin Partizan- kotipelissä, kun HJK:n hallinnasta huolimatta vierailija iski ensimmäisestä paikastaan. Besiktasin Quaresma sai liiaksi tilaa keskellä ja hän laukoi 30 metristä komeasti pallon yläkulmaan. Tämä maali sai HJK:n paketin sekaisin, mutta pikkuhiljaa kotijoukkkue ryhdistäytyi. 26 minuutin kohdalla oli HJK:n Dawda Bah avopaikassa boxissa, mutta hän ei aivan päässyt palloon kiinni. Kaksi minuuttia edellisestä ja HJK:n Rafinha nousi mainiosti oikealta laidalta harhauttaen puolustajan ja pääsi boxiin, mutta syöttö ontui. 32 minuuttia oli pelattu, kun HJK:n Mikko Sumusalo nousi vasemmalta ja antoi hyvän matalan keskityksen maalille, mutta ketään ei ollut jatkamassa.

Toiselle puoli-ajalle HJK-luotsi Antti Muurinen otti Akseli Pelvaksen pois ja Sebastian Sorsa pääsi kirmaamaan kentälle. Toisen puoli-ajan alku oli sekavaa peliä molemmilta joukkueilta. 51 minuutin kohdalla pääsi HJK:n Mäkelä käyttämään nopeuttaan, kun hän juoksi oikealta boxiin ja laukoi tulisesti, mutta Genk Gönen Besiktas maalilla torjui. Paluupalloon pääsi vielä Westö, mutta hänenkin kudin Gönen selvitti. 54 minuuttia oli tahkottu, kun Sorsa syötti boxissa Rafinhalle, joka laukoi tolppaan. 66 minuuttia näytti pelikello, kun Besiktaksen Guti pääsi boxissa läpi, kun palloa ei saatu siivottua ja tuloksena oli maali. Kolme minuuttia edellisestä ja Mäkelä pääsi puskemaan boxissa, mutta Gönen torjui. 75 minuutin kohdalla Mäkelä oli kasvokkain Gönen kanssa, mutta maalia ei vain syntynyt. Minuutti edellisestä ja omassa päässä soi, kun HJK-maalivahti Ville Wallén tuli liiaksi vastaan  ja Necip Uysal rankaisi. Päätösnumerot 0-4 takoi vielä 90 minuutin kohdalla Filip Holosko.

Näin siinä sitten taas kävi, että unelmat pirstoutuivat Helsingin pimenevään iltaan. Oli HJK:lla paikkansa molemmissa otteluissa, mutta maalia ei saatu aikaiseksi ja kun vierailija rankaisee näin kovalla prosentilla ei "jossittelulle" jää sijaa. Tietenkin opittavaa ja pohdittavaa tämä antaa. Jokainen näki tänään, että olemme selvästi jäljessä taito/rutiini tasossa. Ne ensimmäiset kosketukset, pallovarmuus, syötöt, sijoittumiset ja viimeistely ovat kaukana kansainvälisestä tasosta. Kovuudessa ja kaksinkamppailussa emme juurikaan jää jälkeen. Sitten on se tosiasia, että seurojemme ja myös maajoukkueen pitää ylisuorittaa, jos haluamme haastaa isoja jalkapallomaita. Tänään kukaan HJK:n pelaajista ei siihen pystynyt. Myös sitä tarvitaan, että joku pelaajista nousee johtajan rooliin ja esimerkillään nostaa muita. Tänään pelaajat selvästi kaipasivat Medoa, joka on jo siirtymässä suuremmille areenoille. Hyviä suorituksia oli, kuten Juhani Ojalalla, Rafinhalla ja Juho Mäkelällä, mutta se ei vielä riitä tällä tasolla.

Oli aivan mahtavaa tulla tänään stadionille, kun katsomot olivat täynnä ja tunnelma oli kansainvälinen. Tälläistä se voisi olla myös liigapeleissä ja siinä piileekin vaara. Katsomossa oli varmasti sellaisia, joille tämä oli ensimmäinen kerta paikanpäällä tänä vuonna tai jopa vuosiin. He seuraavat Valioliigaa ja tulivat nyt paikalle päivittämään Suomi-futiksen tilaa ja myös katsomaan Real Madridista tuttua Gutia. Nyt he saivat "päivitellä" suomalaisen futiksen tasoa ja kertovat siitä myös ystävilleen. Näin ei saatu uusia katsojia taaskaan houkuteltua Veikkausliigakatsomoihin. Totuus on kuitenkin se, että vain jalkapalloväki voi tehdä asialle jotain laittamalla nurkat kuntoon jokaisella sektorilla. Lähdetään liikkeelle Antti Muurisenkin peräänkuuluttamasta junioritoiminnasta, joka pitää saada uudelle tasolle, jotta kansainvälisillä kentilla pärjätään. Laitetaan liiga kilpailukykyiseksi vähentämällä joukkuemäärää radikaalisti, koska ei esimerkiksi ottelua Lahtea vastaan viime sunnuntaina valmistanut HJK:ta mitenkään tähän peliin. Vähennetään ulkomaalaisten pelaajien osuutta liigaryhmistä ja annetaan omille junioreille kehittymisen mahdollisuus. Työsarkaa on paljon, että tulevaisuudessa suomalainen joukkue menee vielä lohkovaiheeseen eurokentillä (v. 1998 HJK selviytyi Mestareiden liigaan) tai maajoukkue arvokisoihin.

Pressissä HJK:n Juho Mäkelä, Besiktas-luotsi Bern Schüster ja HJK-luotsi Antti Muurinen.