Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, syyskuuta 13, 2007

Jännitysnäytelmä Suomi-Puola Helsingin syksyisessä illassa

Saimme lähteä hyvistä asetelmista kaksoismaaotteluun Serbiaa ja Puolaa vastaan, kun kaikki oli omissa käsissä. Ensimmäinen piste näistä peleistä saavutettiin taktisesti erinomaisella tasapelillä Serbiaa vastaan viime lauantaina. Ottelu osoitti eron Roy Hodgsonin ja edellisen päävalmentajan Antti Muurisen valmennustyylin välillä. Avainpelaajat ovat samoja, kuin Muurisen aikakaudella, mutta tulokset toisenlaisia. Kaikki kiitos viihdyttävää peliä pelanneelle Muurisen joukkueelle, mutta ikävä kyllä sillä ei syntynyt tulosta. Meidän joukkue ei ainakaan vielä ole Ruotsin tai Tanskan tasolla, joten meidän pitää pelata puolustuksen kautta ja hakea vain tulosta. Fantastista oli myös huomata, että koko joukkue osallistui puolustamiseen ja toteutti näin Hodgsonin luomaa taktiikkaa. Saavutettu piste ja Portugalin jääminen tasapeliin Puolan kanssa nosti Suomen toiseksi Puolan jälkeen lohko A:ssa. Näin ollen illan peli oli lohkon kärkikamppailu, jonka voittaja nousisi lohkokärkeen! Sanat eivät riittäneet kuvaamaan ottelun tärkeyttä suomalaiselle jalkapallolle! Tilastot eivät kuitenkaan antaneet toivoa Suomelle, joka on kohdannut Puolan 30 kertaa. Kasassa on 3 voittoa, kuusi tasapeliä ja 21 tappiota, mutta mikä tärkeintä viimeisin kohtaaminen vuosi sitten karsintojen ensimmäisessä pelissä päättyi Suomen 3-1 vierasvoittoon! Olympiastadion oli lähes täynnä (34 088 katsojaa) ja tunnelma oli käsinkoskeltava. Varsinkin 1700 värikästä puolalaisfania loi tunnelmaa.
**************************************
Suomi lähti otteluun samalla tyylillä, kuin Serbiaa vastaan, mikä tarkoitti koko joukkueen tarkkaa puolustamista. Kokoonpanon ainoa muutos oli Joonas Kolkan sisääntulo hyvin Serbia pelissä pelanneen Mika Nurmelan tilalle. Myös merkille pantavaa oli, että Belgradissa loistavasti vasemman puolustajan paikalla onnistunut Toni Kuivasto sai pitää paikkansa.
Ottelun merkitys näkyi heti alusta asti, kun molemmat joukkueet karvasivat, taklasivat ja puolustivat erittäin tarkasti. 15. minuuttia oli pelattu, kun Puola alkoi luoda painetta Suomen kenttäpuoliskolle. Kurinalaisesti kentän "itsevaltiaan" Sami Hyypiän johdolla puolustanut Suomi sai pidettyä Puolan poissa kuitenkin selvistä maalipaikoista. Ensimmäisen puoliajan vaarallisin tilanne syntyi 32. minuutilla yllättäen Suomelle. Todella pirteästi jälleen pelannut Daniel Sjölund eteni rangaistusalueelle ja harhautti puolalaispakin, mutta maalivahti Arthur Boruc tuli hyvin vastaan peittäen laukauksen. Pari minuuttia ennnen taukoa Joona Kolkka pääsi väläyttämään, mutta kaukolaukaus painui hieman yli takaylänurkan.
Tauolle mentiin Puolan hallinnan jälkeen onneksi ilman takaiskumaaleja.

Toisen puoliajan alkuun Puola haki vimmatusti johtomaalia, mutta suomalaiset kestivät. Varsinkin Hyypiän johtamaa puolustusnelikkoa: Sami Hyypiä, Hannu Tihinen, Petri Pasanen ja Toni Kuivasto oli ilo katsoa. Uskallan väittää, että tässä on tämän hetken Euroopan paras puolustus! Painostuksen tauottua tuli Suomelle se kuuluisa "tuhannen taalan" paikka, kun Alexei Eremenko junior pääsi livahtamaan yksin läpi ja vastassa oli enää Puolan maalivahti. Ensimmäisen Eremenkon laukauksen Boruc torjui, mutta seuraava laukaus lipui kohti maalia. Koko katsomo pidätti henkeä ja oli valmiina räjähdykseen, mutta pallo osuikin Puolan maalin tolppaan! Seuraavaksi 72. minuutilla Suomen päävalmentaja Roy Hodgson haki lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla Jonatan Johanssonin tilalle Mikael Forsselin. Miklu pääsikin pian maalipaikkaan ja teki sen kuuluisan askelharhautuksen, mutta pallo lipui Borucin torjunnasta 10 cm ohi maalin. Heti perään "man of the match" Artur Boruc torjui upeasti yhdellä kädellä Hannu Tihisen puskun. Katsomossa vaivuimme jo epätoivoon, kun mikään ei mennyt maaliin.
Seuraavaksi jalkapallotrilleri oli saada uuden käänteen, kun toisessa päädyssä Marek Saganowski laukoi pallon Suomen maalin tolppaan. Suomen maali oli lähellä vielä 87. minuutilla, mutta puolalaisista Jakub Blaszczykowski pani uhrautuvasti päänsä Daniel Sjölundin kudin tielle. Näin ollen pisteet jaettiin ja säilytimme lohkon kakkospaikan, kun Portugali jäi tasapeliin Serbian kanssa.
Meillä oli tilanteemme ottelussa, mutta pitää olla realisti. Puola ja Serbia ovat maailmanluokan jalkapallomaita, jotka voivat hyvänä päivänä voittaa esimerkiksi maailmanmestaruuden. Kaksi pistettä on hyvä tulos näistä peleistä ja mikä tärkeintä olemme mukana kisassa pääsystä EM-kisoihin. Kisasta tulee armoton, kun kaikilla neljällä maalla (Puola, Suomi, Portugali, ja Serbia) on vielä mahdollisuus kisapaikkaan. Meidän aseemme tässä taistelussa on puolustus, joka on päästänyt vähiten maaleja (6) neljästä kärkijoukkueesta ja siitä voimme olla ylpeitä! Mikäli ajatellaan asiaa laajemmin on eurooppalaisen jalkapallon tason laajuus huimassa nousussa. Tämän todistaa seikka, että vasta lohkossa: D on jatkajat jo selvillä (Saksa, Tsekki). Kierroksen tulokset kertovat tästä myös, kun esimerkiksi Skotlanti voitti Ranskan, Wales Slovakian ja Islanti P-Irlannin! Yksi asia on kuitenkin jo varmaa, että ensi kesän EM-kisoista tulee pelillisesti paremmat, kuin tylsistä 2006 MM-kisoista.
******************************************
Nyt elämme Suomessa todellista jalkapallobuumia, mutta yksi asia on jäänyt täysin vaille ansaitsemaansa huomiota. Tarkoitan U-21 maajoukkuetta, joka on aloittanut EM-karsintansa suorastaan käsittämättömän hyvin. Ensin haettiin voitto Tanskan kotikentältä (0-1) ja nyt viimeksi Vaasassa voitettiin Skotlanti ansiokkaan taistelun jälkeen 3-2. Täten Suomi johtaa omaa EM-karsinta lohkoaan täydellä pistepotilla, mutta kiinnostaako ketään? Pitäisi kiinnostaa, koska tässä joukkueessa pelaa tulevaisuuden A-maajoukkueen runko. Suurenmoiset voitot ja maajoukkue kuvioihin sisään pääsy valmistaa näistä nuorista uudenlaisia vastuunkantajia. Kiitos kuuluu tästä myös joukkueen valmentajalle Markku Kanervalle, joka törkeästä IS-urheilun/IS Veikkaajan "ajojahdista" huolimatta ei jättänyt pestiään ja nyt se tuottaa tulosta. Uskon myös, että Roy Hodgson on ollut tarkeä tekijä U-21 maajoukkueen kehittämisessä. Nyt meillä onkin todella lupaavia nuoria, mutta heidän pitää saada jatkuvasti peliaikaa myös Veikkausliigassa! Minun mielestä meillä ei ole mitään hätää, kun nykyinen A-maajoukkueen "kultainen sukupolvi" jättää pelikentät, koska nykynuorissamme on tulevaisuutta!

Loistava uutinen oli myös maestro Jari Litmasen kuulumiset. Akillesjänne leikkaus meni hyvin elokuussa ja hän kuntoututtaa nyt itseään maajoukkueen fysioterapeutin Jari-Pekka Keurulaisen kanssa. Litmanen kertoi, että on voinut jo aloittaa kevyen hölkkäämisen. Iloinen uutinen oli myös toisen pojan syntyminen Litmasten perheeseen. Kaikki näyttää täten hyvältä Jari Litmasen kohdalla. Minä uskon, että 21.11 pelattavassa ratkaisevassa Portugali-Suomi EM-karsintojen päätöspelissä Jari Litmanen johdattaa Suomen kentälle!