Sivun näyttöjä yhteensä

maanantaina, syyskuuta 15, 2008

Pääkaupunkiseudun "derby" Finnairstadionin pimenevässä illassa





Nyt oli vuorossa upean jalkapalloviikon päättävä Veikkausliigan kärkikamppailu HJK-FC Honka. Ottelu, johon on haettu asetelmia jo pari viikkoa. Tunteita oli ilmassa, koska moni Honka-pelaaja omaa HJK-taustan kuten: Rami Hakanpää, John Wecström, Jussi Vasara ja Hannu Haarala. Suurimmat tunteet pinnassa olivat kuitenkin Honka-luotsi Mika Lehkosuolla, joka loi menestyksekkään uran HJK-paidassa ja on nykyisin HJK:n Hall of Fame-pelaaja. Kyseessä olisi täten tunteikas "derby", mutta mestaruustaiston kannalta vieläkin tärkeämpi ottelu. Vain voitto kelpaisi kummallekin, koska Interiä ei saa päästää karkuun. Mikä parasta, joukkueet pääsivät hyvin latautuneina otteluun maajoukkuetauon takia.
FC Honka pitää tiukasti kiinni pääkaupunkiseudun herruudesta, kun se voitti HJK:n keväällä Tapiolassa 1-0. Kaiken kaikkiaan vuodesta 2006 asti pelatuista viidestä ottelusta on Honka voittanut kahdesti, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt vain kerran. Voikin täysin oikeutetusti sanoa, että espoolaisjoukkue on ottanut kaikilla mittareilla HJK:ta kiinni ja jopa joissain asioissa mennyt edelle. Urheilullisesti Honka on sijoittunut kahdella ensimmäisellä pääsarjakaudellaan molemmilla kerroilla neljänneksi, kun HJK oli vasta seitsemäs viime kaudella. Kokonaisbudjetti on molemmilla seuroilla sama 1 800 000 euroa, mutta Hongan budjetti on kasvu suunnassa +3 prosenttia, kun taasen HJK:n laski -15 prosenttia. Pelaajamyynnissä Honka on Suomessa tällä hetkellä selvä ykkönen, kun samalla HJK:sta pelaajat ovat päässeet lähtemään viime aikoina lähinnä ilmaiseksi (esim. tapaus Markus Halsti).
Junioritoiminta on molemmissa seuroissa vahvaa, mutta Hongassa junioreihin myös luotetaan ja heille annetaan peliaikaa kuten nyt viimeksi Jaakko Lepolan tapauksessa. HJK:sta lupaavat juniorit ovat saaneet lähteä muualle vähin äänin kuten esimerkiksi Ilari Äijälän (nyt MyPa) ja Jani Bäckmanin (nyt Honka) tapaukset osoittavat. Myöskin tällä kaudella viimein luottoa saaneen Jarno Parikan ura melkein päättyi vaihtopenkille viime vuosina.
FC Honka selvitti tiensä historiallisesti Uefa cupin varsinaiselle ensimmäiselle kierrokselle (18. 9 ensimmäinen osaottelu Racing Santanderia vastaan vieraissa) tänä syksynä. Kyseisestä kansainvälisestä menestyksestä on HJK:ssa voitu vain haaveilla vuoden 1998 upean Mestareiden liigan syksyn jälkeen. Ainoa asia millä HJK voi ylpeillä tällä hetkellä Espoon suuntaan on oma jalkapallostadion (Finnairstadion) ja ironista onkin, että Honka joutuu pelaamaan siellä evakossa kotiottelunsa Santanderia vastaan.

FC Hongalla on alkamassa todelliset "härkäviikot", kun se on mukana kaikissa kolmessa kilpailussa. HJK sen sijaan voi panostaa liigaan täysin terveellä miehistöllä ja sillä on vielä vaihtopenkillä pelaajia, jotka olisivat muissa seuroissa suoraan avauksessa. Hongalla on pidempään poissa Nicholas Otaru, sekä Tero Koskela ja joukkueella ei ole enää varaa menettää pelaajia sairastuvalle. Molemmat seurat ovat mukana vielä Suomen cupissa, jonka välierien pelipäivät (FC Hongan ja Tamu:n puolivälierä vielä pelaamatta) ovat hämärän peitossa. Kiinnostaako se edes ketään, vaikka Suomen cupin voittaja pääse Uefa cupiin?
Nyt oli kuitenkin alkamassa todellinen huippuottelu ja vain yleisömäärä oli hienoinen pettymys (n. 6100 katsojaa).
**************************************************
Ottelu lähti tunnustellen käyntiin, kun kumpikin joukkue odotti toisen aloitetta. Pari minuuttia oli mennyt, kun FC Honka otti ohjat käsiinsä. 12 minuuttia oli pelattu, kun Hongan kulmapotkun jälkeen HJK-puolustus ei saanut purettua palloa. Tilanteessa hereillä ollut Jussi Vasara laukoi kierteisellä kudilla pallon maaliin. Maali oli varmasti Vasaralle tunteikas, koska hän ei saanut aikanaan mahdollisuutta HJK:n ykkösmiehistössä. HJK oli todella aneeminen ja katsomoon näytti, ettei peli edes kiinnostanut osaa HJK-pelaajista. HJK:n molemmat laidat olivat läpi ottelun räikeästi auki ja varsinkin Hongan Sampo Koskinen pääsi vapaasti etenemään vasemmalla laidalla. Honka piti palloa, eikä HJK saanut lainkaan avattua peliään. 28 minuutilla Hongan maalilla Tuomas Peltoselle kävi ottelun ainoa virhe, kun hän epäonnistui avauksessaan, mutta Honka-puolustus hoiti tilanteen. 37 minuutilla HJK:n nuori lupaus Sakari Mattila (oli viimeksi Udinesen testissä) laukoi pallon ylärimaan.
Toiselle puoli-ajalle HJK-luotsi Antti Muurinen otti varjojen mailla olleen Petri Oravaisen pois ja Erfan Zeneli kirmasi hänen tilalleen. HJK tulikin peliin aivan uudella innolla ja jo 48 minuutilla oli Dawda Bah avopaikassa, mutta Peltonen torjui Hongan maalilla. HJK pääsi vyöryttämään hyökkäyksiään, mutta terävyys kärjessä puuttui. 59 minuutilla pääsi vuorostaan Honka hyvään hyökkäykseen, kun Rami Hakanpää nousi rohkeasti keskeltä. Tämän jälkeen Honka-luotsi Mika Lehkosuo otti Jaakko Lepolan pois ja tilalle tuli uusi vahvistus Sampson Cudjoe. 65 minuutilla Aleksandr Kokko otettiin pois ja loukkaantumisesta toipunut Hermanni Vuorinen pääsi jälleen tositoimiin. 66 minuutilla pääsi HJK:n Medo laukomaan, mutta Peltonen torjui. 73 minuutilla syntyi ottelun lopullinen ratkaisu, kun Vasara syötti ja oikealta laidalta pääsi kuin kunniakujaa pitkin Ville Jalasto etenemään. HJK-puolustus oli tilanteessa täysin sekaisin ja Jalasto tykitti pallon etuylänurkkaan. 76 minuutilla Muurinen yritti vielä saada painetta ottamalla Jarno Parikan pois ja tilalle juoksi Akseli Pelvas. HJK saikin lopussa useita kulmapotkuja, mutta tulosta ei syntynyt millään. 86 minuutilla Mattila pääsi vielä kokeilemaan vapaapotkusta (tässä on pelaaja, jolla on huikea potkutekniikka), mutta jälleen Tuomas Paltonen venyi torjuntaan.
Näin ollen pääkaupunkiseudun herruus on tukevasti Hongan käsissä ja se nousi liigassa jo toiseksi.
Hongan leiristä paras oli maalivahti Tuomas Peltonen ja myös Rami Hakanpää, sekä Jussi Vasara ansaitsevat erityismaininnan. HJK:n riveistä ainoa onnistuja oli Sakari Mattila.
HJK:n valmentaja Antti Muurinen ei sulattanut tappiota:"Honka oli taidokas, mutta myös kovin onnekas. Teki kovin vähästä paikoista maalinsa ja se kyrsii kovasti, Muurinen manasi".
Hongan valmentaja Mika Lehkosuo oli sen sijaan onnellinen:”Itselleni nämä ovat aina erikoisia pelejä. Huomasin jo peliä edeltävänä iltana, ettei oikein uni tullut. Nyt on tyhjä olo ja hyvä fiilis, Bana jatkoi".
Hongan voitto oli jo sen 11. peräkkäinen tappioton ottelu Veikkausliigassa ja näistä peleistä yhdeksän on voittoja. Hongan koko joukkueesta huokuukin kova itseluottamus ja halu voittaa. Tiistaina Hongan joukkue lähtee kohti suurta peliä ja elämystä, kun Racing Santanderia vastaan pelataan Espanjassa ensimmäinen osaottelu torstaina. Tapahtui ottelussa mitä tahansa on FC Honka jo tehnyt historiaa selviytymällä europeleissä näin pitkälle. Moni sanoo, että Honka kaatuu otteluruuhkaan, mutta mikäli niin olisi käynyt se olisi jo tapahtunut. Onhan näitä syksyn ratkaisupelejä varten koko viime talvi harjoiteltu. Veikkausliigassa nähdäänkin pitkästä aikaa todellinen huipennus, kun Honka yrittää ottaa Interiä kiinni (kolme pistettä eroa). Ratkaisu voidaankin nähdä 5.10 pelattavassa Inter-Honka pelissä. Ei pidä myöskään unohtaa, että HJK on vain viisi pistettä Interiä perässä, mutta HJK:n pelaaminen on huonontunut kauden loppua kohden.
Olipahan fantastinen jalkapalloviikko ja varsinkin viime keskiviikon Suomi-Saksa ottelun upeat tunnelmat palaavat jatkuvasti mieleen. Nyt jäljellä on Veikkausliigan sekä Suomen cupin huipennus, Hongan europelit ja maajoukkueen lokakuun MM-karsinta pelit (Azerbaidzhania ja Venäjää vastaan), niin voiko enempää jalkapallon ystävä pyytää!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hi, Nicholas. I am the same anonimous, from Santander. I read that you ask about the feelings of Racing fans and I am writing you something: here, people is really disapointed with the team and WITH THE MANAGER (Juan Ramón López Muñiz). The really bad start of La Liga, with just 2 points in 5 games, and the controverted decisions of Muñiz, that put a line-up with a lot of reserves in the 1st leg game against Honka, caused some problems in the atmosphere of the club. I think that we (Racing fans) know that in the first game we could win 3-0 or 4-0, but we were unlucky. Anyway, I know that today (tuesday) one plane is going to Finland, and there will be another two. So, approximately five hundred Racing fans will be in Finland for the game. People isn't so sure of that Racing will qualify like at the start of everything, but the fans are ilusionated again. And now it seems that Muñiz will be there with the best line-up he can show. I'm sorry, but now I cannot wish you good luck this time...

Cheers.