Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Kauden päätös Vuosaaressa




Protestina HJK:n seuraorganisaatiota vastaan päätimme mennä Vuosaareen, vaikka HJK pelasikin samaan aikaan Finnairstadionilla TPS:ä vastaan. Syitä tähän ratkaisuun oli monia, joista esimerkkinä Keith Armstrongin jättäminen kantamaan yksin vastuu heikosta kaudesta, sekä viimeisimpänä Aki Hyryläisen katala kohtelu. Näin ollen likimain kahdenkymmenen vuoden tiiviin Klubin kannattamisen jälkeen emme enää ensi kaudella hanki HJK:n kausikortteja!

Veikkausliigan päätös oli täten käsillä Vuosaaressa, kun melkein kuusi kuukautta oli kautta takana. Paljon on nähty tänä aikana otteluita, maaleja, voittoja ja tappioita. Hammasta on purtu valmentajien että pelaajien keskuudessa. Nyt oli vuorossa "grande finale" ja oli aika erottaa "jyvät akanoista". Vuosaaren Viikinkien oli laitettava pokeritermein "all in", koska vain voitto pelastaisi sen suoralta putoamiselta. FC Haka:n leirissä sen sijaan tarvittiin voittoa, koska muuten hopeasija ja sitä kautta Haka:n toiminnalle elintärkeä europaikka karkaisi. Näin ollen panokset tässä pelissä tulisivat olemaan dramaattiset. Vuosaaren Viikingeille voitto merkitsisi ennen kaikkea jalkapallon tulevaisuutta Vuosaaressa, joka ei kyllä tähänkään mennessä ole kaupungilta juuri tukea saanut. Viikinkien alkukausi oli lupaava, kun esimerkiksi FC Honka kaatui Heteniityn hurmoksessa toukokuussa, mutta sen jälkeen realiteetit tulivat nopeasti puoliammattilaisjoukkueelle selviksi. Varsinkin keskikesän aikana olisi pitänyt saalistaa noin viisi pistettä enemmän, jolloin tilanne ei olisi näin kriittinen. Raskaan kauden jälkeen oli alkamassa ottelu, johon pelaajia ei tarvinnut erikseen motivoida, koska kaikki tiesivät varmasti tilanteen. Oli myös luvassa taistelua viimeiseen peliminuuttiin asti. Tälläistä draamaa on jalkapallo parhaimillaan ja mikä parasta, käsikirjoitusta ei kukaan tiedä etukäteen!
********************************************
FC Viikingit lähti lähes kolmen tuhannen katsojan edessä otteluun latautuneena ja taistelevana. Joukkue saikin pelin hallintaansa ja paikkoja ratkaista ottelu tarjoutui. Ensimmäinen paikka siunaantui kotijoukkueen Malakeeville, mutta hänen veto heilautti vain sivuverkkoa. 25. minuutilla pääsi Viikinkien Joonas Sarelius tekopaikkaan rangaistuspilkun kohdilta, mutta taas viimeistely ontui. Näistä paikoista pitää tällä tasolla onnistua ja tämä todistikin vain sitä, ettei Viikinkien tapaiselle puoliammattilaisryhmälle jää tarpeeksi aikaa itse harjoitteluun. Viikinkien painostus jatkui edelleen ja joukkueen paras paikka maalintekoon syntyi 40. minuutilla Kristian Kunnakselle, joka pääsi viidestä metristä vapaasti puskemaan, mutta ei tästäkään syntynyt toivottua tulosta. Yleensä jalkapallossa käy niin, että mikäli et omista paikoista tee maalia, niin vastustaja tekee. Näin kävi myös tällä kertaa, kun peliaika oli juuri täyttymässä. FC Haka:n Cheyne Fowler lähetti upealla syötöllä Mikko Mannisen läpiajoon, joka harhautti Viikinkien maalivahdin Luis Fernanadon ja toimitti pallon tyhjään maaliin.

Toisella puoliajalla mentiin täysin Haka:n komennossa ja tasoero tuli jokaisella osa-alueella esiin. Mikko Manninen pääsi ratkaisupaikkaan 50. minuutilla rangaistusalueen rajalta, mutta veto oli löysä. 58. minuutilla yksi ottelun hahmoista ollut Manninen keskitti oikealta ja Toni Lehtinen pääsi päineen palloon, mutta pusku meni hieman ohi maalista. Viikingit sai kavennuspaikan minuuttia myöhemmin, kun Sarelius pääsi laukomaan lähietäisyydeltä kulman jälkitilanteesta. Maali oli jo tyhjillään, mutta Haka:n puolustus selvitti viimehetkellä tilanteen. 61. minuutilla tuli ottelussa viimeinen niitti Viikinkien putoavaan arkkuun, kun Manninen vapautti Janne Mahlakaarron läpiajoon. Mahlakaarto nosti pallon komeasti maaliin ja ottelu oli ratkennut. Loppuaika oli enää pelailua ja Viikingit näytti tyytyvän kohtaloonsa.

Viikingit pelasti kuitenkin suoralta putoamiselta MyPa, joka voitti viime hetken maalilla AC Oulun. Näin ollen Oulu putoaa ja Viikinkien sarjapaikka varmistuu vasta liigakarsinnassa Rops:ia vastaan. Mikäli Viikingit varmistaa liigapaikan ensi kaudeksi on sillä todella paljon tehtävää. Olosuhteet ovat Vuosaaressa todella surkeat ja tämän korjaamiseen ei ole laitettu koko kauden aikana tikkuakaan ristiin. Puupenkit ovat varsinkin vanhemmille ihmisille vaaralliset, ei ole katettua katsomoa ja kenttävalotkin ovat alitehoiset niin kuin kuvasta näkee. Myös joukkueen on vahvistuttava ja puoliammattilaisuudesta päästävä eroon, koska puolivaloilla ei tämän hetken Veikkausliigassa pärjätä. Eikö Helsingin kaupunki voisi lähteä talkoisiin mukaan, niin kuin Espoossa? Kyllä Helsingissä pitää olla useampi liigaseura, joka pitää myös HJK:n hereillä!
**********************************************
Onnitelut menevät Tampereelle, joka ansaitsi toisen peräkkäisen mestaruutensa. Tamu:lle ei yksinkertaisesti löydy tällä hetkellä pelillisesti haastajaa Veikkausliigassa. Kovasti satsaavilla FC Hongalla ja TPS:llä on työ vasta alussa, joten Tamu on ykkönen vielä vuoden tai pari. FC Honka on vakiinnuttanut paikkansa neljän parhaan joukossa, mutta silti kausi oli hienoinen pettymys. Espoossa tuskin jäädään murehtimaan nykytilannetta, vaan näemme ensi kaudella sisuuntuneen Hongan. TPS:n kolmossija oli kova saavutus, kun ottaa huomioon miten vaiheessa joukkue vielä talvella oli. Mika-Matti Paatelainen tulee luotsaamaan TPS:n kohti menestystä, se on varma. FC Haka oli toinen ja toivottavasti loistavaa työtä kapealla ringillä tehnyt Olli Huttunen saa enemmän resursseja ensi kauteen. Kauden fiasko oli ehdottamasti HJK, joka loppukauden toiminnallaan ei ainakaan lisää ystäviä saanut. Kaikesta huolimatta nukkuva "karhu" herää varmasti ensi kaudella? Kaiken kaikkiaan kaudesta ei tullut läpimurtoa, jota toivoin toukokuussa. Veikkausliigalla olisi ollut mahdollisuus maajoukkueen menestyksen vedossa tulla suosituimmaksi palloilusarjaksi Suomessa, mutta tilaisuus hukattiin. Tähän on varmasti monta syytä, mutta yksi niistä on ainakin täysin epäonnistunut otteluohjelma! Otteluohjelma ei millään tavalla tukenut kilpailutoimintaa ja katsojat se unohti täysin. Ajatelkaa, jos meillä olisi tietyt pelipäivät viikossa, täysiä kierroksia ja eikä keskikesällä kolmen viikon taukoja? Ihmiset tietäisivät milloin on se"game day"! Miksi tämä onnistuu suuressa maailmassa, muttei meillä? Veikkausliigan johdossa tarvittaisiin nyt "haalarimiehiä", jotka laittaisivat tuulemaan, koska "pukumiehiä" on jo tarpeeksi jalkapallon parissa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostavia juttuja ja elävästi kirjoitettu. Mukava seurata mitä suomifutiksessa tapahtuu, näin kaukaa Yhdysvalloista!