Sivun näyttöjä yhteensä

perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Suomalaiset paitsiossa

On tullut tavaksi seurata joka päivä MTV3.fi futis-sivuja. Sivut ovat erinomaisesti toimitettu ja sitä kautta pysyy tilanteen tasalla, mitä jalkapallossa sattuu ja tapahtuu. Aina maanantaisin sivuilla on viikonlopun suomalaiskatsaus. Viime maanantain otsikko oli kuvaava "hiljainen suomalaisviikonloppu". Maalinteossa ei onnistunut kukaan ja moni maajoukkuepelaaja kulutti vaihto penkkiä. Huolestuttavin tilanne taitaa olla Petri Pasasella Werder Bremenissä ja Sami Hyypiällä Liverpoolissa. Monia varmasti ihmetyttää Hyypiän pelaamattomuus, koska hän on viime kausina pelannut jatkuvasti aloituskokoonpanossa. Nyt hän on joutunut valmentaja Rafael Benitezin rotaation uhriksi, mikä sarjataulukon perusteella on täyttä typeryyttä. Hyypiän paikan on ottanut tanskalainen nuori Daniel Agger, joka kieltämättä on nopeampi kuin Hyypiä. Samin vahvuuksia sen sijaan ovat esimerkiksi pallovarmuus, sijoittuminen ja valtava kokemus. Agger on vielä oppipoika Hyypiään verrattuna. Maajoukkue on hyötynyt tilanteesta ja saanut levänneen Samin käyttöönsä, mutta kuinka kauan? Tietenkin Hyypiä kuuluu viiden parhaan keskuspuolustajan joukkoon maailmassa, joten ottajia häneltä ei puutu. Werder Bremenissä pelaavan Petri Pasasen tilanne on jo hälyttävä. Saimme lukea IS-Veikkaajasta, että Petrin pelaaminen loppui huonosti sujuneen alkukauden takia. Valmentaja Thomas Schaaf teki pari muutosta puolustukseen että hyökkäykseen ja peli alkoi kulkea. Klassinen sanonta, "toisen onni on toisen epäonni", sopii kuvaamaan tilannetta. Pasasella on sopimusta vielä jäljellä, joten tuskin vielä tammikuussa seura myy häntä pois.
Kiusallinen tilanne, mutta Veikkaajan haastattelussa Pasanen sanoo treenaavansa täysillä odottaen tilaisuuttaan. Maajoukkue tarvitsee ensi vuonna huippukuntoisen Petrin, kun ratkaisu pelit alkavat. Iloisia suomalaisuutisia on kuulunut Ateenasta, missä Perparim Hetemaj on lyönyt itsensä läpi AEK Ateenan joukkueessa. Perparim pelasi vielä alkukesästä HJK:ssa ja kun tuli tieto hänen siirtymisestään vasta 19-vuotiaana Kreikan mahtiseuraan alkoi moni epäillä. Minä myönnän kuuluneeni tähän joukkoon. Ajattelin, että olisiko ollut järkevämpää kehittyä ensiksi Suomessa ja vasta sitten lähteä. Perparim on osoittanut epäilijöiden olleen väärässä ja on murtautunut pelaavaan miehistöön jopa Mestareiden liigassa. Aina hänen päästessään kentälle on alkanut tapahtua ja nyt jopa italialainen suurseura Juventus on todella kiinnostunut hänestä. Voisiko Perparimista tulla jonkinlainen Jari Litmasen saappaiden täyttäjä maajoukkueessa? Sitä on vaikea sanoa, aika sen näyttää. Viime tiistaina tuli katsottua Yleltä Mestareiden liigan jännittävää ottelua Celtic-Manu, jonka hienosti Celtic voitti 1-0. Ottelussa oli draamaa Manu:n Louis Sahan epäonnistuessa rangaistuspotkussa, joka olisi vienyt englantilaiset jatkoon lohkosta. Peli oli mukaansa tempaiseva ja täynnä hienoja hetkiä. Yleisradion Mestareiden liiga lähetysten toteutuksesta ei voi sanoa samaa.
Yleisradio on auttamatta jäänyt tv-lupa maksuineen viime vuosisadalle. Vaihtoehto nykyiselle olisi mainosrahoitus tai luopua kaikesta muusta urheilusta paitsi kesä-ja talviolympialaisista. Ylen selostajat ovat sekatyöläisiä, jotka selostavat monia lajeja. Tällöin selostus jää pinta raapaisuksi ja katsoja ei saa siitä mitään. Virkamiesmäiset Tapio Suominen ja Hannu-Pekka Hänninen kertovat Mestareiden liiga lähetyksissä tylsiä tilastoja ja toistavat samoja asioita. Ei se riitä, jos välillä korottaa ääntään. Jalkapalloa seuratessa televisiosta on selostaja se piste iin päälle ja parhaimmillaan se saa katsojan tuntemaan, kuin olisi paikan päällä. Urheilukanavan Tuomas Virkkunen on juuri tällainen selostaja, joka seuraa alan lehdet ja myös netin tarkkaan. Hänen selostuksistaan saa sellaisen kuvan, että hän olisi itse paikan päällä. Mika-Matti Paatelaisen ottaminen selostukseen oli hyvä veto Yleltä, hänen paikatessa surkeaa selostusta. Studiovieraatkin ovat Ylellä tylsiä ja verbaalisesti huonoja. Mika Lehkosuo on nero valmentajana, mutta hänestä ei televisiossa saa paljoa irti. Minulla ja monella muulla tulee varmasti ikävä Pasi Rautiaista, joka antoi persoonansa räiskyä kommentaattorina. Viime viikonloppu toi loistavia uutisia Vietnamista. Roy Hodgsonin kokoama haastajamaajoukkue voitti neljän maan turnauksen. Viimeinen ottelu Indonesian A-maajoukkuetta vastaan päättyi komeaan 5-0 voittoon. FC Hongan Roni Porokara viimeisteli hattutempun. Porokaran lisäksi onnistujia olivat HJK:n Tuomas Aho, Markus Halsti ja Tamu:n Jussi Kujala. Hodgsonin ideat alkavat jo nyt kantaa hedelmää hänen muokatessa koko suomalaista jalkapalloa. 40 000 dollarin palkinto potti on myös lämmin joululahja Palloliitolle. Toinen iloinen asia oli, että Suomi nousi FIFA:n rankingissa neljä sijaa ja on nyt 52. Muutamat suomalaispelaajat, kun vielä saadaan seuroissaan pois paitsiosta, sekä Jari Litmasen ja Mikael Forsselin jalat kuntoon, niin voi jo kohta alkaa varailla hotelli huoneita alppien maasta.

Ei kommentteja: