Sivun näyttöjä yhteensä

tiistaina, lokakuuta 12, 2010

Suomi-Unkari 1-2









Ottelu alkoi käsinkosketeltavan jännittyneessä ilmapiirissä ja Suomen peliin se heijastui hermoiluna. Unkari piti palloa ja kierrätti sitä pelaajalta toiselle Suomen tyytyessä katsojan rooliin. Aggressiivisempaa prässiä olisi kaivattu ja Suomi pääsikin ensimmäisen kerran vastustajan puolustusalueelle vasta seitsemännellä minuutilla. Kahdeksan minuuttia oli pelattu, kun Roman Eremenko vapautti Roni Porokaran puolittain läpi boxissa. Suomi alkoikin luomaan painetta, mutta liian paljon nähtiin harhasyöttöjä. 12 minuutin kohdalla Mika Väyrynen avasi loisteliaalla läpisyötöllä Niklas Moisanderin kohti kulmaa. Hän keskitti rangaistusalueen rajalle, mutta Roman ei saanut kunnon laukausta aikaiseksi. 22 minuuttia näytti pelikello, kun Väyrynen keskitti oikealta Mikael Forsselille, joka pääsi puskemaan ja tuloksena oli kulmapotku. Kolme minuuttia edellisestä ja Roman antoi oivan syötön boxiin Daniel Sjölundille, mutta tuloksena taas vain kulmapotku. 29 minuuttia oli pelattu, kun Tim Sparv ja Porokara juonivat pallon boxiin, mutta ketään ei ollut jatkamassa. Suomi loi painetta, mutta ei päässyt todellisiin maalipaikkoihin. Minuutti ennen taukovihellystä Väyrynen tykitti vielä ylähirteen.

Toisen puoliajan alussa Suomi loi painetta, mutta sitten tapahtui karmiva käänne. Unkari pääsi vastahyökkäykseen ja Jussi Jääskeläinen tuli vielä maaliltaan liian paljon vastaan, jolloin Adam Szalai pääsi sijoittamaan pallon tyhjään maaliin. Tämän jälkeen Suomen peli oli pitkään aivan sekaisin. 55 minuutin kohdalla Porokara oli boxissa, mutta syöttö ei tavoittanut Forsselia. 70 minuutin kohdalla tuli vihdoin vaihtoja, kun Porokara, sekä Sparv tulivat pois ja Jari Litmanen juoksi Eremenko juniorin kanssa sisään.72 minuuttia oli pelattu, kun Litmanen ja Sjölund pelasivat upeasti yhteen toimittaen pallon Forsselille boxiin, mutta hän ei päässyt siihen kiinni. Minuutti edellisestä ja Adan Szalai karkasi boxissa Hyypiältä, mutta Heikkinen paikkasi. 78 minuutin kohdalla oli Forssel avopaikassa boxissa, mutta Gabor Király venyi torjuntaan. Minuutti edellisestä ja Eremenko junior antoi komean pitkän syötön Sjölundille boxiin, mutta hän ei aivan päässyt palloon. 85 minuuttia oli tahkottu, kun junior syötti loisteliaasti boxiin Forsselille, joka pisti pallon pussiin. Suomi haki voittomaalia ja sillä oli paine boxissa, kun pallo oli tulla Litmaselle avopaikkaan, mutta Shefki Kuqi ei kuullut hänen huutoa, vaan laukoi itse taivaan tuuliin. Lisäajalla Baláz Dzsudzsák iski loppulukemat taululle.
*********************************************************************
Suomi hävisi nyt kolmannen pelinsä putkeen kuluvissa karsinnoissa, eikä EM-kisapaikkaan usko tuskin enään kukaan. Omituista on, että näissä karsinnoissa Suomen puolustus on ollut täysin sekaisin ja, kun vielä keskikenttä ei pysty luomaan tarpeeksi maalipaikkoja on tilanne tämä. Tosiasia on, että meillä ei ole tarpeeksi pelaajia, jotka pelaavat kovissa sarjoissa. Tänään huomasi selvästi, että esimerkiksi Roni Porokara ja Daniel Sjölund eivät ole pystyneet ottamaan sitä seuraavaa askelta, koska Ruotsin pääsarjataso ei vain riitä. Avauksessa olleista (nuoremmista) pelaajista Niklas Moisander, Roman Eremenko ja Mika Väyrynen, sitä vastoin pärjäävät paremmin kovalla kansainvälisellä tasolla. Mutta kyllä myös päävalmentaja Stuart Baxterin pitää nyt mennä itseensä ja lopettaa naurettava toimittajien haukkuminen. Kolme tappiota ja tapa millä ne ovat tulleet ei jätä sijaa jossittelulle. Miksi joukkue oli alussa, niin hermostunut? Miksi vaihdot tulivat vasta 70 minuutin kohdalla ja miksi Serie-A:ssa vastuuta saava Perparim Hetemaj ei ollut edes kokoonpanossa? Perparim olisi varmasti antanut itsestään enemmän tänään, kuin esimerkiksi Porokara. Baxter kertoi lehdistötilaisuudessa, ettei aio erota. Tämä onkin nyt isompi ongelma, koska Baxterilla on karsintojen loppuun voimassa oleva kovapalkkainen sopimus, joten Palloliitolla ei välttämättä ole varaa erottaa häntä. Näin ollen Baxter jää siihen asti kunnes saa tarjouksen muualta, eikä se näillä näytöillä ole todennäköistä. Suomi-futiksen kannalta olisi elintärkeää saada nyt kokonaisvaltaisesti sitoutuva Mika-Matti Paatelainen, Sixten Boström, tai Ari Hjelm puikkoihin ajamaan nuoret loppukarsintojen aikana sisään.

Saa nähdä, mitä tulevina viikkoina tapahtuu, mutta nämä tappiot tulevat vaikuttamaan loppukarsintojen yleisömääriin ja, sitä kautta Palloliiton talouteen. Myös Veikkausliigan kiinnostavuuteen tällä on heijastusta.
Tärkeää on kuitenkin säilyttää suuret kehityslinjat, joista esimerkkinä sarjajärjestelmän muutokset, koska emme missään nimessä saa jäädä jälkeen koko ajan kovenevasta kansainvälisen jalkapallon kilpailuista.

Pressissä Mikael Forssel, Jussi Jääskeläinen, Sami Hyypiä ja Jari Litmanen.


Ei kommentteja: