Sivun näyttöjä yhteensä

torstaina, lokakuuta 22, 2009

Veikkausliigakausi 2009


Veikkausliigakausi 2009 on nyt paketissa ja on yhteenvedon paikka. HJK otti rahalla mestaruuden ja samalla omien lupaavien nuorten portti edustusjoukkueeseen pysyy vain raollaan. Hopealle tullut FC Honka oli kauden paras joukkue, joka pelasi viihdyttävää peliä ja uskalsi antaa nuorille jälleen mahdollisuuden, kuten vasta 18-vuotiaalle Rasmus Shüllerille. Joukkue menetti mestaruuden joukkueenjohdon mokaan pelata alkukauden evakkopelit Finnairstadionilla. Pronssille sijoittunut TPS on edelleen arvoitus. Joukkueen paras pelaaja oli lainalla Fulhamista ollut Wayne Brown, eikä esimerkiksi oma kasvatti Riku Riski. Kysymys kuuluukin, miten tästä eteenpäin saadaan omia nuoria liigarinkiin enemmän sisään? Ongelmana on myös valmentaja Pasi Rautiaisen lausunnot julkisuudessa, jotka pitävät lähinnä "kauhun tasapainoa" yllä.
Kauden positiivisin yllätys oli neljänneksi päätynyt IFK Mariehamn. Tässä nähtiin, miten täysammattilaiseksi muuttuminen kantaa hedelmää. Pitkäjänteinen valmentaja Pekka Lyyski jatkaa vuoteen 2012, joten vielä parempaa on luvassa.

Tällä kaudella mentiin kuitenkin monessa asiassa taaksepäin. Kausi 2008 oli pelaavan jalkapallon juhlaa, kun FC Inter voitti mestaruuden kauniisti pelaten ja hopealle tullut FC Honka yhtyi soitantaan. Myös moni kaudella 2008 häikäissyt nuori pelaaja katosi tyystin kuvasta. Mitä kävi esimerkiksi Aleksander Kokolle, Mika Mäkitalolle, Jussi Vasaralle, Konsta Hietaselle, Jaakko Lepolalle ja Nicholas Otarulle. Olivatko lehtijutut heille liikaa ja alettiin miettiä enemmän parturissa käyntiä, kuin itse harjoittelua. FC Hongan Jami Puustiselle kävi aikoinaan näin, mutta tällä kaudella hän teki väkevän paluun ja tukkakin on kuosissa.

Kaikkein suurin pettymys oli FC Honka-Rops peli, joka päättyi järkyttäviin 9-0 numeroihin. Kyseinen ottelu kuvastaa sitä, miten amatööripohjalla olemme vielä monessa asiassa. Veikkausliigan joukkuemäärää pitäisi ehdottamasti supistaa, mutta nykyinen liigahallitus, jossa kaikilla joukkueilla on äänivalta ei siihen pysty. Vaadin edelleen, että Veikkausliigan toimitusjohtaja Jan Walden eroaa tai erotetaan (edellisessä jutussa perustelut) ja nykyinen liigahallitus ajetaan alas. Uudessa systeemissä valta voisi olla esimerkiksi vain seuroilla, jonka talous ja olosuhteet ovat kunnossa tai neljällä suurimmalla seuralla.

Mikäli radikaaleja muutoksia ei saada aikaan on todellinen vaara, että koko liiga tulee näivettymään. Ne "tosifanit", jotka eivät välitä säästä tai hajanaisesta otteluohjelmasta eivät halua nähdä FC Honka-Rops (9-0) kaltaisia pelejä. Voikin olla, että he jäävät tulevaisuudessa kotiin. Sitäkö te haluatte?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No ei sitä päätäntävaltaa voi myöskään jättää "neljälle suurimmalle seuralle", koska kuka päättää millä mittarilla mitkäkin neljä ovat suurimpia? Katsojamäärä, budjetti, menestys? Eikähän siinä muutenkaan olisi mitään järkeä. Uudistusta tarvitaan, mutta sitä ei varmaan ole tullut vielä juuri siksi, ettei kukaan tiedä miten se tehtäisiin.