Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntaina, heinäkuuta 19, 2009

FC Honka-IFK Mariehamn

Nyt kohtasivat kaksi tämän kauden tasapelijoukkuetta, jotka ovat pelanneet yhteensä 15 tasapeliä (Honka seitsemän ja IFK Mariehamn kahdeksan).

Vierailija IFK Mariehamn on tuulahdus ruotsalaista vanhempaa ja kehittyneempää kulttuuria Suomi-futiksessa. IFK Mariehamn voisi pelata myös Ruotsin sarjoissa, mutta meidän onneksi se on valinnut Suomen. IFK Mariehamn pelasi ensimmäisen kerran ylimmällä sarjatasolla vasta vuonna 2005 (vuosi ennen FC Honkaa). Seura onkin ollut tunnettu lähinnä Daniel Sjölundin kasvattajaseurana ja seuraa tukeneesta kauppaneuvos, taloustieteen tohtorista Anders Wiklöfistä. Yksi Ahvenanmaan vaikutusvaltaisin ja varakkain mies Anders Wiklöf (pelasti viime keväänä FF Jaron konkurssilta) on ilmeisesti sijoittanut seuraan lisää rahaa, koska viime kauden jälkeen on tapahtunut merkittävä muutos. Ennen puoliammattilaisseurana toiminut IFK Mariehamn on nyt ammattilaisseura. Tämä on upea juttu, koska puolivaloilla operoiminen ei vie Suomi-futista mihinkään. Manner-Suomessa aliarvostettu valmentaja Pekka Lyyski sai joukkueesta valtavasti irti jo ennen ammattimaistumista, joten nyt tulevaisuus näyttää hyvältä.

FC Honka sen sijaan on keskellä otteluruuhkaa, kun europelit tuovat kahden ottelun viikko tahdin. Viime torstaina joukkue otti vakuuttavan 2-0 voiton Eurooppa liigan toisen karsintakierroksen ensimmäisessä osa-ottelussa Bangoria (Wales) vastaan. Toisaalta tämä on kansainvälinen pelitahti, joten kehittyvän seuran on vastattava tähän haasteeseen. Pitää muistaa, että Honka aloitti voittoputken viime vuoden Veikkausliigassa juuri samoihin aikoihin europelien alettua. *************************************************
Ottelu lähti tuulisissa oloissa vauhdikkaasti käyntiin. Honka loi painetta, mutta ensimmäisen maalin neljän minuutin kohdalla teki kuitenkin Mariehamn. Alexandros Pappas vapautti Wilhelm Ingvesin, joka ehti palloon ennen Hongan maalivahtia Tuomas Peltosta. Tämän jälkeen Mariehamn alkoi pelaamaan kontrolloidusti, eikä se antanut juurikaan tilaa Hongalle. 12 minuuttia oli pelattu, kun Hongan Joel Perovuo murtautui "boxiin" ja jälkitilanteessa Aleksandr Kokko pääsi laukomaan, mutta Mariehamnin maalilla Gustav Långbacka torjui. Pelikello osoitti 19 minuuttia, kun Kokko vapautti Hermanni Vuorisen läpiajoon. Puolustuksessa Kenneth Gustavsson joutui hänet kaatamaan ja tästä seurasi Hongalle rangaistuspotku. Maalipörssiä johtava Vuorinen asteli pilkulle ja teki kauden kymmenennen maalinsa. 25 minuutin kohdalla pallo jäi Hongan kulmapotkusta vaarallisesti pomppimaan IFK:n maalinedustalle. 32 minuuttia oli pelattu, kun Mariehamnin Pappas murtautui "boxiin" ja syötti taakse Amos Ekhalielle, joka laukoi tulisesti, mutta Peltonen torjui sen kulmaksi. Kaksi minuuttia edellisestä, kun Hongan Demba Savage nosti oikealla laidalla loisteliaasti pallon pakin yli ja syötti sen maalille Jussi Vasaralle, joka puski, mutta Långbacka torjui sen kulmaksi.

Toisen puoliajan alkuun kumpikaan joukkueista ei vielä vaihtanut pelaajia. 48 minuutin kohdalla pallo pyöri jälleen vaarallisesti Mariehamnin maalilla. Ensimmäiset vaihdot suoritti Mariehamnin valmentaja Pekka Lyyski, kun Amos Ekhalie, sekä Wilhelm Ingves tulivat pois ja Marcus Olofsson, sekä Arsim Gashi juoksivat sisään. 61 minuutin kohdalla Mariehamnin Ante Simunac murtautui vaarallisesti "boxiin", mutta hän kaatui tai hänet kaadettiin viime hetkellä. Viisi minuuttia edellisestä ja Hongan Hermanni Vuorinen nousi kuin Pendolino vasenta laitaa, mutta syöttö maalille ontui. 69 minuuttia oli pelattu, kun IFK hyökkäsi ja Tamás Gruborovics laukoi keskeltä tarkasti, mutta Peltonen maalilla torjui vain vaivoin. Vasta nyt Hongan valmentaja Mika Lehkosuo teki ensimmäiset vaihtonsa, kun Aleksandr Kokko, sekä Jaakko Lepola löntystelivät pois ja Jami Puustinen, sekä Nicholas Otaru kirmasivat kentälle. Kymmenen minuuttia ennen loppua Mika Lehkosuo joutui kovalla äänellä johtamaan peliä kentän laidalla. Honka hakikin vimmatusti voittomaalia ottelun lopussa ja vielä 84 minuutilla kulman jälkitilanteessa Joel Perovuo pääsi keskeltä laukomaan. Pallo osui kuitenkin matkallaan maaliin epäonnisesti Jami Puustisen olkapäähän, josta se kimposi katsomoon.

Näin Honka ja IFK Mariehamn joutuivat taas tyytymään vain pisteeseen. Ottelun laukaukset kohti maalia kertovat olennaisen, kun Honka sai vain kolme ja Mariehamn neljä vetoa kohti maalia! Ottelusta esiin nousivat Hongan Hermanni Vuorinen ja IFK Mariehamnin Ante Simanac. Varsinkin Hermanni Vuorisen työmäärästä voisi koko muu joukkue ottaa mallia.

En sanoisi vielä, että mestaruus olisi lopullisesti karannut Hongalta, mutta kyllä voittoja pitää pian alkaa tulemaan. Tänään Honka oli jotenkin täysin hengetön ja sen pelaaminen meni liiaksi yksityisyrittämiseksi. Tällä hetkellä näyttääkin, että viime vuosien energinen, juonikas ja laitanousuja hyväksi käyttävä Honka on muisto vain?